Magyar érmek a Champagne és Pezsgő Világbajnokságon

Somlói furmint pezsgőket díjaztak a nemzetközi Champagne és Pezsgő Világbajnokságon (CSWWC). A Kreinbacher Birtok mindhárom benevezett pezsgőjét éremmel jutalmazták: a Prestige Brut ezüstérmet kapott, az Extra Dry és a Brut Classic pezsgők egy-egy bronzérmet szereztek.

Kreinbacher katalógus 180X256mm 09 05.indd

A verseny életre hívója a téma elismert szaktekintélye, Tom Stevenson, aki szakértői panelével együtt két héten át értékelte a beérkezett pezsgőket. A világbajnokságon magyar szakértő és sommelier is közreműködött.

A CSWWC pezsgőverseny egyedülálló a nemzetközi borversenyek között, a megmérettetésen kizárólag pezsgőket és champagne-okat értékelnek. A kifejezetten erre szakosodott, világhírű szaktekintélyekből álló zsűri – a versenyt életre hívó Tom Stevenson, Essi Avellan Master of Wine és Dr Tony Jordan idén második alkalommal kóstolta és pontozta a világ minden pontjáról beérkező pezsgőket és champagne-okat – olvasható a Kreinbacher közleményében.

A pezsgők és a champagne-ok értékelésére két teljes hetet szántak Kentben. Tavalyhoz képest jelentősen, további 113 új termelővel nőtt a mezőny, míg a résztvevő országok száma közel 40 %-kal bővült. Díjat csakis a három specialista egyetértése esetén ítéltek oda.

Egy ezüst, két bronz a Kreinbachernek

A somlói Kreinbacher Birtok Prestige Brut pezsgőjét ezüstéremmel díjazták, míg az Extra Dry és a Brut Classic egy-egy bronzérmet érdemelt ki. Az arany- és ezüstérmek teljes listáját augusztus 3-án hozzák nyilvánosságra a CSWWC weboldalán. A kategória legjobbjainak járó díjakat és a világbajnoki trófeákat – avagy a pezsgők Oscarját – szeptember 2-án, a londoni díjátadó gálavacsorán hirdetik majd ki.

A verseny mezőnyének nagy részét champagne-ok adják, köztük olyan házak, amelyek több száz év tradícióira lehetnek büszkék. Ehhez képest a Somlói borvidék még egy teljesen új régió a pezsgők világtérképén, az első itt készített tradicionális pezsgők kevesebb, mint egy éve mutatkoztak be a nagyközönségnek.

A Kreinbacher pezsgők idén szerepeltek először nemzetközi borversenyeken. A Prestige Brut nemrég a Decanter World Wine Awardson szerzett bronzérmet, ugyanez a pezsgő és a Brut Classic is aranyérmet kaptak a VinAgora borversenyen. Somlón minden pezsgőt tradicionális módszerrel, palackban erjesztve és érlelve készítenek.

Magyar szakértő is segítette a zsűri munkáját

A világbajnokságon a magyar specialista, Márkus György tartalék-zsűritagként közreműködött. Champagne és Burgundia szakértője már a tavalyi világbajnokságon megismerte a verseny értékelési rendszerét, most újra több száz bor közös kóstolásával és véleményezésével segítette a konzultációt.

A Master Sommelier jelölt Szentkirályi Orsinak a háttérmunkákban, a minőségbiztosításban jutott fontos feladat: a palackvariáció vizsgálata. A tesztelt és a rendelkezésre álló tartalék palackok összehasonlításával minimálisra redukálták az esélyét annak, hogy akár árnyalatnyi minőségkülönbség miatt a reálisnál kedvezőtlenebb értékelés szülessen egy-egy pezsgő kóstolásakor.