Szepsy évjárat-bemutató – 2013

A Prestige Reserve-projekt fennállásának 10. évfordulóját egy Szepsy évjárat-bemutatóval ünnepelte, ahol olyan új, tállyai tételekkel is ismerkedhettek az egybegyűltek, mint a Hasznos- és a Bányász-dűlőből származó furmintok.

szepsy-prestige-7

Szepsy István

A legutóbbi Nagy Furmint Február Kóstolón megismert, savhangsúlyos 2013-as tokaji furmintokkal szemben Szepsy István borai mind az alkohol, a sav és a maradékcukor, mind pedig a test, komplexitás és az érettség tekintetében egyensúlyt mutattak a március 19-i, a Prestige Reserve Clubban tartott évjárat-bemutatón.

A tokaji borász korábbi évjárataihoz képest a hűtött erjesztés előnyben részesítése, annak aromaprofilra gyakorolt hatása (intenzívebb gyümölcsösség), a nagy mértékben finomodó hordóhasználat és a 15% v/v alá moderált szeszfok egyértelműen egy, a jelen kor fogyasztói igényeit jobban figyelembe vevő Szepsy Pince képét vetítik előre.

szepsy-prestige-6

Prestige Reserve Club

A Prestige Reserve 10. évfordulóján tartott kóstolón a – többé-kevésbé állandó – résztvevők két olyan, hamarosan a piacon is debütáló, tállyai Szepsy-tételt is megismerhettek, melyeknek kell ugyan még jó pár év finomhangolás – ahogy azt maga a borász is aláhúzta –, de amelyek már most ígéretes képet villantanak a település nevezett dűlőinek képességeiről. Tállya a Bél Mátyás-féle 18. századi Tokaj-hegyaljai dűlőbesorolás szerint kivált első és másodosztályú dűlőkkel rendelkezett, az 1884-es zempléni monográfia pedig nem kevesebbet állít, mint hogy itt születtek Hegyalja “legtartalmasabb” borai – Szepsy szerint főként az andezit talajrétegnek köszönhetően.

szepsy-prestige-15

Niszkács Miklós (b), Nagy Sebestyén, Mátyási Boglárka

Sok, az elmúlt néhány évben piacra került Szepsy-tétel kapcsán hajlok arra, hogy egyetértsek azok véleményével, akik szerint meglehetősen kellemetlen, bizonytalan illatúak, urambocsá’ kénesen fülledtek mind a dűlős, mind a birtokborai a pincének. Féltem is, főleg az A Borrajongó, a témában publikált posztja után, hogy az élmény ezúttal is hasonló lesz. De nem lett. Talán mert a borok a kóstoló előtt szellőztek eleget? Nem tudom. Mindenesetre ha valaki, hát az onyxos Varga Norbert vagy a Prime-os (nemsoká greshames) Szik Mátyás egészen biztosan észrevette volna, ha valakinek “belelóg a hónalja” a pohárba, ha én az épp Rhinathiollal pusztított szaglósejtjeimmel át is siklanék efölött a trivialitás fölött. Egy biztos: egyik lentebb részletezett bor sincs még legjobb formájában – sokszor szilánkosak, szerkezeti komponenseik tekintetében különmozgóak –, de módfelett ígéretesek, az idő pedig nekik dolgozik.

szepsy-prestige-3

Varga Norbert (b) és Szik Mátyás sommelier-k

Kóstolási jegyzet

Szepsy Pince – (birtok) Furmint 2013

Mádi, tállyai, bodrogkeresztúri furmintokból jött ez létre, de ahogy arra Szepsy István is felhívta a figyelmet, a Szent Tamás alapanyaga, a dűlő ásványos jellege a birtokbor karakterében egyre meghatározóbb. A hűtött, irányított erjesztés, a modernizált hordómenedzsment – ahogy arra fentebb is utaltam – egy, a korábbi évjáratoknál sokkal gyümölcsösebb, harsogóan téli körtés, őszibarackos, de szőlőcukros, kezdődően fehérborsos, egyszersmind vaníliás illatképet ábrázol. A korty feszes, remekül huzalozott, penge savú (mennyiségre: 6,5 g/l), almás és citromvelős és körtés, valamennyire birses, de mindenképpen sós, hosszú, csontszáraz érzetű. 88 pont

szepsy-prestige-1

Szepsy birtokfurmint

Szepsy Pince – Hasznos 2013 (Tállya)

A Hasznos egy nyugati fekvésű, főként mállott andezites és riolittufás és zeolitos rétegekből felépülő, Szepsyék által csupán két éve gondozott dűlő. Hogy miért kellett Szepsynek tállyai bor, úgy értem Nagy Tállyai Bor, nos, arról ő maga annyit mondott: “andezit nélkül Tokaj-Hegyalja egyszerűen értelmezhetetlen. Másfelől pedig a Hasznos magas építésű, izgalmas savú bort ad, s mint ilyen, kihagyhatatlan.” Kezdésre ásványos, délies hangulatú a bor, aztán idővel almaszirmos, őszibarackos, vizes agyagos, főtt citromvelős, licsis, de florális részletek is megjelennek illatában. A korty vaskos és komplex, savai vibrálnak, lecsengése hosszú, sok sóval és fűszerrel, off-dry érzettel (7 g/l maradékcukor). 87 pont

szepsy-prestige-4

Hasznos

Szepsy Pince – Úrágya 2013

A pince egyik legemblematikusabb dűlője az Úrágya. 1961-es és 1981-es telepítésű furmintok kapaszkodnak itt a talajba, melyek tőkéire Szepsyék az idők során, lépésről lépésre saját klónokat oltottak. Mint azt a borász a kóstolón megemlítette, az Úrágya-dűlő több mikrovinifikációs, pár száz palackos tételnek is alapul fog szolgálni a jövőben, hogy a különböző klónok képességeiről, sajátosságairól mennél tisztább képet kaphasson. A ’13-as Úrágya vilmoskörtés-birskörtés, visszafogottan szegfűborsos, pörkölt kesudiós aromaprofilú, pattogó savakkal, komoly mineralitással, elegáns összképpel, 4,5 g/l maradékcukorral. 91 pont

szepsy-prestige-5

Úrágya

Szepsy Pince – Szent Tamás 2013

A Szent Tamás-dűlő ez évi száraz furmintja 7,5 g/l sav mellett 4,5 g/l maradékcukorral került a palackba. (A ’13-as évjárat Szepsy szerint az édes borok tekintetében sokkal kiemelkedőbb volt.) Fehér húsú őszibarack, hóvirág, de főként tengervizes jelleg az illatban. Hangulatát tekintve meglehetősen hűvös a bor. A korty  szikár, nagyon köves, nagyon sós, élénk savú, citrusos, körtés. Kölyök még. 88 pont

szepsy-prestige-9

Szt. Tamás

Szepsy Pince – Bányász 2013 (Tállya)

Cukorkás, szőlővirágos, behízelgő illat. Ízében körtés, kezdődően muskotályos, olajos textúrájú, jó savjátékú, de a fentieknél nehézkesebb, lassúbb mozgású. Mély, tömör, a szokásosnál tanninosabb bor. Kilóg a sorból. Ezzel együtt: 85 pont

szepsy-prestige-11

Bányász

Szepsy Pince – Szent Tamás 2007

Csak érdekességképpen került a sorba, hogy ezzel is illusztrálja a borász a különbséget a mai és a régebbi borainak stílusa között. A ’07-es Szent Tamás furmint intenzíven, kiugróan pörkölt magvas, fehér csokoládés, toastos, kimerült gyümölcskészlettel, uralkodó tercier jegyekkel, fel-felbukkanó barna almássággal, édesköménnyel, faforgáccsal. Nagyon mély, nagyon komplex, füstölt szalonnás, olajos magvas, körtebefőttes ízképű. Egyensúlya az alkohol irányába billen, a savak még tartják, de a csúcsán már túl van. 86 pont

szepsy-prestige-13

Szt. Tamás ’07-ből

Szepsy Pince – 6 Puttonyos Aszú 2008

208 g/l természetes maradékcukor, 9,1 g/l sav. Fügés, mangós, mézes, idővel kandírozott narancshéjas, birsalmasajtos, összetett aromavilágú bor. Hibátlan egyensúly! Nem kapható még, karácsonyra fog a piacra kerülni. 96 pont

szepsy-prestige-14

wow!

Szepsy Pince – Úrágya 6 Puttonyos Aszú 2007

Nem forgalmi, nem is lesz az. “Ennél a tételnél elaludtam kicsit” – jegyezte meg Szepsy a poharát szagolgatva, félhangosan. Mézes, narancsolajos, aranymazsolás, intenzíven vaníliás ízű, illatú. Egyensúlya billen a cukor felé, ettől aztán geil is, lassú is. 89 pont

szepsy-prestige-16

Úrágya aszú

Szepsy Pince – Betsek 6 Puttonyos Aszú 2007

Mézes, datolyás, szinte harapható illatú. A korty sűrű szövetű, tengermély ízvilágú, botritiszes vonalvezetésű. Ez sem kerül piacra. 90 pont

szepsy-prestige-17

Betsek aszú

Szepsy Pince – Király 6 Puttonyos Aszú 2007

Alacsony alkohol, magas cukortartalom. Az alapanyag 100%-ban hárslevelű. Baracklekváros, porcukros illatú, dzsemes, mézes, diós ízvilágú aszú. 89 pont

szepsy-prestige-18

Király aszú hársból

***

A kóstoló végén a tokaji borász azzal zárta, hogy ha visszamarad belőle a halála után valami, az vélhetőleg csak “lösz meg zeolit lesz”. Fiatal korában ugyanis a löszön kívül máson nem is tudta elképzelni a tokaji bort, mint olyat.

Sok kritika érte őt (teszem hozzá: sikerei és a világban való elismertsége ellenére), melyekből sokat – saját bevallása szerint – komolyan is vett, s igyekezett borainak stílusát annak megfelelően hangolni, a nyilvánvaló szepsység megtartása mellett (ezt megint én teszem hozzá).

Szepsy István egyetért a kisebb volumenű alkohol és a visszafogottabb hordófűszeresség fogyasztói kívánalmával, de nagy tokaji bort – nb: “aminek az alapanyaga teljes érettségben szüretelendő!” –, mint mondta, nem lehet 13% v/v mellett elkészíteni; a minimum, ha a közértek vasárnap újra kinyitnak és így a családok a templomokat megint elkerülik majd,  akkor is 14% kell hogy maradjon. És ha jól értem, ezt a kérdést ő a maga részéről egyszer s mindenkorra le is zárta.

szepsy-prestige-2