Németvölgy ünnepel: megnyitott a KisBécs

Nem most, már vagy két hete, de hát ilyen az én formám. Az utóbbi időben lóhalálában vágtatva követtem egyre távolodónak tűnő önmagamat, de azért csak utolértem az átkozottat. Így végre sikerült eljutnom a főváros új, közelebbről a németvölgyi városrész első borszentélyébe, az ausztriai borkultúra szellemét szépen megidéző KisBécsbe. 

kisbecs-2

Tényleg sok melóm volt, de ez nem mentség, tudom, mert az efféle látogatásokat nem illik halogatni, ha már egyszer az új boros helyek bemutatására (is) vérszerződött anno a bal kezem a jobbal.

A XII. kerületi Németvölgy nevű városrész sokáig amolyan álomkörnyékként lebegett lelki szemeim előtt; elképzeltem, ahogy itt csapunk Eszteremmel a dörzsölt ingatlanos kezébe, rakjuk meg a mi kis idilli fészkünket, viszem kézen fogva a gyermekeimet óvodába és így tovább, és így tovább. Aztán rájöttem, hogy igazából tanyán akarok élni, kecskét fejni, levendula ültetvényt gondozni, de ezt az irreleváns fonalat nem is gombolyítanám most tovább.

A KisBécs borbárként, vagy inkább borozóként, vinotékaként, reggelizőként, délidei szendvicsezőként, de voltaképpen webshopként is igyekszik meghatározni profilját. Kálmán András, Gombolai Attila és Kecskeméti Gyöngyi olyan helyet kívánt létrehozni, ahol az ausztriai borkultúrából kaphat remek kis ízelítőt a vendég. Ez nemcsak azt jelenti, hogy a teljes borkínálat a sógorok pincéiből érkezik, az alapítók az ételek terén is (sajtok, bécsi virsli) igyekeztek e koncepció alapján dolgozni. De csak részlegesen tudtak, mert mindenért nyilván nem lehet naponta a Naschmarktra rohangálni; így a pékárút például a Jacques Liszt, alias Misi, a pék, a lekvárokat meg a nagybörzsönyi kistermelő, a Lek-Vár-Lak szállítja be nekik.

kisbecs-3

A KisBécs jelenleg kb. 30 borászat mintegy 120 tételét forgalmazza, melyekből úgy 20-at poharaz is. A borok decije 580 forintnál, a palackok elviteles ára 2900 forintnál kezdődik.

Arra a kérdésemre, hogy az itthoni,  magyar borokat előnyben részesítő borfogyasztói kultúrában nem jár-e túl magas kockázattal ausztriai borokra építeni a vezérelvet, Kálmán András úgy felelt: “Magyar bort minden vendéglátóegységben lehet inni, osztrákot meg csak elvétve. De abba, hogy a koncepciót így alakítottuk ki, az is belejátszott, hogy én alapvetően egy ausztriai cégnek dolgozom, így rengeteg ottani bort sikerült megismernem az elmúlt évek során. Az osztrák borokban tetten érhető precizitás, tisztaság, egyenes vonalúság, ennélfogva megbízhatóság engem teljességgel lenyűgözött. Ugyanakkor az elhatározásban, hogy kizárólag Ausztriára építve kezdjünk el dolgozni, a társaim is rögtön osztoztak. Kockázatos, persze, de az elmúlt két hét ennek ellenére minket igazol. Mert bort poharazva ugyan csak délután hattól árulhatunk a környékbeli oktatási intézmények miatt, viszont az itteni lakosok szinte az első pillanattól kezdve rákaptak a KisBécsre, a kávéra, a reggelire meg a palackos borvásárlásra. Laza hely vagyunk, kézműves gasztrotermékekkel, 10-12 fő számára kényelmes terasszal, a benti részben 15 fős vendégtérrel. Napközben üzleti megbeszéléseket szerveznek le hozzánk, anyukák jönnek kisgyerekkel sütizni, limonádézni, este meg 4-5-8 fős baráti társaságok esnek be borozni – még egyszer: javarészt helyi lakosok, németvölgyiek.”

kisbecs-3

Szóval így. Házvégi levendulaültetvények ide, langyos kecsketőgyek oda, azért csak vonzó ez a Németvölgy. Ha az élet mégis úgy hozná, hogy ezen a környéken eresztenénk gyökeret, akkor én ide biz’ isten be fogok járni hetente párszor, persze leginkább dolgozni a kis laptopommal. Pontban 18:00-kor ki fogom kérni a magam Feiler-Artinger zweigeltjét, és ha anya csörögne úgy hét körül, csak és kizárólag azért fogok dobbantani – már ha BL-nap van –, mert a KisBécs nem focimeccsbarát hely. És ha a bornál valami sokkal-sokkal fontosabb számomra, az a blancók iránti elkötelezettségem. Hala Madrid! (Hülyeséget beszélek, nyilván az esti fürdetésre igyekszem majd hazaérni…)

kisbecs-4