A szürke egyik nagyon lényeges árnyalata

Van egy jó meg egy rossz hírem. A jó az, hogy rájöttem, Magyarország legígéretesebb szürkebarátját a Badacsonyi Borvidéken, Sabaréknál kell keresni. A rossz pedig az, hogy a legutóbbi, 2013-as évjáratuk mind elfogyott. 

szurkebarat-sabar

De borbárokban, éttermekben még valószínűleg fogtok belőle találni. Bár ha mégse, s a 2013-as Sabar Szürkebarát helyett csak a badacsonyi pince azonos évjáratú olaszrizlingjeibe futnátok bele (itt és itt írtam róluk), csak nyugodtan rendeljetek belőlük, a maguk kategóriájában azok is príma borok.

Kóstolási jegyzet

Friss, fehér húsú barack, kezdődő trópusi gyümölcsös jegyek, vizes kövesség, visszafogott vaníliásság, kesudió az illatban. Az ízkép hasonlóan komplex; az illatban megismert aromák mellé egy enyhe sósság is társul. Alkoholfoka 12,5%, sava majdnem 6 gramm / liter, a maradékcukor pedig 1 gramm / liter – mindez arányos szerkezetet kölcsönöz a bornak. Tiszta, precíz, lendületes, jó ivású tétel, mint a Sabar-borok általában. 86 pont.