Etap – Ha van elég fű, miért ne?

Új boros hellyel bővült a budapesti “bulinegyed”, azon belül is a Király utca kínálata. Gondolom, az Etapra a legtöbben már ti is felfigyeltetek, jobb esetben ki is próbáltátok, nos, a napokban én is eljutottam ide, méghozzá egy négy borászos estre, ahol többek között Kertész Zoli fehér battonage pinot-jának élményével is gazdagabb lehettem.

etap-nyito

Etap az utcáról

Pár hónapos nyitása óta sokszor elsétáltam az Etap mellett, de bánatomra mindig akkor, mikor az esti találkozó már kőbe volt vésve a közeli mulatók egyikébe, vagy ne adj’ isten épp a műszakot szögre akasztva araszoltam hazafelé. Ezúttal viszont, február 12-én végre eljutottam ide, mikor is egy négy borász részvételével rendezett kóstolóestet tűzött műsorra a borbár. Kertész Zolit Etyekről, a Szent Donát pincét Csopakról, a somlói Fekete Béla bácsit, valamint a villányi Jackfall pincét nektek aligha kell bemutatnom. A kóstolási jegyzetektől eltekintve, hadd ajánljam most a figyelmetekbe a számomra legjobban tetsző tételeiket: Kertész – Carla le Blanc 2011 (fehér, seprőn érlelt pinot noir), Szent Donát – Kishegyi olaszrizling szelekció 2013-ból, Fekete pince – Olaszrizling 2011, Jackfall – Portugieser 2013.

etap-vendegek-2

Vendégtér

A kóstoló díjmentes volt, és tulajdonképpen marketingakcióként szolgált, ami, a tömegből ítélve, piszkosul betalált. Néhány szót a tulajdonossal, Tóth Andrással is sikerült váltanom, így megtudtam például, hogy minden borkorcsolyaként, tapaszként felkínált étel kistermelőktől származik, a sonkától és a savanyúságoktól kezdve a tepertőn és a disznósajton át a sajtokig és a májasokig, a kenyereket pedig maguk sütik. Tudom, ez egy kicsit unalmasan hangzik, mert mindegyik borbárban kábé ugyanezt lehet enni, de ha az alapanyagok minősége kikezdhetetlen – márpedig ezúttal bátran mondhatom, hogy az –, akkor ezzel szerintem az égvilágon semmi probléma nincsen. Persze, ha már a borlapon kizárólag magyar tételek találhatók, nem mondom, hogy Németh Janó 2012-es Porkolábjához nem ennék szívesen délben egy csülkös pacalt, vagy a TR Művek ’13-as furmintja mellé este egy juhtúrós sztrapacskát ecetes fejes salátával, de megértem, hogy a melegkonyhás út nem mindenkinek csábító.

Etap-tal

Etap-deszka

Aki még nem tette tiszteletét az Etapban, az a következőkre számíthat: kedves felszolgálók, élükön egy még kedvesebb üzletvezetővel, letisztult enteriőr, remek hangulat, amit olykor egy szimpatikus lemezlovász igyekszik fokozni, ahogy tette ezen az estén is. A dizájnról még annyit, hogy az Etap jó ízléssel ötvözi belső terében a visszafogottan rusztikus alapokat (fakó téglafal) a naturalisztikus elemekkel (fából készült polcok, fali bortartók, fa vágódeszkák, amin az ételeket kapjuk), az el nem rejtett króm mennyezeti szellőzőcsövek indusztriális hatásával. A fények játéka is fontos hangulati elem; mint a színek pszichológiájából ismert, a tompított fény, az elmosódó kontúrok, a sárgás-narancssárgás megvilágítás jótékonyan hat az idegrendszerre, ennélfogva segít a fáradtság leküzdésében, könnyeddé, játékossá, sőt állítólag nagylelkűvé teszi az embert és még az emésztést is fokozza. Kár, hogy nem a májműködést…

etap-team

Etap-team – balról jobbra: Dénes, aki lekóstolja; Dani, aki mesél; Bendegúz, aki Deszkákat alkot; Bálint, aki kedves és mosolyog; Era, aki tölt és fotóz; Eszter, aki összefog

Ja, és hogy egy lényeges kérdést ne hagyjak megválaszolatlanul: ahogy bizonyára bennetek is felmerült, én is felvetettem Tóth Andrásnak, hogy miért pont a Kadarka borbár közvetlen szomszédságában nyitotta meg üzletét. A válasz az volt, hogy egyrészt természetesen jó térbeli elrendezésű, kimondottan frekventált helyen lévő helyiséget keresett, amit a lehetőségek limitált voltánál fogva éppen itt, a Király utcában talált meg. Másfelől pedig hisz abban, hogy amelyik legelőn van elég fű, oda van értelme kihajtani még egy tehenet, mert tud majd elég tejet termelni ő is, a szomszédja is. Nem beszélve arról az elvről, hogy egy adott területen a két hasonló profilú bolt lényegesen képes erősíteni egymást.

Itt az Etap Facebook-oldala, keressétek rajta az új programokat! A cikkben szereplő fotók ugyaninnen származnak.