“Pálinka-szabadságharc”: Az Európai Bizottság újabb kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen

Komolyan mondom, ez már tényleg felháborító. Pedig Orbán Viktor kormánya tényleg mindent megtett azért, hogy adómentesen főzhessen otthon pálinkát a magyar. 86 litert, 50 fokosat. De most ezt a mennyiséget úgy megadóztatná Brüsszel, hogy a “Pálinka-szabadságharc” során kifundált 1000 forintos éves, jelképes átalányadó helyett nagy valószínűséggel több mint 70 ezer forint megfizetésére köteleznék azt, aki továbbra is úszna az árral. 

pálinkafőzés

fotó: innen

Varázsgombát sem lehet itt termeszteni, most már tényleg mi lesz a következő, a kenyér? Pálinkát persze lehetne főzni ezek után is, de kinek lesz hozzá kedve, ha évente 71.810 forintot kell majd leszurkolni 86 liter 50 fokos párlatért? Vagyis literenként 835 forintot. Termesztek otthon lucerna – meg búzacsírát, remélem, arra nem fognak majd kivetni valami szemét adót, hogy a bánat egye meg őket. Ezek után a birskörtémet inkább megcsinálom sajtnak, hiszen már bérfőzdébe se nagyon éri meg elvinni a cefrét.

Gondoltam első felindulásomban. Aztán egy bögre citromfű tea után – lenyugodva – eszembe jutott, anno pálinkások körében már egyszer megvitattuk ezt, utána meg a 444.hu írt is arról, hogy miért gáz az adómentes otthoni pálinkafőzés. Mármint kinek gáz. Nos, a kereskedelmi főzdéknek. Hogy pontosan miért is, azzal voltaképpen nehéz vitatkozni. De kezdjük ott, hogy Magyarországon alapvetően háromféle módon lehet pálinkát előállítani:

  • kereskedelmi főzdékben (saját márkával rendelkezik)
  • bérfőzdékben (nemigen van saját márkája, csak lefőzi a magánszemélyek vagy cégek által előállított cefrét)
  • otthon, magánfőzés során (a törvény értelmében bevizsgált és hatóságilag engedélyezett desztillálóval).

Említett cikkében a 444.hu kitér arra, hogy 2013-ban (mikor még a bérfőzetés is adómentes volt) nem kevesebb mint 31 millió liter pálinkát főztek le a fenti három kategóriában, amihez a kereskedelmi főzdék csak mintegy 1,6 millió literrel járultak hozzá. (Már ha 50-es alkoholfokkal számolunk. De ha nem azzal – hiszen gyakoribb, hogy “gyengébbre” hangolják tételeiket a kereskedelmi főzdék – , akkor az előállított mennyiség értelemszerűen: 800.000 hektoliterfok. 1 hektoliterfok meg 1 liter abszolút, azaz 100%-os alkoholnak felel meg.) Egy másik adat, hogy míg “2013-ban, mikorra már elterjedt a magánfőzés, 11,6 millió hektoliterfoknyi adózott alkoholtermék került forgalomba, holott ez a szám csak egy évvel azelőtt, 2012-ben még 15,2 millió volt. Eszerint csak egy év alatt eltűnt a legális piac negyede” – emlékeztet a 444.hu szerzője. Aki nem hiszi, járjon utána: NAV évkönyv 2013.

Az Agrárszektor.hu egyébként azt írja legutóbbi vonatkozó cikkében, hogy az Igazságügyi Minisztérium (IM) – amely hivatalt az Európai Bizottság még februárban értesített a legújabb, hazánkkal szemben indított pálinkás kötelezettségszegési eljárásról – 60 napon belül megküldi válaszát Brüsszelnek. Csak előbb megvitatják ezt a dolgot az érintett minisztériumokkal. De amúgy az IM azt ígéri, továbbra is folytatják a “Pálinka-szabadságharcot”, vagyis igyekeznek majd olyan megoldást kitalálni, ami reményeik szerint összhangban lesz az uniós joggal. Az Agrárszektor.hu-nak nyilatkozott – bár meg nem nevezett – pálinkaszakértők szerint, hiába minden, egy olyan, két kerékkel rendelkező szabadidős eszközön fogunk tovább hasítani, mely orális örömökben részesíti használóját. Értsd: szopóroller a magánfőzetésnek.