Obzidian évjárat-bemutató

Azt hallottátok már, hogy az Újpest FC volt tulajdonosa, Dr. Kovács Péter beszállt a borbizniszbe? Hegyalján, Hercegkúton található Obzidian nevű pincéje, és már több évjárat is van a háta mögött. A legújabbat szűk szakmai körben ismerhettem meg. Kóstolási jegyzetek következnek. 

obzidian-3

Szóval nem egy új borászatról van szó, bár én csak tavaly hallottam róluk először, mikor szintén valami évjárat-bemutató-féleség kapcsán meginvitáltak engem és egy kisbusznyi kollégát hercegkúti pincéjükbe, ami az ún. Gomboshegyi Pincesoron található. A “Doktor úr” – ahogy szűkebb pátriájában szólítják Kovács Pétert – 2005-ben kezdte el építgetni-szépítgetni kis birtokát, amelyből 0,8 hektárnyi, Kácsárd-dűlőbeli szőlő már – mint örökség – adva volt. E mellé jött egy darab Lapis, Határi és Király-hegy, hogy végül most egy 6 hektáros összbirtokméretről tudjunk beszélni.

obzidian-1

Dr. Kovács Péter

Ercsey Dani borszakíró cimborám az említett tavalyi szakmai látogatást néhány betűben megörökítette, így ha kíváncsiak vagytok a pince nevének – római kori – eredetére, katt ide. Ha semmi pénzért sem hagynátok most el a Wine Flow-t, amit maximálisan meg tudok érteni, akkor ezúttal legyen elég annyi, hogy az a bizonyos fekete féldrágakő, az obszidián, amely vulkáni üvegként is ismert, forrásként jelölhető meg a pince elnevezése vonatkozásában. Az indiánok régen – mágikus erőt tulajdonítva az obszidiánnak – a rossz erők ellen vetették be, a mai kor orvosai azonban ennél sokkal demisztifikáltabb módon alkalmazzák: az orvosiműszer-ipar szikét gyárt belőle, miután ötször keményebb az acélnál és pontosabb vágást lehet vele ejteni.

obzidian-5

Vörös Attila (balra) és Ercsey Dani

Az Obzidiánnál a zászlós bor a száraz szamorodni. Nehéz műfaj, kevesek is készítik, jól pedig még kevesebben. A tavalyi látogatáskor kóstolt 2006-os tétel, megmondom őszintén, nem igazán nyerte el a tetszésemet. Animálisnak hatott, füstösnek, keserűnek. Ehhez képest a 2007-es száraz szamorodnijuk meglepően más karakter. Kifinomultabb, jobb savösszetételű, billegésektől, bizonytalanságoktól mentes, izgalmas aromatikájú. Nem tudom, a boraikat hol kapni, de a weboldalukon biztosan tudtok belőlük rendelni. Bár az új, 2013-as évjárat, amit pont örömmel ajánlanék nektek, sajnos még nem került fel.

Kóstolási jegyzet

Obzidian Bormanufaktúra – Furmint 2013

Ún. birtokbor. Alapanyaga a Kácsárd- és a Határi-dűlőkből származik. Kései körtés, zsidócseresznyés illatok, melyek mögött – legnagyobb sajnálatomra – egy kis barnuló almás színezetet is fel lehet fedezni, főtt formában. Ízben szerencsére frissebb, vidámabb a hangulat, és a nyitány rögtön zöldalmás, ami valljuk be, meglehetősen szokatlan ízjegy egy furminttól. Aztán rögtön zöldfűszerek, citrusok, végül só. Alkoholfoka 12,5%, sava 6,7 gramm / liter, ami mellett 7 gramm / liternyi maradékcukor is található. Farnehéznek semmiképp se mondanám, de számomra kicsit lassú ritmusú a korty. 83 pont.

Obzidian Bormanufaktúra – Furmint 2013, félszáraz

Szintén a Kácsárd-, Határi-dűlőkből jön az alapanyag, de a furmint mellé ezúttal egy kevés zéta is került. Félszáraz érzetéről illatban már árulkodnak olyasféle jegyek, mint a mályvacukor, és meg kell hagyni, az a pici zéta azért szépen elviszi egy florális, leginkább jázminolajos irányba az illatképet. Szellőztetéssel azonban köves, körtés, almás, szóval furmintosabb világok is felsejlenek. 12,5% a szesz, a cukor 13 gramm / liter, míg a sav egy tized híján 7 gramm / liter. Míg az előzőnél a 7 grammnyi cukor számomra egy komótosabb tempót diktált a kortynak, addig itt a majd’ kétszeres mennyiség ellenére is lendületesnek mondható a bor. Telt, visszafogottan sós lecsengésű, egyébként főképp birskörtés ízképű, harmonikus furmint. 85 pont.

obzidian-2

Obzidian Bormanufaktúra – Lapis Furmint 2013, félédes

Ez a bor kizárólag a Sárga Borházban érhető el, mindössze 500 palack erejéig. Közepesen intenzív illatában kesudiós, tengervizes, vilmoskörtés, hársvirágos egyveleg. A hordó, amiben érlelték, új volt, de aromaprofiljában a hordófűszerek arányosan, semmiképpen sem túlzón jelennek meg. Főtt mandarinos, körtés, kezdődően fügés ízű, a korty végén ásványos érzetű, egyensúlyos. Alkohol: 13,7%; maradékcukor: 23 gramm / liter; sav: 7,5 gramm / liter. Jól iható, élvezetes tétel. 84 pont.

Obzidian Bormanufaktúra – Száraz Szamorodni 2007

Finoman élesztős, zöldborsos, szárított gombás, enyhén főtt almás illatjegyek. Erősen élesztős, diós, vargányás, császárkörtés, zöldfűszeres ízek. Savvezérelt, kamillás-körömvirágos, lime-héj kesernyés lecsengésű, olajos textúrájú, összességében izgalmas tétel. 85 pont.

obzidian-3

Obzidian Bormanufaktúra – Fordítás 2013 (hordóminta)

Kissé félénk intenzítású az illata, karakterében, mondhatni, már-már szubtilis, s ami kihámozható belőle, az leginkább a kamillára, a gyurmás mineralitásra, sárga szirmokra és mézre emlékeztet. Mivel hordómintát kóstoltunk, az a minimális pezsgés, amit a korty mutatott, nem lepett meg senkit, vibráló savai, 180 gramm / liter körüli maradékcukra, s az ezek alkotta egyensúly annál inkább, pozitív értelemben. Ízképe méhviaszos, citrusos, mézes. Remek bor lesz! 85 pont.

Obzidian Bormanufaktúra – 5 Puttonyos Aszú 2006

Összetétele: az alapot a furmint adja, de került mellé zéta és hárslevelű is.Színe borostyánba hajlik. Illatában meglepően friss hangulat fedezhető fel, kivált őszibarackos formában. A korty is őszis, meg mézes, citromvelős, nektarinos, sós és talán egy kissé fémes is. Savai mennyiségre rendben vannak, érzetre azonban vágnak. Nyolc éves bor, de biztosan fog ez még kerekedni, csiszolódni. 86 pont.

obzidian-4