A rékási fekete leányka

Az erdélyi illetőségű Cramele Recaș 2013-as évjáratú La Putere Fetească Neagrája igazi gyöngyszem. A pincészet egykor állami gazdaságként üzemelt, méretei (900 hektár) erre engednek is következtetni, a minőség tekintetében azonban szigorú elveket vallanak, mércéjüket sikereik fényében mind magasabbra teszik.

fekete-leanyka-recas-1

Olyannyira, hogy boraikkal még a nagy Jancis Robinson elismerését is kivívták nemrégiben. A brit borkritikus hölgy Romanian invasion című posztjában (az eredeti és teljes írást itt olvashatjátok, ha előfizetők vagytok JR oldalán) kifejezetten méltatja a Recasnak ezt a fekete leánykáját, amiből én is bátorkodtam most a dugót kihúzni. Robinson megjegyzi azt is, hogy Románia immár a 7. legnagyobb borexportőr a világon, közvetlenül Portugália után. Ebben a Recasnak is nagy szerepe van, tekintve, hogy a – történelmi Magyarországhoz tartozó – Rékási borvidéken gazdálkodó cég hozzávetőlegesen 900 hektárnyi saját területről dolgozza fel szőlőjét bornak. Szortimentjük igen nagy, nem kevesebb mint 84 terméket(!) állítanak elő, de vessetek rá ti is egy pillantást: itt. Egy nyúlfarknyi jellemzést pedig itt olvashattok a fekete leánykáról /fetească neagráról.

Az Arad-hansagi.net vonatkozó cikkét is ajánlom figyelmetekbe, a szerző személyesen járt Rékáson, és többek mellett ilyeneket figyelt meg: “Több mint 350 arany- és ezüstérmet, illetve számtalan diplomát láthattunk, amit az utóbbi években nyertek el. Romániai és nemzetközi versenyeken is részt vett a pincészet. Tavaly a >>Solo Quinta<< a rékási borpincészetnek a legfontosabb kitüntetést adta, amit előtte és azóta nem sikerült semmilyen más romániai és Kelet-európai borászatának elnyernie.” 

fekete-leanyka-recas-2

Kóstolási jegyzet

Recas – “La Putere” Fetească Neagră 2013

Egészen kirobbanó az illata; erdei gyümölcsös, cseresznyés, málnás, málnaleveles jegyek intenzív játéka. Ízképe fanyarnak, szedresnek hat. Alkoholfoka 14%, amit a címke láttán az arra érzékenyek, jóllehet, akár sokallhatnak is, ugyanakkor “vakon” kóstolva, megkockáztatom, nem biztos, hogy mindez kiverné náluk a biztosítékot. Van teste, elbírja. Savai kellően élénkek, szépen meg is feszítik a kortyot. A tannin érzetre maximum közepes mennyiségű, egy picit szárít – fiatal még , de rendesen dolgozik az egész szájüregben. Van egy ennél magasabbra pozicionált fekete leánykája a pincészetnek – mutatom >>> , amiben analitikailag több a szesz, a koncepció szerint koncentráltabb az alapanyag, de én azt mondom, egy jó liba- vagy kacsasült mellett ez a La Putere fekete leányka már prímán megállja a helyét, pláne, hogy a nálunk honos újboros szokás mellé ezek mellé az ételek mellé épp efféle primőr tételeket illendő párosítani. Ha próbálkoznátok vele, 3.890 forintért a Transylwine.hu-ról megrendelhetitek. 86 pont.

A borászatról itt magyarul is olvashattok.