Rákot okozhatnak az olcsó kaliforniai borok?

Huszonnyolc kaliforniai borászatot perelt be két házaspár a boraik állítólag túlságosan magas arzéntartalma miatt. Állításuk szerint egymástól függetlenül három laboratórium mérései is azt bizonyítják, hogy ezek a borok “veszélyesen” sok, egyes esetekben az elfogadhatóbbnál 500 százalékkal több szervetlen arzént tartalmaznak. Ez szerintük azt jelenti, hogy napi egy-két pohárnyi arzénnal szennyezett bor veszélyes mérgezést, legrosszabb esetben rákot okozhat.

zinfandel-arzen-rak-kalifornia (2)

fotó: innen

A felperesek ugyan nem tudnak halálesetekről vagy megbetegedésekről, de azt állítják, hogy azok, akik a 83 olcsó és népszerű borfajtát forgalmazó cégek termékeit fogyasztják, a tudtukon kívül az arzénnak való kitettség okán “kísérleti tengeri malaccá” válnak – közölte híroldalán pénteken a CNN amerikai hírtelevízió.

Állításuk szerint egymástól függetlenül három laboratórium mérései is azt bizonyítják, hogy ezek a borok veszélyesen  sok, egyes esetekben az elfogadhatóbbnál 500 százalékkal több szervetlen arzént tartalmaznak. Ez szerintük azt jelenti, hogy napi egy-két pohárnyi arzénnal szennyezett bor veszélyes mérgezést okozhat a fogyasztónál.

A március 19-én benyújtott keresetben a felperesek anyagi kártérítést követelnek, valamint azt, hogy a bíróság kötelezze az alpereseket a borok címkéin feltüntetni azt, milyen veszélyes a szervetlen arzén fogyasztása.

Ezek az – állítólagosan – arzénnal szennyezett kaliforniai borászatok

A per híre némi riadalmat keltett a fogyasztók körében, akik a közösségi oldalakon osztották meg, hogy az mely márkákat érinti. Ezek közé tartozik egyebek között a Barefoot, a Cupcake, a Franzia, a Flipflop, a Rex Goliath és a Korbel valamint a Trader Joe’s áruházlánc olcsó Charles Shaw Zinfandelje.

Kaliforniai Borintézet: félrevezetőek az állítások

Az alperesek többsége a CNN-nek azt állította, hogy a boraik fogyasztása ártalmatlan az egészségre, mások a folyamatban lévő bírósági eljárásra hivatkozva nem kívántak nyilatkozni, ismét mások pedig a Kaliforniai Borintézet elnevezésű kereskedelmi csoporthoz irányították át a kérdéseket, amely szerint “hamisak és félrevezetőek” a felperesek állításai.

Az Egyesült Államok Élelmiszer-biztonsági és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) a szerves, vagy a természetben előforduló arzént “alapvetően ártalmatlannak” minősítette, ám az elem szervetlen változata amerikai Környezetvédelmi Ügynökség (EPA) szerint karcinogén, azaz rákkeltő.

Az ivóvíz arzéntartalma kérdőjeles viszonyítási pont

Az FDA az ivóvíz esetében egymilliárdból tíz egységben határozta meg a legmagasabb elfogadható arzéntartalom egységét. A felperesek ezt vették alapul, amikor azt állítják, hogy az olcsó kaliforniai borok “túlnyomórészt” szervetlen arzén tartalmaznak, amit a borászatok “felelősségteljes borkészítési eljárásokkal” és “kifinomult mérőfelszereléssel” ki tudnának küszöbölni.

Az alperesek és szakértők azonban megkérdőjelezik, hogy lehet-e az ivóvíz esetében meghatározott EPA-szabványt a borok esetében is alkalmazni. A CNN rámutatott, hogy a kaliforniai borokat importáló országok saját szabványt alkalmaznak. A kanadaiak egymilliárdból száz, az európai országok pedig kétszáz egységben határozták meg a bor megengedhető arzéntartalmát, ami a 10-, illetve a 20-szorosa az amerikai ivóvíz-szabványnak.

MTI alapján