Év borásza választás: Heimann visszalépett, Koch Csaba a TOP 5-ben

Az idei Év borásza választás is “sok” “izgalmat” tartogat (akár a tavalyi); 2014-ben azért tördelhetjük majd a kezünket, hogy Dúzsi “Rozékirály” Tamás Szekszárdról behúzza-e végre, ötödik jelölésre a rangos címet, s így a papírforma szerint alakul a végeredmény, vagy beelőzi őt mondjuk Borbély Tamás, aki immár harmadjára került az aspiránsok közé. Kicsi rá a sansz, valljuk be, mindenesetre az, hogy a szintén nagy esélyesnek számító Heimann Zoltán visszalépett, alaposan meglepte a szakmát.

heimann-zoltan

Heimann Zoltán

Ha szoktátok követni a Magyar Bor Akadémia – hivatalos megnevezéssel élve – Év Bortermelője Magyarországon választását, akkor talán olvashattatok róla itt-ott, hogy tavaly a szakma egy része – messziről nézve a fiatalabbik része – a díj odaítélésének menetét és a jelöltek személyét illetően igencsak felhördült. Nem átlátható a folyamat, érthetetlen, miért ugyanazok az aspiránsok kerülnek a TOP 5-be évről évre, mondták, mondtam. Az Akadémia természetesen ezt nem vette jó néven, mondván, a választás tiszta, a legjobb öt körének többnyire állandó voltát pedig a statisztika, vagyis a nagyszámú szavazói létszám és a szavazók nagy pontossággal bejósolható gondolkozása, döntéshozása magyarázza.

Mindenesetre az Akadémia főtitkára, Zilai Zoltán tavaly már tett arra ígéretet, hogy 2014-től az átláthatóságot bővíteni, a szavazók körét szélesíteni fogják. A szélesítés is, az átláthatóság is – már ami a jelölők névsorát illeti – ezen a linken megtalálható.

Egyébként minden jelölő három szavazatot adhatott le, többeket ezért is lepett meg, hogy mindennemű szélesítés (szavazói és szavazati) ide vagy oda, az aspiránsok köre arányaiban idén maximum csak azért mutat nagyobb változást a korábbiakhoz képest, mert Heimann Zoltán visszalépett, s így nem egy, hanem két új borász került a TOP 5-be.

Top 5

  • Bolyki János – Egri borvidék – másodjára a döntőben.
  • Borbély Tamás – Badacsonyi borvidék – harmadjára a döntőben.
  • Dúzsi Tamás – Szekszárdi borvidék – ötödjére a döntőben.
  • Koch Csaba – Hajós-Bajai borvidék – első alkalommal döntős.
  • Szőke Mátyás – Mátrai Borvidék – első alkalommal döntős.
jeloltek-ev-borasza

forrás: Magyar Bor Akadémia

Hogy ki kicsoda, az itt olvasható.

A másik réteg

A Vinoport.hu főszerkesztője, Tóth Adrienn a fentebbiek kapcsán elindított egy nyilvános Facebook-csoportot, amely, mint az a Mandineren is olvasható, nem azt tűzte ki célul “hogy a szavazás korrekt lefolytatását megkérdőjelezze, hanem hogy felmérje, hogy a piaci szereplőknek elsősorban a médiát, borkereskedelmet, éttermeket érintő rétege kire szavazott, és hogy ez a réteg mennyiben más trendeket hozott ki, mintha a teljes tagságot figyelembe vesszük.”

Saját Top 5

Van véleményem arról, ki illik és ki nem illik bele az Akadémia által hivatalosan közzétett TOp 5-be. Nem fárasztanálak vele benneteket, helyette hadd osszam meg, én kikre szavaztam:

  • Borbély Tamás
  • Berecz Stéphanie
  • Szentesi József

***

Hogy végül ki nyer, azt 2014 december 6-án megtudjuk!