Érdekel, ki lesz Magyarország 50 legjobb borásza 2015-ben?

Persze, hogy érdekel. Ez mindenkit érdekel, hiszen a futball után a borhoz ért a legjobban a magyar. Ez a lista ráadásul azért érdekes, mert borászok állítják össze. Aztán, ha összeállt, akkor ez a bizonyos Legjobb Ötven kiválasztja maga közül azt az egy személyt, akit 2015-ben a Borászok Borásza-díjra tart érdemesnek.

boraszok-borasza-2015-n

Jelöltállítás

Megkezdődött a 2015-ös Borászok Borásza jelöltállítási folyamata. A Borászok Borásza díjat gondozó Vinum Praemium Alapítvány szabályai szerint már teljes egészében a borászok kezében van a döntés joga, ezért Dr. Prónay Bence – az Alapítvány kuratóriumi elnöke – hivatalosan felkérte az eddigi évek nyerteseit a saját 50 főt tartalmazó jelöltlistájuk összeállítására – írja közleményében az alapítvány.

“A beérkezett listákat a kuratórium előzetesen összegzi, majd ezután a Borászok Borászai kibővített kuratóriumi ülésen döntenek az 50 jelölt személyéről. Mint ismeretes, a jelölést követően a jelöltek maguk döntenek a végső győztesről – egy kétkörös szavazás alapján, ahol mindenki egy-egy vokssal rendelkezik” – olvasható a közleményben.

A Borászok Borászai a jelöltállító ülésen egy-egy főt jelölhetnek a Borászok Barátja díjra is, amelynek odaítélése szintén az 50 Borászok Borásza díjra jelölt személy joga. Ezt a díjat olyan civil személyiség kaphatja, aki tevékenységével kiemelkedő mértékben képviseli a magyar bor érdekeit és nagyban segíti a magyar borászok munkáját. Az eddigi nyertesek: Dr. Freund Tamás (2012), Borbás Marcsi (2013), Dr. Mészáros Gabriella (2014).

A Legjobb Ötven körét összeállító személyek

Akik meghatározzák, 2015-ben kikből álljon össze a TOP 50, kizárólag borászok; olyan személyek, akik az elmúlt években maguk is elnyerték már a Borászok Borásza-díjat.

boraszok-borasza-2015

A jelölők név szerint, balról jobbra: Demeter Zoltán, Dr. Lőrincz György, Szepsy István, Légli Ottó, Kaló Imre, Györgykovács Imre, Szentesi József, Berecz Stéphanie