Nyitás a nagyvilágra – Pillanatképek a magyar bor helyzetéről I.

Az immár harmadik alkalommal megrendezett Borjog és Bormarketing Konferencia fókuszában a nemzetközi borpiacra való kijutás állt, ezt a témát igyekeztek körbejárni a hazai szőlő- és borágazat állami és szakmaközi szereplői Tornai Tamástól (Hegyközségek Nemzeti Tanácsa) Lipcsey Györgyig (Agrármarketing Centrum) jó néhányan. A tudósítás első felében a délelőtti előadásokról esik szó.

borkonf-1

Akinek az elmúlt években szándékában állt a helyszínen végigkövetni az ágazat elsődlegesnek vélt tanácskozásait, tapasztalhatta, hogy a borásztársadalom ez irányú érdeklődése, részvételi szándéka fokozatosan csökkent. De nem vagy csak minimális mértékben képviseltették magukat ezeken a szakmai összejöveteleken a borkereskedők, a szakújságírók, vagy épp a hazai gasztronómia meghatározó szereplői is. Ezzel szemben Rókusfalvy Pál és Dr. Prónay Bence, a borjog és bormarketing köré szervezett, immár harmadik alkalommal megtartott konferenciáját a szakma az első pillanattól komolyan vette. Az igény ugyanis, hogy legyen egy profi módon, budapesti helyszínnel életre hívott konferencia, melyen mind állami, mind szakmaközi részről kellő számban vannak jelen döntéshozók, kulcsfigurák, a kétezres évek elejétől különösen nagy volt.

Még mindig nem vagyunk jelen a világ bortérképén

Bár Tornai Tamás, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke előadásában elmondta, Magyarország még mindig nincs jelen a nemzetközi bortérképen, azért – teszem hozzá – azok a tételek, melyek elsősorban Tokaj-Hegyalján születtek, és amelyek kivált a Királyudvar és Szepsy István nevéhez köthetők, arra már igencsak alkalmasak voltak, hogy a világ meghatározó borítészeinek fél szemét hazánkra irányítsák. Kvantitatív értelmű borexportról azonban továbbra sem beszélhetünk, de ennek okai talán elsősorban nem a hazai szőlő- és borágazat kommunikációs problémáiból, a források hiányából – másképp: a piacfejlesztések hatékony támogatási rendszerének anomáliáiból –, vagy éppenséggel a szellemi tőke részleges meglétéből (oktatásbeli elmaradottságok) fakadnak – ahogy azt Tornai Tamás hangsúlyozta, bár elvehetetlen, hogy ez mind-mind hozzájárul –, hanem szvsz. abból, hogy az EU-csatlakozás óta a magyarországi szőlőtermő-területek aránya drasztikusan  csökkent. Az egykori 93 ezer hektár helyett 2011-ben már alig 65 ezer hektár szőlőültetvényről érkezett előzetes termésbecslés, de összességében sem lehet nagyobb a művelt terület 78-79 ezer hektárnál. Csupán az uniós csatlakozás óta majd’ 10 ezer hektárral csökkent a hazai szőlőterület. Ezek az adatok azért is elszomorítóak, mert mindeközben 191 ezer hektárnyi első osztályú, szőlőművelésre alkalmas területünk van, ahol csúcsborokat lehetne készíteni…

Carton Hungaricum, avagy íme, Világ, ez a borunk

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) közigazgatási államtitkára, Kohut Balázs hangsúlyozta, a Carton Hungaricum elnevezésű, kiváló minőségű borokat és neves borászatokat bemutató országimázsprogram a különböző külföldi, elsősorban diplomáciai rendezvényeken hivatott Magyarországot pozicionálni “világpiacilag”.

Kohut Balázs elmondása szerint tavaly a közigazgatási minisztérium felügyeletével indult el a Carton Hungaricum országimázsprogram, akkor még a minőségi kisborászatok népszerűsítése, a külkereskedelem, valamint a kulturális diplomáciai fejlesztésének céljával. Ezt a programot kapcsolta össze a KKM saját borkiválasztási rendszerével. Így 2014-ben már a Carton Hungaricum pályázat keretein belül választották ki azt a borsort, amely 2015-ben Magyarország külképviseletein, valamint a külügyminiszteri reprezentáció keretében fogadott nemzetközi delegációk előtt kívánja képviselni a magyar borkultúrát.

A zsűri

A KKM jó ideje figyelmet fordít arra, hogy a magyar külképviseletek és kulturális intézetek évi több mint 1000 eseményén kínált borait komoly kiválasztási rendszerben szűrje meg. E szűrés élén a világon egyedüliként Master of Wine és Master of Sommelier címmel is rendelkező, egyébiránt Hegyaljára házasodott Ronn Wiegand áll – emlékeztetett a tárca közigazgatási államtitkára. A zsűribe a magyar szakemberek mellett két külföldi szakértő is meghívást kapott: Markus Del Monego sommelier világbajnokként megszerezte a Master of Wine címet is, Aigars Lukstins lett sommelier bajnok pedig elsősorban azért került be a bizottság tagjai közé, mert a 2015-ös lett EU-elnökség hivatalos díszétkezésein is a Carton Hungaricum most összeállított borsorait fogják kínálni.

Az összesen 23 bort vakkóstolással választották ki, törekedve arra, hogy a Kárpát-medencére jellemző fajták hangsúlyosan képviseltessék magukat. De szempont volt az is, hogy a kiválasztott borok jól illeszkedjenek a magyar konyha fogásaihoz – mondta Kohut.

Carton Hungaricum kategóriák

A borsorok kiválasztására anno nyílt pályázatot írtak ki. A szakmai zsűri tavaly már három minőségi kategóriában válogatott borokat: a grand superior tételek a legmagasabb diplomáciai szinten képviselnék a hazai borászatot, a superior kategóriába kerülnek azok a borok, amelyek a szakmai és kulturális rendezvények kísérő tételei lesznek, a classic kategóriába pedig olyan borokat soroltak, amelyeket a külképviseletek nagyobb vendégszámú rendezvényein is felszolgálnak majd.

Mindhárom kategória borsorába egy-egy könnyű és testes fehér, egy rozé, egy-egy könnyű és testes vörös, egy édes bort, egy aszút, valamint egy pezsgőt vártak, de a grand superior kategóriában végül kimaradt a rozététel, mert a bizottság nem talált megfelelő bort…

A grand superior kategória győztesei

 • Kreinbacher Birtok (Nagy-Somló) – Prestige Brut Pezsgő
 • Figula Pincészet (Balatonfüred-Csopak) – Öreghegyi Olaszrizling 2013
 • Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet (Tokaj) – Percze Furmint 2012
 • Karner Gábor Kézműves Borászata (Mátra) – Boróka – Vitézföld Kékfrankos 2009
 • – Gere Attila Pincészete (Villány) Kopár 2011
 • Bott Pince (Tokaj) – Bott-rytis 2013
 • Árpád-Hegy Pince (Tokaj) – 6 Puttonyos Aszú

A superior kategória győztesei

 • Garamvári Szőlőbirtok Vincent – Tokaji Furmint Brut Pezsgő
 • Szőke Mátyás és Zoltán (Mátra) – Királyleányk 2013
 • Bodvin Pincészet (Tokaj) – Áldomás Furmint 2012
 • Günzer Tamás Pincészete (Villány) – Rosé 2014
 • Günzer Zoltán Pincészete (Villány) – Ördögárok Kadarka 2011
 • St. Andrea (Eger) – Áldás Bikavér 2012
 • Barta Pince (Tokaj) Öreg Király-dűlő Édes Szamorodni 2012
 • Tokaj Nobilis – 5 puttonyos Aszú 2008

A classic kategória győztesei

 • Hungaria Pezsgőpincészet (Etyek) – Hungaria Extra Dry Pezsgő
 • Pannonhalmi Apátsági Pincészet – Tricollis Cuvée 2013
 • Tokaj Kereskedőház – Furmint Grand Selection 2013
 • Gál Szőlőbirtok és Pincészet (Kunság) – Kékfrankos Rosé 2014
 • Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet (Villány) – Macska Portugieser 2014
 • Takler Pince (Szekszárd) – Görögszói Kékfrankos 2011
 • Tornai Pincészet (Somló) – Aranykönny Zeusz 2011
 • Gróf Degenfeld Szőlőbirtok (Tokaj) 5 Puttonyos Aszúja 2008

Folytatjuk hamarosan, de ha gyorsabb léptékben szeretnétek tájékozódni, katt a Mandiner.Borra, ahol Bukovics Martin a tőle megszokott szellemességgel, a rizsát mellőzve tudósít a konferenciáról percről percre.