Ruppert-vörösek 2011-ből

A Ruppert Szőlőbirtok és Pincészet volt a házigazdája annak a borestnek, melyet nemrégiben rendezett az újonnan nyílt Képzeld el! borbár. A 35 hektáros birtok, melynek központja Babarcszőlős, családi vállalkozásként működik, s a fiatal borász, Ruppert Ákos leginkább a fajtaborokban hisz, amiket patikatisztaságú körülmények közt, minimális beavatkozás mellett készít. Egy merlot-t és egy cabernet franc-t kóstolási jegyzete következik.

ruppert-2

A 2002-ben létrejött családi vállalkozás, mely az első időkben szőlőértékesítéssel foglalkozott, jóformán még ismeretlennek számít a tágabb borfogyasztói körökben, bár én nagyon remélem, hogy ez nem marad így sokáig. Vörösbort csak fajtatisztán készítenek Rupperték, de fehérből is csak egyetlen házasítást találni szortimentjükben. Ami a friss, reduktív technológiával készült 2013-as olaszrizlingjüket illeti, az utóbbi hónapokban a műfaj egyik legnagyobb meglepetését okozta számomra, néhány sorban itt meg is emlékeztem róla.

A legutóbbi Képzeld el! -esten 2011-es Cabernet Franc-jukat és Merlot-jukat ismerhették meg az egybegyűltek; egy-egy nagy bor, rengeteg réteggel, bitang jó alapanyagból, eleganciával, fiatalon.

Kóstolási jegyzet

Ruppert Szőlőbirtok és Pincészet – Merlot 2011

Intenzív, meleg tónusú illat, ami elsőre csupa szeder és málna, aztán tejcsokoládé, kezdődő diósság, sütőpor, de egybeforrtan és mértékletesen, a dominanciát a gyümölcsösségnek átengedve. Teste nagy, de nem robosztus, épp amilyet egy merlot magának kívánhat. Az alkohol érzetre kellemesen fűt; a 14%-os volumen  jól áll neki. Ízben az erdei gyümölcsöké a főszerep, de vaníliát, szegfűborsot is felfedezni még a kortyban. A tanninok még kissé érdesek, de ezt betudhatjuk fiatalságának. Hosszára, beltartalmára egy panaszunk sem lehet, ám ha tudjuk, érleljük még egy darabig a saját pincénkben, spájzunkban, vélhetőleg hálás lesz érte. 86 pont. (3.790 Ft – Pannon Borbolt)

ruppert-1

Ruppert Szőlőbirtok és Pincészet – Cabernet Franc 2011

Cseresznyés, kakaós, rózsaszirmos, tetszetős, érett egyveleg ábrázolja illatképét. De időt hagyva a bornak cédrus és föld jegyei is felfedezhetők. Szerkezetéből ezúttal is kikandikál kissé az alkohol, de a 14,5%, higgyétek el, csak a címkén tűnik extrán soknak, érzetre, pláne ha egy jó steak is kerül mellé, egyáltalán nem zavaró. A savaknak szép játéka van, a tannin kellemes érzetű, érett hatású, felszíne így sima, szemcsementes. A hordóhasználat dicséretes, mindaz, ami a dongákból mint fűszeresség kinyerhető, harmóniát alkot a gyümölcsösséggel, ami ugyan egy kezdődő dzsemes formát ölt, de jellegében inkább fanyarkás, mintsem a kortyot elnehezítő, a frissességet tompító. 87 pont. (3.750 Ft – Bortársaság)