Újjászületik a világ egyik leghíresebb étterme, az ElBulli

De csupán három estére, márciusban. A különleges vacsorákat kilenc világhírű séf készíti majd el, akik mögött összesen 22 Michelin-csillag sorakozik. 

Adria3

Ferran Adriá, az ElBulli legendás tulajdonos-séfje – fotó: innen

Az ElBullit ötször választották meg a világ legjobb éttermének, a tulajdonos séf, Ferran Adriá 2011-ben döntött úgy, hogy bezárja. A legendás étterem különleges fogásait idézik meg március 7-től “Az El Bulli újjászületése” nevet viselő eseményen, de nem az ElBullinak eredetileg otthonául szolgáló Cala Montjoi-öbölben, hanem a népszerű tengerparti városban, Marbellában, Dani García éttermében.

Ugyanis az “újjáélesztés” ötlete tőle származik, s a Dani García Restaurante-ben gyűlnek majd össze a legnevesebb séfek a világ minden tájáról. Ott lesz mások mellett a francia Pascal Barbot, az amerikai Grant Achatz és a német Thomas Bühner. Mindannyian három Michelin-csillaggal büszkélkedhetnek, és saját ételkreációikat mutatják majd be. A leghíresebb spanyol mesterszakácsok arra vállalkoztak, hogy az ElBulli egykori választékából készítenek el néhányat, de saját stílusukban.

elbulli-1

Anno így nézett ki egy átlagos nap az ElBulli konyháján – fotó: innen

Az esemény tisztelgés Ferran Adriá előtt, akit a világ legforradalmibb szakácsaként tartanak számon, és aki nagy hatással volt a gasztronómia világára. Az ElBulliban megvalósított szakácsművészete a gasztronómiai avantgárd határait feszegette, az éttermet a The Restaurant című brit magazin ötször választotta a világ legjobbjának. Az El Bulli fénykorában júniustól decemberig volt nyitva, az év másik felében pedig az új menüsoron dolgoztak. Az étteremről dokumentumfilmet is forgattak, bezárása után raktárkészleteiből, felszerelési tárgyaiból a Sotheby’s rendezett árverést, amely 1,8 millió dolláros bevételt hozott.

A márciusi rendkívüli vacsorákra esténként hatvan ember juthat be.

Forrás: www.foodswinesfromspain.com

MTI