Ha lehet, a Kreinbacher pezsgőit ti se hagyjátok ki!

A Kazinczy boraukciós ház minapi, az Innio borbárban tartott Wine Porn-estjén a hazai pezsgők voltak terítéken; Szokolai Máté és Kazinczi Zsuzsi szervezésében a félig szakmai, félig borkedvelői publikum összesen 18 mintát kóstolhatott , ami – azt lehet mondani – a jelenlegi magyar kínálatot elég jól lefedte. Bár ez nem egy vérkomoly verseny volt – az eredményeket is ennek megfelelően kéretik értelmezni , de pontoztunk, vitatkoztunk, összekülönböztünk, kibékültünk, szóval azért megadtuk a módját.

pezsgokostolo-kazinczy-13

Az est legjobbja

A Kazinczy Boraukció és Kereskedőházat és – annak égisze alatt – a hamarosan debütáló The Wine Shopot (www.aborbolt.com) jegyző Szokolai Máté és Kazinczi Zsuzsi igencsak kitett magáért a legutóbbi Wine Porn-on. Az egybegyűltek a november 4-én tartott boresten ugyanis összesen 18 hazai pincétől kóstolhattak, értékelhettek méthode traditionnelle pezsgőket. Bár a Wine Porn-estek az örömborozásról, mintsem a dolgok agyonszakmázásáról szólnak (ez talán magából a névből is sejthető), azonban az értékelést ezúttal senki nem vette félvállról. Ment is a pontozás vagy négy órán át, az eredmények pedig egyből összesítve lettek, így még akkor, ott megtudhattuk, hogy Kreinbacherék mindkét, a tesztbe beemelt tétele a többi fölé emelkedett.

pezsgokostolo-kazinczy-10

A kóstolt tételek egyik fele

A somlói birtok az idei Budavári Borfesztivál alkalmával tartotta meg pezsgő-debütjét a nagyközönség számára, mondhatni, nagy sikert aratva. Új termékeiket pedig a szakma is elismeréssel fogadta, lásd mondjuk itt, itt, itt, itt, itt és itt. Ha pedig érdekel benneteket egy velős interjú a birtok vezetőjével, Bodorkós Norberttel, ahol szó esik magának a pezsgőpincészetnek a kialakításáról, a somlói pezsgők stílusának meghatározásáról, vagy a Champagne Paul Barával való együttműködésről, akkor katt ide.

pezsgokostolo-kazinczy-2

Összesítés

Az alábbi végeredményben az első 5 helyezettel abszolút egyetértek. Simán elképzelhetőnek tartom, hogy egy rendes szakmai teszten is hasonlóan alakulna a sorrend.

Top 5 – kóstolási jegyzettel

Kreinbacher Brut Classic

Köves, almás, citromvelős, összességében friss, tiszta illat. A korty feszes szerkezetet, a közepesnél apróbb buborékokból felépülő mousse-t, citrusos, ásványos ízképet, hosszú utóízt mutat. Komplex, lendületes terroir pezsgő. (85 % furmint, 15 % chardonnay, érlelés minimum 22 hónapig, dosage: 10 gramm/liter.) Átlagpont: 87,5 (A Bortársaságnál 3.200 Ft, /ultra best buy!/ >>>)

Kreinbacher Prestige Brut

Intenzív almás-citrusos illat finoman pörkölt magvas, szegfűborsos színezettel, kezdődő floralitással. Finom buborékok, remek minőségű savak, melyek mennyiségéhez egyensúlyt alkotva igazodik a cukor mennyisége. Íze hosszan megmarad a szájban. (100 % furmint, érlelés 24–30 hónapig, dosage: 9 gramm/liter) Átlagpont: 86 (A Radovinben 4.300 Ft >>>)

Légli Riesling Sec 2009

Friss alma és citromvelő az illatban egy visszafogott csonthéjasság mellett. Citromhéj kesernyével nyit a korty, de aztán édesfűszerek, élesztő aromái érezhetők. A buborékok aprók, sűrűvé, kitartóvá teszik a habzást. Szerettük! Átlagpont: 85,5 (A Culinarisban 3.990 Ft >>>)

Szentesi Rajnai Rizling Pezsgő 2009

Hóvirág, alma, kezdődő naspolyásság, crème brûlée illatában. A korty lendületes; a savak izgágák. A buborékok közepes méretűnek hatnak, lehetnének finomabbak, az ízintenzitás mindenesetre tetszetős. Átlagpont: 82 (A kézművesborok.hu-n 4.950 Ft >>>)

Vincent Optimum Brut 2011

Citromfagyis illat, ami egy-két perc után kinyílik egy kesudiós-édes fűszeres irányba. Krémes textúrájú, a közepesnél kisebb méretű buborékokkal a kortyban, de a habzás lehetne intenzívebb, szerkezete lehetne feszesebb. (Chardonnay, pinot noir és pinot blanc házasítása.) Átlagpont: 82 (A Lidlben most 2.990 Ft >>>)

pezsgokostolo-kazinczy-4

Szokolai Máté (jobbra) ismerteti az eredményeket

A további sorrend kóstolási jegyzet nélkül

 • Törley Chardonnay Brut Nyerspezsgő – 81,5 (Bortársaság, 3.950 Ft >>>)
 • 2Ha Rajnai Rizling Pezsgő 2011 – 81 (Hamarosan!)
 • Vincent Blanc Fleur 2007 – 81 (Bor és Más, 4.720 Ft >>>)
 • Vissy Tokaji Furmint Brut Pezsgő 2010 – 80,5 (Pinceáron.hu, 3.990 Ft >>>)
 • Kertész Carla Pezsgő 2012 – 80,5 (Hamarosan a piacon lesz ez az évjárat, addig is a 2011-esből tudtok még rendelni, például a Vinonoir.hu-n, 5.550 Ft-ért >>>)
 • Rókusfalvy Brut Nature 2011 – 80 (Palack Borbár, 3.600 Ft elvitelre, helyben fogyasztva 6.000 Ft >>>)
 • Weninger Brut Nature Chardonnay Pezsgő- 79 (Bortársaság, 4.950 Ft >>>)
 • Tokaj Nobilis Furmint Brut Pezsgő – 79 (Bortársaság, 4.950 Ft >>>)
 • Demeter Zoltán Brut 2011 – 78 (Hamarosan!)
 • Pelle Furmint Pezsgő 2011 – 75,5 (Nem forgalmi tétel)
 • Orsolya Extra Brut Chardonnay Pezsgő – 74 (Kézművesborok.hu, 4013 Ft >>>)
 • Francois Nyerspezsgő 2010 – 73,5 (Selection.hu, 3.700 Ft >>>)