Ők adják 2015-ben a Semmelweis Egyetem Borait: Podmaniczky, Szent Tamás, Takler, Gróf Buttler

Négy kategóriában 13 borvidék több mint 100 bora versenyzett a Semmelweis Egyetem Bora 2015 címért, amely versenyen professzorok, világhírű tudósok, nemzetközi tapasztalattal rendelkező szakértők bíráltak. Én meg a lebonyolításban segítettem, ezért most megosztom veletek, hogyan láttam ezt az egészet belülről.

semmelweis-6

A győztesek

“A Semmelweis Egyetem Bora elnevezésű verseny szakértője” – konferált fel Dr. Veress Gábor, az esemény házigazdája az ünnepélyes díjátadón elmondandó beszédem, vagy mim előtt. Ha van titulus, amitől jobban fázom, mint bármi mástól, az a “szakértő”. Szakértő a Márkus György meg az Ercsey Dániel. Vagy az Elizabeth Gabay meg a Yann Juban, akikkel múlt héten volt szerencsém ugyanazon komisszióban bírálni a VinAgorán. Borokkal és borok körül dolgozom, és ez minden nap öröm, mert folyton tanulok és tapasztalok, de azt mondom, erre a kérdésre érdemesebb lenne úgy 8-10 év múlva visszatérnünk, mikor már van is valami érdemleges produktum mögöttem.

A Semmelweis Egyetem arra kért fel, hogy egyrészt menedzseljem a fiatal, 45 év alatti termelők számára kiírt verseny mintáinak beérkezését, tartsam a kapcsolatot a borászatokkal, másrészt vegyek részt a május 27-én megrendezett borverseny lebonyolításában. Ezen a ponton kell megemlítenem az egyetem részéről két nevet, Mézes Dóriét és Tóth-Szabó Szilviét, akik nélkül ez a borverseny félkarú, féllábú törpe lett volna, és akik sok-sok plusz munkával és energiával segítették munkámat, s azt, hogy végül kereken 100 mintánk legyen. Hálás köszönet fáradozásaikért!

semmelweis-3

Dr. Freund Tamás (középen, szemüvegben), a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja a verseny munkálatait évek óta segíti

Négy kategóriában értékelte a tudósokból és nemzetközi tapasztalattal rendelkező szakmabeliekből álló zsűri ezt a 100 bort, attól valamelyest eltérő módon, ahogy azt egy klasszikus borversenyen az ember megszokhatta. A Semmelweis Egyetem megmérettetésének pikantériáját az adja (de bizonyára minden egyetemi borverseny, ahol az intézmény legkiválóbb ész-apparátusa segédkezik az értékelésben, rendelkezik ezzel a sajátossággal), hogy itt igazi tudós analitikussággal, egy-egy mintát akár hosszasan elemezve, milyenségét több aspektusból megközelítve, fölötte polémiákat folytatva, de persze “vakon” bírálnak a professzorok. És a legmeglepőbb, hogy a maguk észjárásával végül egy ahhoz nagyon hasonló eredményt alakítanak ki, mint amit a rutinos borbírák a “szakmai szoftverük” szerint.

Ezért aztán azt kell mondjam, a kategóriagyőzteseket és kategóriahelyezéseket illetően megingathatatlan konszenzus alakult ki.

semmelweis-2

Versenyminták

Rendezvény fehérbor kategória:

1. helyezett: Podmaniczky Pincészet – “Tere-fere” Rajnai rizling 2013 (Balatonboglári borvidék)
2. helyezett: Csendes Dűlő Szőlőbirtok – Hárslevelű 2013 (Badacsonyi borvidék)
3. helyezett: Brunyai Pince – “Sietek” Olaszrizling-Királyleányka házasítás 2013 (Villányi borvidék)

Presztízs fehérbor kategória:

1. helyezett: Szent Tamás Pincészet – “Percze” Furmint 2013 (Tokaj-hegyaljai borvidék)
2. helyezett: Breitenbach Pincészet – “Lapis” Furmint 2013 (Tokaj-hegyaljai borvidék)
3. helyezett: Béres Szőlőbirtok – “Lőcse” Furmint 2011 (Tokaj-hegyaljai borvidék)

Rendezvény vörösbor kategória:

1. helyezett: Takler Pince – Merlot 2012 (Szekszárdi borvidék)
2. helyezett: Juhász Testvérek Pincészete – Paptag Cuvée 2011 (Egri borvidék)
3. helyezett: Bodor Borház – Úrbárium 2013 (Csongrádi borvidék)

Presztízs vörösbor kategória:

1. helyezett: Gróf Buttler Borászat – Egri Syrah Superior, Nagy-Eged 2011 (Egri borvidék)
2. helyezett: Bodri Pincészet – Optimus QV 2011 (Szekszárdi borvidék)
3. helyezett: Gróf Buttler Borászat – Egri Phantom 2011 (Egri borvidék)

semmelweis-4

Balról: Podmaniczky Péter (Podmaniczky Pincészet), Adamovich Károly (Gróf Buttler Borászat), Nagy Tamás (Szent Tamás Pincészet), Molnár Júlia Dóra (Csendes Dűlő Szőlőbirtok), (Juhász Testvérek Pincészete), Regéczy Dávid (Béres Szőlőbirtok), Kiss János (Breitenbach Szőlőbirtok), Bodor László (Bodor Borház)

A Podmaniczky Pincészet, a Csendes Dűlő Szőlőbirtok, a Brunyai Pince és a Breitenbach Pincészet sikerének külön örülök, mert az olyan nagy nevek mellett, mint a Bodri, a Takler vagy a Szent Tamás, bizony nehéz egy borversenyen labdába rúgni. Azt hiszem, az iméntiekből hamarosan fogok is közzétenni pár kóstolási jegyzetet, addig meg menjetek, igyatok valamit a Balatonnál. Most én is ezt fogom tenni.