Megosztó kékfrankosok Pálffytól, Weningertől, Póktól

A Spiritus Kávéház, Pálinka- és Borszaküzletben legutóbb kékfrankosokat kóstoltunk a házigazda, György Vince összeállításában. Meg kell hagyni, igen tetszetős sor volt, egytől egyig egyedi és izgalmas tételekkel, élvezetes vitákkal.

kekfrankos-spiritus-1

Kékfrankosok a Spiritusban

A Spiritus, bár alapvetően nem a szakma szűk rétegét célozza kóstolóival, nem átall olyan tételeket is bemutatni tematikus estjein, melyekről előre sejthető, könnyen megoszthatják a közönséget. Most sem volt ez másképp: György Vince összeállításában alibi-kékfrankos egy sem szerepelt, alacsony kénhasználat mellett elkészített, rusztikus, animális, vegetális, vibráló, feszültséggel teli viszont annál több. Azok, melyek a leginkább megosztották az egybegyűlteket, a címben már felsoroltattak, mindenesetre akadt a sorban 90 pont közeli és afölötti is.

Kóstolási jegyzet

Csobánci Bormanufaktúra (Badacsony) – Kékfrankos 2011

Pemetefüves, szénás, feketeszedres illatok intenzíven. Darabos, rágható, sűrű szövetű a korty vastag, de jó minőségű tanninokkal, a közepesnél teltebb testtel. Ízében is szeder, gyógynövény és földesség. Nem a legelegánsabb, de magas beltartalma, lüktető savai, őszintesége okán ez egy egészen príma kis bor. Bőven felfelé ívelő állapotban van még. 84-85 pont. (2.850 Ft, Bortársaság)

kekfrankos-spiritus-3

Pálffy Pince (Köveskál) – Kékfrankos 2011

Az alapanyag a Töltési-dűlőből származik, bazalt talajról, 35-40 éves tőkékről, olvasható a pince oldalán. Illatában hibiszkusz, cseresznye, a háttérben édesfűszerek, de megjelenik egy kis pirospaprika-őrleményes mellékzönge is, ami személy szerint nekem kevéssé tetszik. Teste közepesen telt, savai érzetre kevésnek bizonyulnak, tanninjai szárítóak, érdesek, az alkohol – bár csak 13% – kilóg a szerkezetből. Rusztikus, egyensúlyát kereső bor, ami, félek, jobb nem lesz már. 77 pont (1.490 Ft, Bortársaság)

kekfrankos-spiritus-2

Pósta Borház (Szekszárd) – Kékfrankos 2011

Komplex illatú, “mindene sok” bor, de kezdjük az elején. Elsőre fura, szárított paradicsomos, zöld fűszeres, már-már bloody marysnek ható jegyeket érzeni, ami aztán idővel átalakul, letisztul egy intenzív kávés, pörkölt magvas formára. Nem érdemes elkapkodni, nem egy “versenybor”; igazi arcát csak úgy bő negyedóra múltán mutatja meg. Az alkohol 14%, de a test bőven elbírja. A savak élénkek, izgágák, a tanninok értettek, puhák. Ízképe kávés, kezdődően likőrős, alkoholédeskés, a korty végén hordótannin-kesernyés. Zabolátlan még, de az idő, reméljük, lassacskán csak betöri. 84-85 pont. (2.200 Ft, Bor-bolt.hu)

kekfrankos-spiritus-6

Ráspi (Sopron) – Kékfrankos 2011

Csillámpalás, gneiszes talajról érkező alapanyag. Illata poros-köves ásványossággal nyit, idővel meggy, goji, édeskömény színezi a képet, ami hangulatra kezdődő kompótosságot mutat. Csavarzáras vörösöknél, úgy tapasztaltam, ez gyakori jelenség. A tanninokból nincs túl sok, ami van, az meg puha, kellemes érzetű. A teste viszont kissé vékony, utóíze rövid és a savak sem feszítik túlzottan szerkezetét. Ízképe meggymárkás, málnás, édesköményes, vizes köves. Könnyű, egyszerű ivóbor, alacsonynak mondható, 12,5%-os alkoholfokkal. 81 pont. (2.090 Ft, Pinceáron.hu)

kekfrankos-spiritus-4

Szeleshát Szőlőbirtok (Szekszárd) – K2 2011

Kakaópor, piros bogyós gyümölcsök, kivált áfonya illatában, de főtt, buja formában. Érett, selymes tanninok, jó savkészlet, a közepesnél teltebb test; összességében arányos. Ízben visszakapjuk az illatban megismert aromákat, ezzel együtt én egy kis izgalmat, egyediséget, fineszt hiányolok belőle. Ugyanakkor közérthető, jó ivású bor. 83 pont. (2.190 Ft, Pannonborbolt.hu)

kekfrankos-spiritus-5

Pók Tamás (Eger) – Nagygalagonyás Kékfrankos 2009

Mint azt neve is mutatja, az alapanyag tehát a Nagygalagonyás-dűlőből származik, ami, ahogy az a pince oldaláról kiderül, egy riolittufás alapkőzetű mezőségi talaj. Illata mély, hűvös hangulatú. Édesköményes, fodormentás, friss, lendületes nyitány, de ez idővel átfordul egy áfonyás, cserzett bőrös karakterbe. Savai vibrálnak, alkoholfoka optimális (13%), teste a közepesnél teltebb, ízképe visszafogottan gyümölcsös. Ánizsos, unicumos, égetett gyufás jegyek annál inkább fedezhetők fel a kortyban. Aromaprofilja okán meglehetősen megosztotta a társaságot. Én azok közé tartoztam, akik többnyire szerették. 84 pont. (3.999 Ft, Terroir Club)

kekfrankos-spiritus-8

Pók Tamás (Eger) – Nagy-Eged Kékfrankos 2009

Hordófűszerekkel nyit (vanília, szegfűbors, kezdődő piskótásság), aztán kökény, föld, még később cseresznye. Élmentes, lendületes a korty meggyes, édes fűszeres, sós jegyekkel. Érett, kiforrott terroirbor a termőterület minden szépségével. 86 pont. (4.496 Ft, Terroir Club)

kekfrankos-spiritus-7

Weninger (Sopron) – Steiner Kékfrankos 2009

Spontán erjesztett, derítetlen, szűretlen alapanyag a balfi Stenier-dűlőből, meszes, kavicsos barna erdőtalajos területről. A kóstolás előtt több óra dekantálást kapott. Bakelites, animális nyitány. Mindez később átfordul egy halszószos, szedres, kökényes, kezdődően aszalványos karakterbe. Pohárban is sok időre van szüksége ahhoz, hogy olyannyira letisztuljon, hogy vezető illatjegyként már csak a grafitosság legyen érezhető. Szerkezete feszes és arányos, ízképe hűvös hangulatú, amiben szintén a grafitos, ceruzareszelékes ásványosság a meghatározó. Az első 5 percben jó pár embernél elvérzett ez a bor. 86 pont. (6.490 Ft, SoproniVinotéka.hu)

kekfrankos-spiritus-9

Gesellmann – Blaufränkisch Hochacker Reserve (Burgenland) 2011

Füstös, szegfűborsos, kék szirmos, dohányleveles illata mély és intenzív. A tannin dolgozik rendesen, de minőségre príma, az alkoholfok pedig a 14% ellenére nemhogy nem tűnik soknak, de szinte kívánatos is testessége, koncentráltsága okán. Ízében fanyar bogyós gyümölcsök, borsos jegyek, édesfűszerek. Elegáns, részletgazdag, fiatal. 89 pont. (3.750 Ft, Bortársaság)

kekfrankos-spiritus-10

Moric (Burgenland) – Blaufränkisch Reserve 2011

Kék szirmos floralitás, mentás frissesség, szedres-áfonyás, cseresznyés gyümölcsösség. A hordófűszerek diszkréten jelennek meg illatában; semmi tolakodás. Ízében egy hasonló világ tárul elénk, de ha lehet, még aprólékosabban, részletgazdagabban. Fanyar és ásványos, érett és hosszú. Szerkezete kikezdhetetlen, savai vélhetőleg hosszú időre konzerválni fogják. Azt gondolom, tudna még hova fejlődni. 91 pont. (9.500 Ft, Bortársaság)

kekfrankos-spiritus-11