50 kiállító, versenyek és előadások a KávéBár Bazáron – febr. 21-22.

Február 21-22-én immár hatodik alkalommal zajlik a hazai kávé- és bárvilág meghatározó eseménye, a KávéBár Bazár, melynek idén is a belvárosi, ötcsillagos Corinthia Hotel Budapest ad otthont.

kave-latte-art

Fotó: innen

A látogatók a belépőjegy megvásárlásával ötven kiállító több mint kétszáz termékét – kávékat, borokat, párlatokat, kísérőfalatokat – kóstolhatják végig. A kiállítás nemcsak a szakmabeliek, hanem a fogyasztók részére is rengeteg újdonságot, ínyencséget és látványos programokat kínál.

A szakma legjobbjai közé tartozó baristák és bártenderek munkája legalább annyira izgalmas és kreatív, mint a séfeké, és itthon is egyre népszerűbb a bárpult mögött alkotni. Nemcsak Michelin-csillagos éttermeinkre, hanem a nemzetközi színtéren is számon tartott bárjainkra, kávézóinkra is büszkék lehetünk, nem beszélve a világbajnoki címeket és hírnevet szerzett magyar barista és bártender szakemberekről.

A kétnapos KávéBár Bazár látogatói bepillantást nyerhetnek a szakma fortélyaiba, elsajátíthatják, hogyan kell profin kóstolni az italokat, s számos új terméket fedezhetnek fel. Jól ismert márkák és a piac új szereplői egyaránt jelen lesznek, s előadások, bajnokságok kísérik a hétvégi rendezvényt. Az illycaffé olaszországi képviselőinek témája elsősorban az eszpresszó kultúra lesz, de szóba kerül az idei milánói világkiállítás is, ahol az illycaffé feladata a Coffee Cluster létrehozása. Kaido Laanet Franciaországból érkező cognac-szakértő az eredetvédett, exkluzív párlatokkal ismerteti meg a közönséget. Különleges programnak ígérkezik Dr. Csernus Imre Kávé-Bor-Mámor előadása társaival közös pincészetéről és sajátmárkás kávéjáról, valamint ifj. Szepsy István gondolatai a mádi földről és borokról. Nem mindennapi kortyokra számíthatunk Márton János pálinkamester érlelt pálinkakóstolóján, Los Péter bártender pedig a világ legjobb rumjait mutatja be a közönségnek. Szántó Tibor csokoládémester idén is hatalmas érdeklődésre számíthat, hiszen az óvilági forró csokoládék mellett olyan specialitásokkal is készül, mint a kakaóhéj-tea vagy a kávéhéjból főzött cascara.

Az előadások mellett szombaton zajlik a III. AeroPress Bajnokság, melyen a kávészerető civilek is indulhatnak, hiszen az AeroPress olyan alternatív kávéfőző eszköz, ami kitűnően funkcionál a háztartásokban, s használata könnyen elsajátítható. A verseny nyertese Seattle-ben képviselheti Magyarországot az áprilisi világbajnokságon. Látványos, kreatív program, s egyúttal pénzdíjas megmérettetés lesz a II. Latte Art Throwdown, melyet a Barista School Budapest szervez vasárnap délután, előtte pedig barista világbajnokok tartanak cup tasting előadást a kávék pörköléséről.

A Magyar Koktél- és Flair Bajnokság szintén vasárnap zajlik, a klasszikus és flair kategória nyertesei 2015-ben a szófiai világbajnokságon képviselik hazánkat.

A baristák és bármixerek versenyei mellett a Magyar Sommelier Bajnokság is a kétnapos rendezvény keretében szerveződik február 22-én. Nemcsak a hazai borok, hanem a borász- és sommelier szakma iránt is egyre nő az érdeklődés, a februári rendezvényen pedig a nagyközönség számára is lehetőség adódik az italszakemberek munkájának alaposabb megismerésére.

A két nap során borász kiállítók is kóstoltatnak a rendezvényen, s több mint 30 tételnyi szabadon kóstolható bort tartalmaz a belépőjegy ára. A kortyolgatás mellé ínyenc kísérőfalatokból sem lesz hiány, s a vendégeket számos kiállítói stand várja a nagyszabású italhétvégén a Corinthia szálló termeiben.

A belépőjegy a programokon, előadásokon való részvétel mellett korlátlan kávékóstolást biztosít, valamint párlatok, koktélok és borok tételes, ingyenes kóstolását délelőtt tíztől este hét óráig. A napi belépő 3500 forintba kerül a helyszínen, elővételes jegy (napijegy 3000 Ft, kétnapi jegy 5500 Ft, napi párosjegy 2 fő részére 5500 Ft) budapesti partnerpontokon vásárolható és online is megrendelhető. Jegyértékesítéssel és a programokkal kapcsolatban a www.kavebar.hu oldalon található bővebb információ.

kave-logo

Programok

Február 21., SZOMBAT

EXHIBITION CENTER

  • 11.00 II. Országos AeroPress Bajnokság – A hazai nyertes képviselheti Magyarországot az áprilisi világbajnokságon Seattle-ben
  • 18.00 AeroPress Bajnokság – díjátadó

ÁTRIUM TERASZ

  • 12.00 Kávé-Bor-Mámor – Dr. Csernus Imre – Almagyar-Érseki Szőlőbirtok, Depresso kávé
  • 13.00 Mád, a tokaji X-faktor – Föld, bor, filozófia Tokaj-Hegyaljáról Ifj. Szepsy Istvánnal – Szent Tamás Pincészet
  • 14.00 Exkluzív rumok a nagyvilágból – Előadás és vezetett kóstoló Los Péter bártenderrel – Bar Pharma
  • 15.00 Luxus a pohárban – cognac-különlegességek kóstolója – Kaido Laanet cognac-szakértő/Cognac Maxime Trijol (tolmáccsal)
  • 16.00 Érlelt pálinkák vs párlatok – Márton János pálinkamester kóstolóval egybekötött előadása
  • 17.00 Tradicionális forró csokoládék – Szántó Tibor csokoládémester bemutatója
  • 20.00 After party@Cirkusz (1074 Bp., Dob utca 25.)

Február 22., VASÁRNAP

EXHIBITION CENTER

  • 11.00 Casino Mocca cup tasting – Pörkölési módok, ízprofilok kezdőknek és haladóknak
  • 12.00 Espresso italiano az illyvel – A világ egyik leghíresebb kávémárkájának olaszországi képviselőinek előadása (tolmáccsal)
  • 14.00 II. Latte Art Throwdown – Pénzdíjas latte art bajnokság helyszíni nevezéssel
  • 17.00 Óvilági folyékony kísérletek: kakakóhéj-tea, cascara és társaik – Szántó Tibor csokoládémester előadása

CORINTHIA BÁLTEREM

  • 10.00 – 13.00 Magyar Sommelier Bajnokság (zárt elődöntő)
  • 15.00 – 18.00 Magyar Sommelier Bajnokság (nyilvános döntő)
  • 18.00 Eredményhirdetés, díjátadó

COCKTAIL ROOM

  • 10.00 -19.00 Magyar Koktél- és Flair Bajnokság
  • 19.00 Eredményhirdetés, díjátadó

A belépőjegy tartalmazza a programokon való részvételt (helyek függvényében), valamint a kóstolókat. A programváltozás jogát a szervezők fenntartják!

Kiállítók

KÁVÉ

AeroPress, Barista School Budapest, Caffé Carraro, Caffé MOAK, Costadoro Caffé, Caffé Ricci, Casino Mocca, Cellini Caffé, Coninvest, HasBean, illy, La Marzocco, Lucky Cap, 42 Coffee közösségi stand (AÉS, Depresso, Szent Tamás Pincészet, ÉS Deli, Első Mádi Borház, Cirkusz) MONIN, Nespresso, Pellini Caffé, Vespresso, valamint hazai mikropörkölők bemutatkozása a La Marzocco standján

BÁR

MONIN Frappé Bar, Garamvári Szőlőbirtok, Roust Hungary, RAIKER-Fabbri, Fekete Pincészet, DLB, Italmérték, Koch Pincészet, IFDT, HR Borászat, Liquid Gold, Gedeon Pincészet, Frizzante, Matheus Pálinkabár, Royal Cognac, Stolichnaya Vodkabár, Szent Benedek Pincészet, Petrény Rauch Hungária, Agárdi Pálinkafőzde

GASZTRO

CSM Magyarország desszertsarok, Szántó Tibor csokoládémester, Kézműves Desszert Manufaktúra, NU Bor és Bisztronómia, Vörös Homár osztrigabár, Magos Varázs, MixTea, Süẞ-Édes Élet

DESIGN

Koktélbolt, Karelia Art, Cookbooks.hu, KávéBárBolt

EGYÉB

BWT Hungária Kft, Szigetközi Friss Víz, Magyar Bármixer Unió, Magyar Sommelier Szövetség, Borászportál, Szeretlek Magyarország Médiacsoport, We Love Budapest, CAFÉ&Bar magazin, Kávékorzó portál, AeroPress, Lucky Cap Micro Roastery&Coffee Conception, Brewing People

További infó: www.kaveforum.hu