Egyszerűbb és átláthatóbb szabályozást ígér az új jövedéki tövény

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kezdeményezésére megkezdődött az új jövedéki törvény kidolgozása, a törvényjavaslat várhatóan 2016 tavaszára készülhet el. A most érvényes jövedéki törvény újragondolását, korszerűsítését az indokolja, hogy az érvényben lévő jogszabály túlzottan részletesen szabályoz, ami nehézkessé teszi az alkalmazást.

Korszerűbb jövedéki törvény

Demeter Zsuzsa a jövedéki törvény modernizálásának szükségességéről az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága szőlő-, bor-, pálinka albizottságának pénteki ülésén beszélt a testület tagjainak és a meghívott szakembereknek. Az NGM osztályvezetője a jövedéki törvény megalkotását azzal indokolta, hogy a most hatályban lévő jogszabályt módosításokkal már nem lehet korszerűbbé tenni. Az új jövedéki törvény keretjellegű lesz és a jelenlegi törvénynél egyszerűbben és átláthatóbban szabályozza majd a területet – mondta.

Demeter Zsuzsanna kiemelte: a most érvényes jövedéki törvény újragondolását, korszerűsítését az indokolja, hogy az érvényben lévő jogszabály túlzottan részletesen szabályoz, ami nehézkessé teszi az alkalmazást. Ezért egyszerűbb, átláthatóbb, egyszerűbben alkalmazható törvényre van szükség.

Jelezte: a kodifikáció során arra is tekintettel kell lenni, hogy az új jövedéki törvény más jogszabályok alkalmazását is érinti, A jövedéki törvényre ugyanis 72 jogszabály hivatkozik. Beszélt arról is, hogy az új jövedéki törvénnyel kapcsolatos egyeztetések már megkezdődtek, példaként említette a Földművelésügyi Minisztériumot és a Hegyközségek Nemzeti Tanácsát (HNT).

Egységesítésre van szükség

Gál Péter, az FM eredetvédelemért felelős helyettes államtitkára örömét fejezte ki, hogy az új jövedéki törvény teljesen új szemléletű lesz, jobban figyelembe veszi majd a hatálya alá tartozó egyes ágazatok sajátosságait. A tárca álláspontja szerint az esetlegesen meglévő párhuzamos rendszereket – mind a bor-, mind pedig a pálinka termékpályán – egységesíteni kell. Továbbá fontosnak tartotta a kisüzemi tevékenység egyszerűbb külön szabályzását.

Átkozott olasz bor

Font Sándor, az albizottság elnöke az olasz borimport ismételt erősödésére hívta fel a figyelmet, jelezve, hogy ez jelentősen zavarhatja a magyar piacot. A Magyarországra behozott olasz folyóbor mennyisége 2013-ban több, mint 500 ezer, 2014-ben több, mint 300 ezer, az idei év március közepéig pedig mintegy 50 ezer hektoliter volt.