Új szőlőtelepítési szabályozás fog életbe lépni

Magyarország felkészült az új uniós szőlőtelepítési szabályozásra, ami a szőlőterületek növelését tenné lehetővé a tagállamokban – közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM). A menetrend alapján már folyamatban van a bortörvény módosítása, amelyet a végrehajtási rendeletek kidolgozása követ majd.

tallya-szolotelepites

Frissen telepített szőlő Tállyán

Az Európai Bizottság múlt héten jelentette be új rendeletét a szőlőtermelő területek kiterjesztéséről és az új szőlőtelepítési engedélyezési rendszer bevezetéséről. Az FM tájékoztatása szerint a szaktárca már 2012-ben megkezdte a felkészülést az új uniós szőlőtelepítési szabályokra, az új szőlőtelepítési rendszerre való átállásra.

Ennek részeként az ágazat szakmaközi szervezetével, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsával (HNT) 2014-ben elkezdődtek a szakmai konzultációk, s egy menetrendet határoztak meg a folyamat végrehajtására. A menetrend alapján már folyamatban van a bortörvény módosítása, amelyet a végrehajtási rendeletek kidolgozása követ majd. Az új szőlőtelepítési engedélyezési rendszerre vonatkozó bizottsági rendeletet várhatóan a nyár elején fogadja el az Európai Parlament és a Tanács. A magyar végrehajtási szabályokat is csak az uniós jogi aktusokat követően lehet majd kiadni.

A tagállamok által egyhangúan elfogadott szabályok szerint 2016-tól a szőlőtelepítési és újratelepítési engedélyeket tagállami szinten adják majd ki, az engedélyezés alól egyes területek mentesülnek. A rendelet évi egy százalékos növekedést engedélyez a tagállamok szőlőterületeiben, amit nemzeti vagy regionális szinten korlátozni lehet.

A bizottság megbízásából készült tanulmány szerint az unió annak ellenére folyamatosan veszít a borpiacon világpiaci részesedéséből, hogy 2008 óta nő a tagállamokból harmadik országokba szállított bor mennyisége és értéke is. A borfogyasztás 2025-ig világszinten várhatóan nő, míg az unión belül továbbra is csökken, az uniós borászati szektor egyre így inkább exportorientálttá válik, szögezte le a tanulmány.