Bükk, folytassa, kérem! – Bemutatkozik a Bistronauta

A Gallay Pincéről és Borbély Rolandról korábban már többször írtam, de eddig 90%-ban csak fehérborok és rozék kapcsán. Mostanra azonban elkészült a Bistronauta is, amely egy vörös házasítás a Bükkből, vicces címkével, játékos tartalommal, csavarzár alatt.

bistronauta-2

Borbély Roland, aki saját vállalkozásán, a bükki Gallay Pincén túl Egerben, a Kovács Nimród Borászat kötelékeiben is töretlenül végzi dolgát, elkészítette első vörösborát, méghozzá zweigeltből. A fajtáról nem állítható, hogy nagyon mély nyomott hagyott volna a magyar borkedvelők fejében, de ez többnyire annak köszönhető, hogy kevés hazai termelő van, aki komolyan, sőt, kiemelten foglalkoztatná. (A Gallay Pince rozéiról korábban már itt és itt megemlékeztem.)

A 2012-es évjáratú Bistronauta a felül márgás agyagú, lentebbi talajrétegeiben mészköves Zúgó- és Lippa-dűlők zweigeltjeiből áll össze. Nem mondhatnám, hogy olyan sűrű szövetű bor ez, mint Roland 2013-as, még hordóban érlelődő tételei, melyeket tavaly, a Budavári Borfesztivál egyik afterén volt szerencsém megkóstolni. A Bistronauta alapanyaga bogyózás után nyílt kádban erjedt héjon 15-17 napig. Enyhe, 120 literes fakosaras présben történt a lékinyerés, majd ülepítés után 2 darab harmadtöltésű, 225 literes és 3 darab 500 literes ászokhordóban pihent, nem kevesebb mint két évig. Az almasavbontás spontán ment végbe. A palackstabilitási próbák után karácsonykor, 2014. december 26-án – a tévé tetején álló porcelánjézust kegyeleti okokból letakarva –, maratoni módon töltötte le a készterméket a borász, mint mesélte, reggel hattól másnap reggel fél négyig.

bistronauta-1

Színe közepes intenzitású rubinvörös, illata szedres-áfonyás, kezdődően gyömbéres, finoman fűszeres, friss és harmonikus. A csersav érett képet mutat, az egész szájban egységesen dolgozik, a savak élénkek, játékosak, míg a test  és az alkoholfok (12,5%) bőven megfelel a könnyen ihatóság, a “kérek még” kívánalmainak. Ízképét a gyümölcsök uralják, két év fahordó ide vagy oda. Ezekből a típusú borokból nagy hiány mutatkozik ma Magyarországon, értékét pedig külön növeli, hogy a Bistronauta a Bükkből, hazánk mindmáig szendergő állapotban lévő borvidékéről származik. Hát én úgy látom, Borbély Roland itt most ébresztőt fújt. 86 pont.

A bor még egyelőre nem kapható, de itt tudtok érdeklődni felőle.