Két vörös a Vylyantól

“Villányi Franc” 2011 és “Montenuovo Cuvée” 2009. Előbbi egy hosszú engedélyeztetési procedúra után viselheti azt a nevet, amit, utóbbi kapcsán pedig éppen 20 éve, hogy a villányi pince engedélyt kapott a Montenuovo családtól a névhasználatra. Vylyan-borajánló.

vylyan-1

Vylyan – Villányi Franc 2011

2015. márciusában pont került egy régóta várt engedélyezés végére: a Villányi borvidék eredetvédelmi rendszerén történt változtatásokat a mezőgazdasági miniszter is aláírta, így mostantól a prémium franc-ok palackján már ott figyel a Villányi Franc márkanév. Feketecseresznye, étcsokoládé, málnalevél, ibolya, bors, sütőpor finom egyvelege aromaprofiljában. A címkére pillantva a 15% soknak tűnhet, kóstolva kevésbé; szerkezete szép egyensúlyt mutat. Puha, érett tanninú, kortyában gyümölcshangsúlyos bor. A Bor-bolt.hu-tól nem egész 4000 forintért beszerezhetitek.

vylyan-2

Vylyan – Montenuovo Cuvée 2009

A pince egyik emblematikus házasítása épp idén jubilál; a Montenouvo Nándor herceg emléke előtt tisztelgő bor (a Vylyan területeinek egy részét egykor Montenouvo herceg birtokolta) először 1995-ben került a piacra, s a képlet akkor még pinot noir + cabernet sauvignon volt. Ma már bordeaux-i fajták adják az alapját (merlot, cabernet franc, cabernet sauvignon), amit zweigelttel, syrah-val, kékfrankossal fűszerez Ipacs Szabó István. Meggyes, cseresznyés, szantálfás, csokoládés, szárított koriandermagos, kezdődően rumos jegyekre asszociálhatunk illatában, ízében. A tannin jócskán több, mint a fentebbi tételnél, de minősége hasonlóan érett és bársonyos. Alkoholfoka moderált (14%), hordófűszerei nem tolakódók, utóíze kifejezetten hosszú. A Selection.hu 3500 forintért adja.