Popovits Dávid: Az alkohol és mi

Mint arról bizonyára ti is értesültetek, a kormány teljes mértékben újrahuzalozza az alkoholpiacot, a 444.hu szerint egyenesen “kinyírja”. A lap keddi cikkében ez olvasható: “Megszavazták az adótörvényeket, és ahogy ilyenkor mindig, van pár váratlan dolog az utolsó pillanatban beadott módosítókban. Az egyik az, hogy mégis megemelik az alkohol-nagykereskedőktől beszedett letéti díjat (azaz jövedéki biztosítékot) 150 millió forintra, ahelyett, hogy sávos rendszert vezetnének be.”

david-popovits (2)

Popovits Dávid, a Doblo Borbár tulajdonosa (fotó: Player.hu)

“A most kivett módosító indoklása szerint a jelenleg mintegy 150 alkoholtermékekkel foglalkozó kereskedő közül országosan csak 5-6 maradna meg, ha elfogadnák a díjemelést. Azok lehetetlenülnek el, akik “családi vállalkozásban leginkább saját termékeiket saját hálózatban terítik”: családi borászatok , pezsgőkészítők, pálinkafőzők és kézműves sörfőzők adhatják vissza a nagykereskedelmi engedélyt” – írja a 444.hu.

A témára Popovits Dávid, a Doblo Borbár tulajdonosa is reagált Facebook-oldalán:

“Tegnap éjjel láttam, hogy módosítás nélkül fogadta el a parlament az alkohol nagykereskedőkre vonatkozó, államosító törvényt. (20-ról 150 millió forintra nő a kötelező kaució, ami holttőke = nem kamatozik, nem hozzáférhető, büntetni viszont várakozás nélkül lehet.) Ezt az összeget nem sokan fogják tudni befizetni, a CBA-n kívül, szerintem 4-5 cég, a cca 500-ból. 

Mit eredményezhet ez?

Leszűkül a kínálat.

Az olcsó, dömpingcucc marad. A rum connoisseur és a whisky papa majd a duty freeből kéri a cuccost, a rokonyoktól. A kézműves borok és a kistermelők borai eltűnnek, majd a borász stikában kiszállít – jházhoz. Vagy az sem.

Jobb esetben a CBA megveszi a kicsik vevőkörét és a beszállítói listákat. Aztán lesz, ami lesz… Svédországban sokáig monopólium volt az alkohol importja és a kis- és nagykereskedelem is. Aztán rájöttek, hogy egy demokráciában a Systembolaget nem tudja az összes felmerülő igényt kiszolgálni, ezért a bor importját és nagykereskedelmét liberalizálták. Ma van cca. 300 importőr és nagyker, egy része beszállít a monopóliumba, de nem kötelező…

Mi lesz, mi lesz?

CBA meg Soproni.

Hajrá Magyarország!”