Posztumusz díjat kapott Bussay László

A tavaly elhunyt Bussay László csörnyeföldi bortermelőnek ítélték idén a Borászok Borásza díjat. A Borászok Barátja elismerést Alkonyi László kapta meg.

bussay-2

fotó: borvacsora.tv

A díj odaítéléséről

A Borászok Borásza 50 fős listán igen erős helyet foglaltak el a tokaj-hegyaljai és villányi borászok, a szekszárdiak mellé pedig felzárkózott az Egri borvidék, ők ketten 5-5 jelölttel képviseltették magukat a 2015-ös megmérettetésben.

Az 50 jelölt 2014. december 12-én értesült arról, hogy felkerült a 2015-ös listára, ezt követően a jelöltek az eddigi gyakorlatnak megfelelően kétkörös szavazással, egyszerű többséggel maguk közül választották meg a győztest. Az első kör után a legtöbb szavazatot kapott öt jelölt közül hozta meg a végső döntést az 50 jelölt, szintén egy-egy szavazattal.

A döntősök idén Bodó Judit (Bott Pince, Tokaj-Hegyalja), Bott Frigyes (Felvidék), Bussay László (Zalai borvidék), Ipacs Szabó István (Vylyan Pincészet, Villány) és Karner Gábor (Mátra) voltak.

In memoriam Bussay László

A díjat végül Bussay Lászlónak ítélték posztumusz. Bussay hagyományos kézműves borász volt, nemcsak a Zalai borvidék, de az egész magyar borszakma meghatározó alakja. 2014. augusztus 19-e óta nincs velünk. Nyugodjék békében!

(Az alábbi videót még 2013-ban készítettem Etyeken, egy, a Rókusfalvy Fogadóban tartott újboros vacsorán, ahol Bott Frigyes, Liptai Zsolt, Légli Ottó, Rókusfalvy Pál és Heimann Zoltán borászok mellett Bussay László is bemutatta borait az egybegyűlteknek, oldottan, lazán, sajátságosan derűsen. Bussay-san.)

Borászok Barátja

A kibővített kuratóriumi ülésen egyúttal minden Borászok Borásza díjazott egy főt jelölt a Borászok Barátja díjra. A 2012-ben elindított díjat olyan civil személyiség kapja, aki tevékenységével kiemelkedő mértékben képviselte a magyar bor érdekeit és nagyban segítette a magyar borászok munkáját.

A jelöltek közül a Borászok Borásza aktuális 50 jelöltje választotta ki a győztest, idén Alkonyi László agrármérnök, borszakíró, a Borbarát Magazin alapítója; Ambrus Lajos, József Attila-díjas író, szőlőbirtokos, a Food and Wine vendégszerzője, valamint Bányai Gábor Botond, a Borigo Magazin kiadóigazgatója és főszerkesztője, a Vinum Praemium Alapítvány kuratóriumának volt tagja közül.