A Tantié az új magyar Michelin-csillag

Újabb budapesti étterem, a XII. kerületi Hegyvidék Bevásárlóközpontban(!!) található Tanti kapott Michelin-csillagot az Európa nagyvárosainak éttermei közül válogató Michelin-kalauz idei kiadásában.

tanti

A Tanti (fotó: innen)

A Michelin honlapján közzétett közlemény idézi Rebecca Burrt, a kalauz szerkesztőjét, aki a Tanti “nagyszerű főztjét és egyszerű művészetét” dicséri és aki szerint a stílusos modern étterem és konyhája “tiszta”, friss ízeket kínál és a hozzávalók valódi ismeretéről tesz tanúbizonyságot.

Akkor tehát jelenleg így néz ki a magyar csúcsgasztrónómiai helyzet a Michelin vonatkozásában

A 34. Michelin-kalauzban a Costes, az Onyx és a Borkonyha megtartotta csillagát.

A tavalyi kalauzban elvesztette Bib gourmand értékelését a Bock bisztró, az Arcade Bisztró és a Vár a Speiz , tehát 2014-ben csak két Bib gourmand étterem volt Budapesten, a Déryné és a Csalogány 26. Az idei kalauzban már nem szerepel az utóbbi, Magyarországon tehát két Bib gourmand értékelésű étterem maradt: a Déryné és a Laci Konyha, utóbbi frissen szerezte.

michelin-guide-europe-2015

A Michelin legfrissebb európai kalauza március 12-én kerül a polcokra (fotó: sajtóanyag)

Az újonnan Michelin-csillagot kapott Tanti a XII. kerületben, az Apor Vilmos téri Hegyvidék Bevásárlóközpont földszintjén található. Vasárnap a közelben bicikliztünk, de kár hogy nem mentünk be, mondjuk halért, most büszkén írhatnám, hogy már akkor éreztem valami energiatöbbletet a levegőben.

Egyébként, hogy konkrétan mely hazai éttermek szerepelnek ilyen-olyan módon a Michelin-kalauzban, arról itt tudtok tájékozódni, a Tanti Michelin-profilja pedig ide kattintva érhető el.

tanti-2

“Otthonos, családias és mai – ez a Tanti” – vallja magáról az új Michelin-csillaggal büszkélkedő étterem (fotó: innen)

További eredmények

Prága 4, Varsó pedig 3 újonnan bekerült étteremmel büszkélkedhet. Mint Rebecca Burr hangsúlyozta, örömmel tölti el, hogy mennyire változatos éttermeket találtak kritikusaik ezekben a feljövőben lévő városokban a hentesüzletből átalakított éttermektől kezdve a stílusos borbárokig.

A kalauz 20 ország 46 városának éttermei közül válogat. Új városként került be az idei kiadásba a dániai Aarhus és a svédországi Malmö, mindkettő 3-3 egycsillagos étteremmel.

A március 12-től elérhető kalauz összesen 1537 szállodát és 2380 éttermet mutat be, köztük 15-nek van három, 83-nak két és 373-nak egy Michelin-csillaga. Azoknak, akik elérhető áron akarnak jót enni, 292 Bib Gourmand éttermet is ajánl a kalauz.