Utolsó korty a nyárból

Na, mire lekörmöltem ezt a kóstolási élményt, szépen véget is ért a nyár. Pedig jó lett volna, ha egy langyos indiánnyári este során még ti is bontotok a Podmaniczky-borokból párat. 

podmaniczky

Az alkohol alacsony bennük, az erjesztés acéltartályokban történt, egy részleges fás színezetet pedig csak a vörös kapott – így mind a négy, lentebbi bor tipikus nyári frissítőnek mondható. Hogy miért nem korábban, a nyáron írtam róluk? Jó kérdés. Pedig már áprilisban, a Dél-Balatoni Borút Egyesület által szervezett évjárat-bemutatón megismerkedtem Podmaniczky Péterrel, aki a családi borászatot édesanyjával, édesapjával és bátyjával viszi. Miután megkóstoltam a borait, egyből rábeszéltem Pétert: nevezzen a Semmelweis Egyetem fiatal borászok számára kiírt országos borversenyén – mer’ azt speciel én szerveztem, legalábbis szakmai oldalról. Nagy örömömre Péter küldött bort, és 2013-as Tere-fere rajnaijával – a könnyű borok mezőnyében – végül kategóriagyőzelmet aratott. Amúgy, jut eszembe, írtam én Podmaniczky-borokról (lásd: wlb), csak a nyáron megint kevesebb időm volt a Wine Flow-ra…

Podmaniczky Szőlőbirtok és Pincészet

A Podmaniczky család – apa, anya és a két fiú – 20 hektáron dolgozik, négyfelé aprózódva.

Szólád

Itt létesítették első jelentősebb szőlőterületüket, mely Balatonszárszótól délre, Belső-Somogy irányában található, Szólád község határában, egy északnyugat-délkeleti irányú dombvonal platóján. A talajképző kőzet a tájra jellemző homokos lösz, a fizikai talajféleség homokos-vályog. A talaj közepesen humuszos rétegű/gyengén humuszos. Kötöttebb terület, ezért itt 2000-ben arra éreztek indíttatást, hogy cabernet sauvignon és pinot noir szőlőfajtákat telepítetsenek.

Kőröshegy, Mogyoródi-tető

A terület Balatonsomos és Kőröshegy között, Kőröshegy határában terül el nyugat-délnyugati lejtőn. A talajképző kőzet a szóládi ültetvényhez hasonlóan homokos lösz, a fizikai talajféleség homokos vályog. Mészben, ásványi anyagokban jóval gazdagabb a terület, ezért a Mogyoródi-tető nyugati fekvésébe 2002-ben chardonnay-t, pinot blanc-t és rajnai rizlinget telepítettettek Petiék. 2004-ben folytatták a birtokbővítést, ekkor a déli-délnyugati fekvésbe pinot noirt és kékfrankost, a nyugati fekvésbe sauvignon blanc-t telepítettek, 2015-ben pedig a terület hűvösebb részébe Irsai Olivér-ültetvényt létesítettek.

Balatonföldvár, pince

Petiék 1979-ben kezdték meg Földváron az építkezést. Az 1990-es években történt egy nagyobb bővülés, akkor több saválló tartállyal növekedett az érlelőkapacitás; a borok érlelése tehát itt történik – acéltartályokban és fahordókban. A balatonföldvári pincénben kapott helyett a borértékesítés is, minden nap 16.00-tól 18-00 óráig..

Kőröshegy, feldolgozó, palackozó

Korábban ez egy téesz telep volt. Folyamatos fejlesztésekkel korszerűsítette a család a feldolgozási technológiát: jelenleg kíméletes préselés után hűtött körülmények között erjesztik boraikat, ettől aztán minden tétel harsog, ropog, táncol, kiabál.

Kóstolási jegyzet

Mr. Irsay 2014

Ami azt illeti, egy Irsait, még ha Olivér is, hamarabb neveznék Mrs-nek vagy Missnek, mert valahogy ebből a fajtából én sosem érzem ki részegítő módon azt a mindent elsöprő tesztoszteron-apokalipszist. Ám. Péterék Irsaijának – minden, írásra berendezkedett agysejtem tiltakozása ellenére, azt kell mondjam – valóban van töke. Aromaprofilja kétségtelenül irsais, de a műfaj középértékéhez képest egyáltalán nem hivalkodó az intenzitás; pacsulinak, csicsának, hetvenkedésnek semmi nyoma. A savak rendben vannak, az alkohol 12,5%. Jó bor. 82 pont.

Tere-fere 2013

Ez a rajnai rizling. Ez nyert a Semmelweis-en. Nincs már belőle sok, pár karton összesen; úgyhogy megint olyasmiről lesz szó, amit ha eddig nem kóstoltatok, ezek után tuti nem fogtok: meg kell majd várjátok az évjáratváltást. Én szerettem ezt a bort: ropogott, friss volt, virágos meg fehér húsú gyümölcsös; arányos, jó savú és jól iható; kellemes napi hangulatjavító a lakosság teljes egésze számára – mínusz a kiskorúak. 86 pont.

Miss Rosé 2014

Pinot noir és kékfrankos házasítása ez a rozé. Alapvetően egy jelentékeny fajélesztős hangulat uralja a bor aromaprofilját, de az arra érzékenyeknek esetleg a csipkére és a rózsaborsra emlékeztető jegyek is be-bevillanhatnak. 78 pont.

Frankó 2011

Kékfrankos Kőröshegyről. Fűszeres, kivált fekete borsos, ugyanakkor erdei gyümölcsös, szederleveles. Tanninjai finomak, savai élénkek, teste könnyed, alkoholja 12,5%. Nincs mit agyalni rajta; dugó ki és be vele az arcba! 82 pont.