Új színfolt Etyek borpalettáján: Szépvölgyön ÁT

A mindössze két évjárattal rendelkező Szépvölgyön ÁT pince Imre Ádám és Hofmann Tibor álmából született meg 2012-ben. Nekem leginkább a 2014-es boraikhoz volt szerencsém, amely évjárat közismerten az utóbbi idők egyik legrosszabbika volt országosan. De ha vannak pincék, amelyek a szakmailag elkönyveltek inverz-képét tudták boraik által mutatni tavalyról, hát azok közé a Szépvölgyön ÁT kétségtelenül beletartozik. 

szepvolgyon-at

Hofmann Tibor és Imre Ádám régi barátok, sőt sógorok. Néhány éve fogalmazódott meg a fejükben, hogy a mindennapok mókuskerék-neurózisában jó volna egy kis menedéket létrehozni. Egy olyan menedéket, ahol valódi értékek születhetnek; ahol a létrehozás öröme megtapasztalható és fenntartható, és ahol a fő mozgatóerő nem a forint. Termeszteni, tenyészteni valamit profitkényszer nélkül; vidékre menni; nyáron kigyúratlan felsőtesttel félmeztelenkedni, télen botrányos kötött pulóvereket hordani horgolt bojtos sapkákkal, zsebben bicska meg puha dobozos cigaretta; baszni, na, egy picit az urbánus interperszonalitás kimódoltságára, a kirakat-személyiség – akik vagyunk – látszatmegóvására, a tompultságon át az ingerültségig hajszoló alkalmazotti létforgatag érthetetlenségére. Az alárendelt viszony ugyanis a felegyenesedett értelemhez teljességgel méltatlan, és ezzel aki polemizál, az a szabad létezés széles skálájú modalitásait még csak képzeletben sem élte át. Mert szabadon létezni annyi, mint teremteni. Teremteni pedig csak akkor lehet, és főként mások, nem pedig saját örömömre, ha a szabadságban magamat megalapoztam, és azokat a kötelmeket, amelyek az engem megillető létmód alatt tartanak, maradéktalanul felszámoltam. Az egzisztencia-újrahangolás esetleg egész sokáig eltarthat, hiszen minden kondicionálás, amiben születésünktől részt veszünk, a fokozatiság elvére épül.

imre_adam

Imre Ádám

De hagyjuk ezt a filozófiai lófaszt. Maradjunk annyiban, hogy a saját bort, amit kezemben tarthatok, és aminek a szőlőjét én ültettem, metszettem, szüreteltem, préseltem, levét én erjesztettem, érleltem, palackoztam, azt a saját bort jogom van önmegvalósításként megélni; akként, hogy az engem születésemtől megillető szabad létezésből általa egy darabkát most visszanyertem.

***

A Szépvölgyön ÁT pince jelenleg 1,9 hektár szőlőterületről készít bort – az első évjáratot a tulajdonosok 2013-ban mutatták be. Elérni csak szűk körben lehetett; a szürkebarát, zöldveltelini, sauvignon blanc, sárgamuskotály, pinot noir tételek igazi “garázsbor”-ként gurultak le annak a néhány fogyasztónak a torkán, akik valamely szerencsés oknál fogva hozzáfértek a pince szóban forgó évjáratának mindösszesen 3000 palackjához. A 2014-es év – bár a borszakma a sok esőzés folytán nem a legjobbak között könyvelte el – A Szépvölgyön ÁT-nak jó minőséget hozott, s a második évjáratban már 4000 palackot tudtak letölteni. 2015-ben pedig, úgy tűnik, akár 8-9000 palack is összejöhet.

tibi_adam

Hofmann Tibor és Imre Ádám

Mielőtt a borokra rátérnénk, a technológiáról annyit mindenképpen szükséges elmondani, hogy egy 1876-ban épült présházban s az alatta meghúzódó, a kezdetekben vájt, de 2013-ban egy teljes körű felújításon átesett, kiboltozott pincében dolgoznak Ádámék. Filozófiájuk, hogy a boroknak a terroirról és a szőlőről kell szólniuk – a fajélesztő használatát igyekeznek emiatt elkerülni a vinifikáció során. A fehérek ennek megfelelően spontán erjedtek, majd több hónapig értek finomseprőn. A pinot noir esetében – 2013-ban – ezzel szemben részlegesen fajélesztővel volt szükséges ösztönözni a fermentációt.

szepvolgyon-at-pince

Ádám és Tibor jövőképe, hogy a kis léptéket egyszersmind az értékteremtő körülményeket megtartva, a kényszeres profitorientáltságtól a pincét mentesítve, mintegy 3,5-4 hektárra növeljék a szőlőbirtokot, s a présház külső-belső felújítása után annak udvara és kertje megteljen élettel. Fedett borkóstoló teraszt terveznek, a helyben értékesítésnek és kóstoltatásnak prioritást szavazva, nagyjából két éven belül. S amíg a további álmok valóra nem válnak, a fogyasztóknak és a gasztronómiában érdekelt viszonteladóknak marad az Olimpia étterem, a Terminál, a Képzeld El! borbár, az ETAP borbár és a Wine Mission nagykereskedés szolgáltatta kóstolási, vásárlási lehetőségek.

Kóstolási jegyzet

Zöld-sárga 2014

Ha valaki ismerte a Kex zenekart az 1960-as évek végéről, az 1970-es évek elejéről, a sokak által feldolgozott Zöld-sárga című szám ismerősen csenghet számára. Ádám édesapja, Imre Attila e kultikus, mondhatni szuggesztív formációnak volt basszusgitárosa. Az akkori fiatal budapesti értelmiség mohón falta a Kex által szolgáltatott mély gondolatiságot – nem úgy az állambiztonság. A nem ritkán rendszerellenes megfogalmazásokkal operáló zenekarról készített belügyes jelentések szerint Imréék “nem kívánt irányokba” befolyásolták az akkori fiatalságot. Nos, a 35 százalékban szürkebarátból, 35 százalékban sauvignon blanc-ból, 17 százalékban chardonnay-ból és 13 százalékban zöldvelteliniből felépülő Zöld-sárga-cuvée is éppen ezt teszi. Elutasít mindennemű uniformizációt, középszerűséget és megalkuvást, és ragaszkodik hozzá, hogy a “nem kívánt irányokba” mozdítsa el fogyasztója ízlését; eredetiséget, egyéniséget, távlatokat mutatva számára. 87 pont.

Zöldveltelini 2014

Acélban erjedt és abban is pihent sur lie. Illat- és ízprofilja egyaránt cédrusos, lime-os, citromvelős, sós – szellőztetéssel csonthéjas gyümölcsös – jegyeket közvetít. A sor legkevésbé mozgékony bora, kicsit több sav jól állna neki. 84 pont.

KerekLevelű 2014

Chardonnay. 8 hónapig 500 literes tölgyfahordóban erjedt és érlelődött battonage. Vajas kortyú, kezdődően pop-cornos, intenzíven édes fűszeres és déli gyümölcsös. Savvezérelt, érlelésért kiáltó bor. 85 pont.

Pinot Noir 2013

Ibolyás, kökényes, cseresznyés, kissé illós illatból, fiatal, érdes csersavakból, ritmusos etyeki savakból, közepes testből, mértéktartó alkoholból épül fel karaktere. Ádám szerint megosztó tétel. 85 pont.

Fotók: innen