Dűlőtúrák Mádon a Szent Tamás Pincészet szervezésében

Ha még nem jártál, nem boroztál, piknikeztél a mádi szőlősorok között, itt az idő, hogy barátaiddal felkerekedj, és felfedezzétek az ország egyik legszebb és leggazdagabb hagyománnyal bíró borvidékét! (x)

dulotura-3

Kilátás a Szent Tamás-tetőről

A Tokaj-hegyaljai történelmi borvidéken található Mád, mely az utóbbi időben egyre nagyobb hangsúlyt fektet a helyi turizmus fejlesztésére, világviszonylatban is egyedülállónak számító borok termőhelye. A Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet, mely birtokközpontját a település határában építette fel, a 2012-es évtől kezdve szervez csoportos, egyéni kéréseknek megfelelően alakított dűlőtúrákat.

Dűlőtúra program

Az egyedi igények szerinti dűlőtúra alapesetben az Első Mádi Borházból indul, ahol a szervezők piknikkosarakat készítenek, melyeket a Gusteau Kulináris Élményműhely Terroir Selection termékeivel (aszaltbarack chutney, lilahagyma dzsem, chili dzsem, kecske rilette, szarvas pástétom…), baguette-tel, ásványvízzel töltenek meg és természetesen a Szent Tamás Pincészet boraival.

A túra elkalauzol a legszebb és legrégibb mádi dűlőkbe, ahol a pincészet borai autentikus környezetben, szakszerű bemutatást követően kóstolhatjátok. A piknikre a borászat nevével azonos Szent Tamás-tetőn kerül sor, ahol lenyűgöző kilátás nyílik Mádra és a környező dűlőkre. A megfelelő eszközöket (pl. pohár, evőeszközök) természetesen a pincészet biztosítja, a ti dolgotok csak annyi, hogy kényelmes ruhában, túrára alkalmas lábbeliben vágjatok neki a gyalogosan egyébként könnyűszerrel megtehető távnak.

A Szent Tamás túráit a Wineakademie Österreich hallgatója, a régóta a pincészet kötelékeibe tartozó Kovács Orsolya vezeti, olyan helyszínek bemutatásával, melyek kiemelkedőek a szakmai munka szempontjából. Míg Orsi a nagyközönség számára nyújt részletes betekintést a pincészethez tartozó dűlők sajátosságaiba, addig Ifj. Szepsy István a szakmabeli kollégákat viszi tanulmányútra a szőlősorok között. Orsi és István szakmai magyarázatai nyomán szinte életre kel ilyenkor a jellegzetes táj: egyszerre érthetőek meg a borok tulajdonságai, és az is, miért különleges a dűlők és általában Tokaj-Hegyalja fekvése.

Ízelítő gyanánt

Volt már 56 fős gyertyafényes, fáklyás dűlőtúra napnyugta után a koromsötét dűlőkben, leánybúcsú alkalmából szervezett túra apró, mókás feladatokkal, 15 perces villámtúra záporeső miatt, borkóstoló nélküli túra 7. osztályos gyerekeknek (maratoni hosszúságú 7 órás dűlőlátogatással, tanítási óra helyetti dűlőtúra geológiai kitekintéssel), kirándulás a pincészet “terroir kecskéi”-hez. (Adott esetben, kérésre a szervezők külön járművet is biztosítanak a babával érkezők vagy az idősek számára.)

További információk

(X)