Tradicionális grúziai borok kóstolója a Hachapuriban – márc. 15.

Angerman “Wine Shock” László március 15-i, soron következő kóstolója a grúziai borkultúrából igyekszik némi metszettel szolgálni 8 amfórában nevelkedett tételen keresztül, melyhez a Hachapuri kínál majd autentikus falatkákat. Grúzia tradíciója ide vagy oda, kokárdát azért tűzzetek ezen a jeles napon!

amphora

Jobbra, mint látható, amfórákban érlelődik a bor (fotó: innen)

Az innióból jól ismert Angerman László újabb dobásra készül a Wine Shockkal. Ezúttal Grúziát igyekszik elhozni nekünk, egész pontosan az Andrási út 3. szám alatti Hachapuriba. Mielőtt magát a sommelier-t idézném az eseménnyel kapcsolatban, hadd tegyek két apró megjegyzést, amolyan étvágygerjesztő gyanánt.

1.)

Tudtommal még mindig az az elgondolás a legelfogadottabb, hogy a bortermelés eredetét Grúziában kell keresni. Ezt egyrészt 1994-ben a nagy Jancis Robinson MW, a rá jellemző alapossággal megírta Oxford Companion the wine című művében, másrészt 2001-ben prof. Roderick Phillips mindezt jól alá is támasztotta (A Short History of Wine). Mint írja: „Grúziában találtak olyan magokat, amelyek termesztett szőlő magjainak tűnnek (alakjuk különbözik a vadszőlő magjáétól), és körülbelül Kr.e. 6000-re datálhatóak …”

Úgyhogy ha mindig is szerettetek volna életetekben egyszer elzarándokolni a borkészítés primordiális állomásához, nulladik kilométerkövéhez, de egyelőre a Kaukázus meghódítását különböző okoknál fogva napolnátok, akkor szerintem ez a március 15-i egy remek alkalom lehet, hogy végre cselekedjetek is.

Aztán persze vannak, akik a bor őshazáját keresendő inkább Kínára szavaznának, de ennek most itt úgysem fogunk tudni a végére járni… Mindenesetre a grúziai autentikus, amfórás borkészítés terén  itt tudjátok magatokat  update-elni.

2.)

Angermann László – boros körökben ismertebb nevén “Öcsi” – a Magyar Sommelier Szövetség által legutóbb rendezett országos bajnokságon a harmadik helyen végzett a legjobb teszt eredménnyel, ráadásul még a közönségdíjat is hazavihette. Én mondom, ügyes a srác, de ha nekem nem hisztek, járjatok utána magatok.

angerman

Munkában

És akkor:

“Régi nagy álmom vált valóra, végre olyan borokat sikerült kóstolnom, amiket nem az óvilág nagyágyúi készítenek, viszont legalább olyan magasságokig repítettek a tradicionálisan, agyagamforákban készített csúcsfehérek és csúcsvörösek! Gondoltam, megosztom veletek ezt az élményt, és a borokon keresztül kicsit a grúziai kultúrában is elveszünk! Ami biztos, a világ egyik legrégebbi borvidékéről, 2-3000 éves szőlőfajták és a klasszikus agyagamforás eljárás által készült borokat szeretnék nektek megmutatni, egy kis hachapuris ételkísérettel.

A kóstoló 6000 forint, ami a következőket tartalmazza: Hachapuri-falatkák, 8 bor az alap szinttől egészen a prémium kategóriáig, plusz egy 2007-es szelektált vörös fantasztikum!

Dresszkód nincs, megjelenés a március 15-i ünnephez méltóan!”

A pontos kezdésről itt tudtok tájékozódni, és jelentkezni is ugyanitt lehet – ha jól értem, privát üzenetben. Hajrá!