Istvándy-merítés Szentbékkáláról

De tudjátok, ez a “másik” Istvándy, nem a Tóti-hegyi, hanem a Mátés-hegyi. Ha ez nincs meg, ne csüggedjetek, én se ismerek arrafelé minden bokrot névről. Mindenesetre szerintem a Káli-medence Magyarország egyik legszebb része, és szerencsénkre legyen mondva, tele van egy csomó nagyszerű borászattal.

istvandy-jeno

Tetszetős megjelenés

A Káli-medence története kapcsán nem feltétlenül szándékoznék most a Pannon-tengerig, s így a miocénből pliocén korba forduló földtörténeti időkig visszamenni gondolatban, a Balaton-felvidéki Borvidék ezen alvidéke kapcsán most legyen elég annyi, hogy annak ma ismert domborzati formavilága mintegy 5 millió éve kezdett el kialakulni, akkorra csöndesültek el ugyanis az ottani vulkánok.[1]

Ha a Káli-medencét mondjuk egy sokkal közismertebb, szintén a Balaton északi partján található borvidékkel, a badacsonyival kellene összevetni, azt mondhatnánk, a magmás kőzetű altal-ajazonosság miatt születnek itt is, ott is dominánsan tűzköves illatú-ízű borok, de míg előbbi meszes rétegeket is fel tud villantani, addig utóbbi “csak” pannonlöszt, -homokot és -agyagot. Gondolom, részint emiatt találhatjuk úgy, hogy míg a Badacsonyban általában lágy savérzetűek a borok, addig a Káli-medence-beliek valamivel feszesebbek, virgoncabbak.

istvandy-haz

Istvándy-ház – fotó: innen

Istvándy Jenő 1973-ban kapcsolódott be apja mellé az otthoni szőlészeti-borászati teendőkbe, fia, Tamás pedig 2005-től, hogy aztán a 2008-as évben teljesen át is vegye a stafétát. A borvidéken jól ismert majd’ 200 éves Istvándy-ház az ő tulajdonukat képezi, melyet a család igyekezett eredeti állapotában megőrizni. A palackozóüzem mellett kóstolóhelyiséget is kialakítottak benne, és így már akár 30 főt is asztalhoz tudnak ültetni. Ez a honlapjuk.

Kóstolási jegyzet

Istvándy Jenő Pincészete – Parfym 2013

A királyleányka, olaszrizling, rizlingszilváni házasításából készült bor neve kissé csalóka, illatintenzitása maximum közepesnek mondható. Tiszta, visszafogottan köves, dominánsan mezei virágos, citromvelős hangulattal nyit. A szájban folytatódik a citrusok játéka sós, zöld fűszeres jegyekkel kiegészülve. Szerkezetileg egészen könnyűre, rögtön érthetőre hangolták ezt a bort; alkoholfoka mindössze 11%, savai izgágák, lecsengése rövid. 81 pont. Itt tudjátok beszerezni, nem sokkal több mint 1000 forintért. A pincénél 1400 forint.

Istvándy Jenő Pincészete – Kála 2013

Az olaszrizling-alapanyag a Fekete-hegyről származik, amelynek környéke – a krónika szerint – honfoglaló eleink egyik kedvelt bázisa volt. A teljesség igénye nélkül dolomitból, mészből, rendzinákból, bazaltból, tufából áll össze az itteni talaj. Füst, kő, fehér húsú gyümölcsök, kivált zöldalma az illatképben, melyek ízben is visszaköszönnek. Lendületes, tiszta, könnyű party bor ez, ami szódával felpörgetve a maga 10%-os alkoholfokával isten áldása lehet a balatoni kánikulában. 81 pont. Itt 1100 forintba kerül, a pince 1400-ért adja.

Istvándy Jenő Pincészete – Olaszrizling Reservé 2012

Mátés-hegyi öreg tőkék bora, mondja a címke. Talajban ez nagyjából ugyanaz az egyveleg, mint egyel fentebb, az ültetvények életkora pedig negyven körüli. Mély, intenzív, kezdődően füstölt húsos, egyértelműen tűzköves és érett őszibarackos és halványan édes fűszeres világ rajzolódik ki az illatképben. Bőven van teste, tartása, feszessége, míg az alkohol itt is kellően moderált, 12%. Széles savak, pici maradékcukor, szép egyensúly, hosszú utóíz, amiben azért már fel-felsejlik egy kis magnéziumkesernye. Szerintem ez a stílus nagyon is tetszetős. 84 pont. Nem tudom, hol tudjátok megvenni  a pincén kívül, de a Vivino 1800 környékére teszi. Istvándyéknál 3200 forint.

***

[1] Vö.: Bányai, Ercsey, Mészáros, Tompa – Nagy Magyar Boratlasz, 94-97. o., Mountner&Pitman, Budapest, 2012

A borokat a borásztól kaptam a készülőben lévő Balatoni Borkalauz 2015 kapcsán, a kiadón keresztül.