Bukolyi-borvacsora a Baltazárban – nov. 12.

Litauszki-Bukolyi-kalandtúra a Baltazárban november 12-én, szerdán, az elmúlt 10 év legkiemelkedőbb Bukolyi-boraival. 

bukolyi-baltazar

2003 – 2013: Bukolyi – Gróf Butler 10 év kóstoló

A borvacsora borai és az ételsor:

  • Viognier 2013 – Grillezett garnéla ananásszal és korianderkrémmel
  • Kadarka 2006 – Sült kacsamáj csipkebogyó jus-vel és házi brióssal
  • Kékfrankos 2011 – Mentás málnás kacsaragu parázsburgonyával
  • B’ Cuvée 2003 – Velős körömpörkölt cseresznyepaprikával, kápiás puliszkán
  • Chardonnay 2003 – Parmezánnal pirított kukoricakrém brulée
  • Riesling 2013 – Citromtorta

Infók

  • A már most korlátozottan elérhető helyekre való tekintettel az étterem kéri, mielőbb foglaljatok asztalt az alábbi elérhetőségek valamelyikén: 06 1 300 7050-es telefonszámon vagy a hello@baltazarbudapest.com e-mail címen.
  • A menü és a felsorolt italok ára egy főre 22.500 forint; az ár tartalmazza az áfa-t, de nem tartalmazza a szervízdíjat.
  • Időpont: november 12., 19:00.

***

A Bukolyi Családi Pincészetről

“A birtok alapítója, Bukolyi László 1999-ben fordult a számítástechnikától a mezőgazdaság – elsősorban a szőlőtermesztés és borkészítés – felé. Azóta a neve elválaszthatatlanul összeforrt az Egri borvidék, Magyarország, sőt Közép-Európa egyik legnagyszerűbb termőhelyével, a Nagy-Eged-heggyel. Szakmai körökben a természetes, manufakturális borkészítés iránti elkötelezettségéről, a dűlőalapú, terroir-koncepción nyugvó szemléletéről, s nem utolsó sorban „nehéz” természetéről ismert.” (szöveg: innen)

A fiú, Bukolyi Marcell a pincészet filozófiájáról

“Célunk egy olyan családi gazdaság létrehozása, amely közel önfenntartó módon elégíti ki a saját szükségleteit, valamint a különleges minőségű élelmiszerek iránt fogékony fogyasztók igényeit. A Bukolyi Családi Birtok mérete jelenleg 68 hektár, melyből közel 45 hektár a Nagy-Egeden és annak közvetlen közelében található. A borászatunk jövője szempontjából meghatározó potenciállal bír egy 5 hektáros, csodálatos, teraszos terület a Nagy-Eged szívében. Ez a birtokrész ökológiai, klimatikus, geomorfológiai, edafikus és botanikai szempontból is rendkívül gazdag, szinte egyedülálló. Egy klasszikus növénytermesztési kultúra felelevenítésével törekszünk ennek a különleges értéknek a megőrzésére. Itt nem szőlőültetvényt, hanem szőlőskertet fogunk létrehozni, ami nem pusztán egy mezőgazdasági monokultúra, hanem egy komplex, a természettel összhangban működő mintagazdaság lesz: a Nagy-Eged csodálatos természeti értékei és a jóra törekvő ember harmóniája.

Fokozatosan vonjuk művelésbe az eddig parlagon hagyott területeket, de nemcsak szőlőt, hanem számos egyéb kultúrnövényt is termesztünk, sőt igyekszünk a területeinken termő vadnövények termését is összegyűjteni és felhasználni. Folyamatosan szélesítjük a termékeink körét, de a szőlőbor –természetesen- mindig a figyelmünk középpontjában marad.” (szöveg: innen)

A Baltazár Budapestről

“Mi az a Baltazár? Bár, borbár, borszaküzlet, grill étterem és hotel egyben. A Baltazár egy intézmény, egy gasztronómiai lubickálóközpont a maga barátságos, befogadható és nem kihívó módján. Egy gasztronómiai élményközpont, egy kis ékszerdoboz smart luxury boutique hotellel kiegészülve. Hangulatos macskaköves terasz, vagány design, gourmet street food, faszén grill. Őszinte, autentikus alapanyagok és főleg a Kárpát-medence legizgalmasabb borai. Borbárunkban és Terra Hungarica borszaküzletünkben több mint 300 tétel található a legjelentősebb autentikus borok közül.” (szöveg: innen)