Decanter Awards: Arannyal debütált a Dongó Furmint

A Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet korábban Mád Furmintjával, legutóbb pedig a 2013-as Dongójával könyvelhetett el nemzetközi sikereket a Decanter versenyén, nemrégiben pedig két Master of Wine, Josef Schuller és Frank Smulders is ellátogatott ifj. Szepsy Istvánékhoz egy szakmai túra keretében.

dongó-2

Jelenleg az egész világon mindössze 318-an büszkélkedhetnek a Master of Wine címmel – közülük ketten a közelmúltban Mádon, a tokaji régió szívében jártak. Josef Schuller Ausztriában elsőként nyerte el a megtisztelő címet, 2009-ben pedig az Austrian Wine Academy elnökének választották. Frank Smulders már 1992-ben megszerezte a titulust, majd két évtizeden át hazája, Hollandia egyetlen Master of Wine-ja volt.

Mád, a világviszonylatban is kiemelkedő település

A két Master of Wine a Weinakademie Österreich 19 fős hallgatói csapatával indult a mádi tanulmányútra, amelynek tagjai 11 országból érkeztek – többek között Szingapúrból, Hollandiából, Dániából, Oroszországból, Lengyelországból és Csehországból. A ruszti borakadémia Európa legnagyobb WSET (Wine & Spirit Education Trust) központja, amely a borok és szeszes italok oktatásával foglalkozó, magas minőséget képviselő edukációs hálózat tagja. A hallgatók meglátogatták a mádi első osztályú termelőhelyeket és a Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet feldolgozóját is, ahol a főborász, ifj. Szepsy István kalauzolta őket s tartott nagy ívű kóstolót a birtok tételeiből. A Dongó, mely újdonságnak számít a Szent Tamás szortimentjében, s amely a legutóbbi Decanter Awardson “Regional trophy” aranyérmet szerzett, szintén bemutatásra került.

szepsy_10

ifj. Szepsy István (fotó: innen)

“A csapat világviszonylatban is kiemelkedőnek találta a település dinamikus fejlődését, a beruházásokkal létrejövő értékeket, valamint a borok egyediségét és magas minőségét, mind a száraz furmint, mind az aszú kategóriában.” – mondta a túrát vezető ifjabb Szepsy István, a Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet főborásza.

Dongó, az újonc

A Szent Tamás szortimentjében új tételnek számító Dongó, a vele azonos nevű tállyai dűlőről kapta nevét, melyet már a Bél- és Matolai-féle besorolások is a legmagasabb kategóriában tartották számon. Az andezites és mállott andezites alapkőzeten a vulkáni hamu lerakodása miatt a talaj itt egészen sötét árnyalatú, agyagásványokban gazdag – elsősorban zeolitban – , ezért borai rendkívül összetettek, ásványosak. A 2013-as év az utóbbi időszak legkiegyenlítettebb évjárata volt, mely lehetővé tette összetett és jó arányú borok készítését. A 2013-as Dongó Furmint struktúrájában a főborász, ifj. Szeps István szerint meghatározó a “sokrétű savszerkezet” és a “furmint gyümölcsössége”, valamint a “másod- és harmadtöltésű zempléni tölgyfahordókban eltöltött 10 hónapos érlelés” jegyei.

dongó-1

Kóstolási jegyzet: Szent Tamás Pincészet és Szőlőbirtok – Dongó Furmint 2013

Kajszi- és őszibarack, sárgadinnye érkezik illatban éretten, intenzíven, a következő hullámokban pedig kókuszosság, füstösség, fehérborsosság. Ízben főként a sós, füstös, zöldfűszeres jegyek dominálnak, az utóízben megjelenő kellemes citrusosságon túl viszont visszafogott a korty gyümölcskészlete. Az alkohol 14%, ami mellé a közepesnél valamivel teltebb test és élénk savak társulnak. Az összhatás alapján bőven fejlődhet még; két év alatt aligha érte el csúcsformáját.

(x)