Kellett azért két Szent Tamás, hogy újra felvegyem a ritmust

A tempó persze ezek után sem lesz őrülten követhetetlen, mégiscsak augusztus van. De erre a Dongóra, Perczére már régóta fentem a fogam, és a hosszú bormentes időszakot öröm ezekkel megszakítani. 

dongó-2

Ami azt illeti, nem vagyok valami nagy fröccsös. Ha egyáltalán bárminemű alkoholt kívántam a nyáron (fura mód nem volt jellemző), egyszerűen csak kivettem egy doboz sört a hűtőből, mint a galaxis legtöbb, két lábon járó halandó lénye. Persze volt, hogy külön kérésre kiveséztem néhány rozét, és mit mondjak, ebben az általam sokáig kevéssé méltatott műfajban még a 2014-es, mondhatni bajos évjáratból is találtam pár meglepetést. Például a Zelna Borászat merlot és zweigelt fajtából készült, némi természetes maradékcukortól kövérkés rozéját, ami a maga 1600 forintos pinceárával bomba!

De a fentiektől eltekintve egészen mostanáig pihentem, és ezt a pihenést sem szakítottam volna meg, ha nem jön ez a frankó kis lehűlés. Mivel így alakult, végre értelmet nyert az ötlet, hogy nekiessek pár, régóta megvizsgálásra váró, átlag fölötti beltartalmat ígérő palacknak. Két Szent Tamással nyitom a sort (vagy ha úgy tetszik: veszem fel újra a ritmust), de csak óvatosan, továbbra is tartalékolom az erőmet az őszi borvidéki kalandokra.

Kóstolási jegyzet

Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet – Dongó Fumint 2013

A Szent Tamás szortimentjében új tételnek számító, rögtön Decanter-díjat nyert Dongó, a vele azonos nevű tállyai dűlőről kapta nevét, melyet már a Bél- és Matolai-féle besorolások is a legmagasabb kategóriában tartották számon. Az andezites és mállott andezites alapkőzeten a vulkáni hamu lerakodása miatt a talaj itt egészen sötét árnyalatú, agyagásványokban gazdag – elsősorban zeolitban – , ezért borai rendkívül összetettek, ásványosak. A Dongó Furmint másod- és harmadtöltésű zempléni tölgyfahordókban érlelődött 10 hónapig.

Kajszi- és őszibarack, sárgadinnye érkezik illatban éretten, intenzíven, a következő hullámokban pedig kókuszosság, füstösség, fehérborsosság. Ízben főként a sós, füstös, zöldfűszeres jegyek dominálnak, az utóízben megjelenő kellemes citrusosságon túl viszont visszafogott a korty gyümölcskészlete. Az alkohol 14%, ami mellé a közepesnél valamivel teltebb test és élénk savak társulnak. Az összhatás alapján bőven fejlődhet még; két év alatt aligha érte el csúcsformáját. 88 pont

Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet – Percze Fumint 2012

“A legkisebb mádi dűlőn, a déli fekvésű Perczén belül három különböző parcella gyümölcse szolgáltatja a bor alapanyagát. A gyökerek kvarcos riolitból, zeolitból szívják magukba az életerőt, de a pince hivatalos kommunikációja felhívja a figyelmet: azért ne várjunk dübörgő ásványosságot ettől a bortól. Az érlelés nagy zempléni kocsánytalan tölgyfahordókban ment végbe, első és másod töltésűekben. Ennek ellenére a hordófűszerek intenzitása az aromaprofilban korántsem mérsékelt, sőt. Kókuszos, vaníliás, madártejes jegyek uralják mind az illat-, mind az ízképet. A kortyközepétől némi hordótannin is bejelentkezik, a savak mindenesetre remekül boltozzák ezt a közepesnél teltebb testet, és a kortyot is hosszan kitartják. Jó lesz ez, ha integrálódik a fa” – írtam a Perczéről mintegy 1,5 éve.

Hát nem épült be a fa. A csersav mostanra nem zavaró, a savérzet sokkal szelídebb, barátságosabb formát ölt, a szerkezet tehát érezhetően kiforrottabbá vált, de az a fajta elegancia, aminek korábban a megjelenését reméltem 2015-re, csak nem érkezett meg. Persze azért emiatt még senki ne dőljön bele az első szembejövő kardba: 87 pont