Új tagokkal bővült a Terra Hungarica

Január végén tartotta éves találkozóját a természethű szőlőgazdálkodást és autentikus borkészítést népszerűsítő Terra Hungarica. A 11 borvidéket felölelő, közel 30 szőlészt-borászt számláló társaság 3 új tag felvételéről döntött.

uj-th-tagok (2)

Dorogi István, Horst Hummel és Mátyás András

A tagfelvételen túl a közösség több célt is kitűzött maga elé, például az idei évtől kezdve teljes körű laborvizsgálattal szúrópróbaszerűen ellenőrzik a Terra Hungarica márkanevet viselő borok szermaradvány-tartalmát, továbbá az idei évjárattól kezdve maximalizálják a borok kénszintjeit is – olvasható a társaság közleményében.

Az új tagok:

Dorogi Pincészet, Tokaj-Hegyalja
Dorogi István 1999 óta borászkodik Hegyalján, jelenleg 6 hektáron gazdálkodik hat különböző tarcali dülőben. Édes borai a borvidék legjobbjai közé tartoznak, a száraz tételek közül talán az Előhegy dűlő borát érdemes kiemelni.

István, Kézdy Dani Tokaj – emberek és dűlők című könyvében így vall filozófiájáról: “(…)a borkészítésben fontos a természetesség, a termőtalajban rejtőző értékek teljes mértékben való bemutatása. Törekszünk arra, hogy a fajta és a terroir egymás értékeit kiemelve és kiegészítve, harmóniában jelenjenek meg a palackban. Tanuljuk Tokajt, hogy megismerjük önmagunkat.”

Hummel Pincészet, Villány
Horst Hummel 1998 óta készít borokat Villányban, jelenleg közel 8 hektáron gazdálkodik, 2008 óta már ellenőrzött organikus művelésben. Területei a Jammertalban, a nagyharsányi Várhegyen és a nagytóthfalui Verebes-réten találhatóak, borászata Villányban működik.

Horst szerint igazi terroir borokat csak organikus gazdálkodásból származó szőlőből lehet készíteni. Ezt a filozófiát támasztják alá többek között portugieser borai, Spatz kékfrankosai, és a Panterra névre keresztelt cabernet franc-ja is.

Mátyás Családi Pincészet, Dél-Szlovákia
Mátyás András a felvidéki Kisújfalun kezdett szőlőtermesztésbe és borkészítésbe 2003-ban, a cél a természethez és a tradicionális módszerekhez való visszatérés. A ma már organikus gazdálkodásból többek között nagyszerű pinot blanc, rajnai rizling és pinot noir borok születnek.

András 2013-ban a Kasnyik testvérekkel (Tamás és Gábor) és Sütő Zsolttal (szintén Terra Hungarica-tagok) megalakította az Autentista Slovakia társaságot, melynek legfőbb célkitűzése a saját szőlőültetvényeik természetbarát gondozásából származó, adalékanyagot nem tartalmazó, a tájjelleget teljes szépségében bemutató, testi, lelki és szellemi táplálékot nyújtó borok készítése.