Sauvignon blanc a Kárpát-medencében, minek?

Lerágott csont, tudom-tudom. Nem is akarok nagy feneket keríteni a dolognak, a világfajták, a Kárpát-medencében történő foglalkoztatása mellett és ellen már éppen elég értekezést lőttek bele az éterbe az úgynevezett szakértők. Röviden: szerintem a sauvignon blanc nem ide való és erről egy fajtakóstolón újfent meggyőződhettem.

sauvignon-blanc-1

A sor

Mielőtt bárki a nyakamat szegné, rögtön el kell ismernem, ez a bizonyos kóstoló nem volt reprezentatív, és nem is tagadom, hogy azért elvétve találni valamire való sauvignon blanc-okat hazánkban – vagy ne legyünk szűkmarkúak: a Kárpát-medencében. De ha az elmúlt x év kóstolótapasztalatát veszem alapul, nem tudok más véleményen lenni, minthogy ezzel a fajtával nekünk nincs dolgunk, s ebben a minapi, a Spiritus Primus Pálinka- és Borszaküzletben – György Vince vezetésével – tartott kóstoló is megerősített.

Ez persze így túl okosan hangzik; végül is ki a franc vagyok én, hogy innen, a betonból, a radiátor mellől kioktassak bárkit is arról, milyen szőlőből kellene bort csinálnia… Ez minden termelőnek szíve joga, ahogy nekem is az, hogy egy borbárban milyen bort fogok rendelni. A sauvignon blanc-t én akkor szeretem, ha élénkek, egyszersmind jó minőségűek a savai, ha az alkohol moderált, a test kecses és ha dől belőle az a máshoz nem hasonlítható vegetalitás, zöld paprika, csalán és társai formájában. Mielőtt azt mondanátok, hogy ez triviális, azt mondanám, Új-Zélandon az. Itthon más a helyzet.

Kóstolási jegyzet

Pietas Pince és Borház – Sauvignon Blanc 2011

Azt nem mondanám, hogy ördögtől való a sauvignon blanc-t hordóba tenni, de hogy nagy arányérzék szükségeltetik hozzá a borász részéről, ahhoz nem fér kétség. Ez a fajta ugyanis roppant törékeny, és ha a hordós érlelésből származó aromák eluralják aromaprofilját, hogy gyümölcsösséget, ne adj’ isten a fajtára jellemző akármilyen jegyet még csak véletlenül se fedezhessünk fel benne, akkor az én mércém szerint ott a dolog megbukott. Ennek a dörgicsei sauvignon blanc-nak aranyba hajló színe van és kakaós csigás illata. A sava kevés, így  a 13%-os alkohol a kelleténél erősebbnek érződik, a kortyban pedig gyümölcsösséget nemigen találni. Nem úgy egy zavaró kesernyésséget, ami – megkockáztatom – szintén a hordós érlelésnek “köszönhető”. Fáradt bor. 72 pont.

sauvignon-blanc-9

Csobánci Bormanufaktúra – Sauvignon Blanc 2011-2012

Minden olyan borászatot, amelyik a szőlőben nem használ felszívódó permetszereket, a vinifikáció során pedig mesterséges anyagokat, kötelességünk tisztelni. Egy bort megítélni azonban mégsem lehet kizárólag az etikum alapján. A bor élvezeti cikk, s ha csak nem a nirvanába készülünk, lemondva minden világi vágyunkról és érzéki örömünkről, akkor beláthatjuk, az orral és nyelvvel felfogott valóságoknak létezik egy úgynevezett élvezeti optimuma, ami jóllehet szubjektív talapzatú, de amitől a borkóstolás során elvonatkoztatni nem lehet – fárasztó moralizálás off. A Csobánci Bormanufaktúra sauvignon blanc-jából fajtajegyeket nem lehet kihámozni. A terroirt szépen tükrözi tűzköves formában, de frissességnek nyoma sincs. Tetszik viszont, hogy az alkoholfoka csak 11,5%, összességében azonban elfáradt már. 74 pont.

sauvignon-blanc-8

Etyeki Kúria – Sauvignon Blanc 2013

Harsogó illatok: zöld alma, citrusok, bodza. A savai viszont metszőek, durvák, a szerkezet többi részébe nem lehet belekötni. A magyar sauvignon blanc-ok közül ez a tétel hozta a legtöbb frissességet, gyümölcsösséget, számomra azonbansauvignon-blanc-7 egy kissé izgalommentes és szilánkos. 81 pont.

Bott Frigyes – Sauvignon Blanc (Muzsla) 2013

Az illat kissé visszafogott; harsogásnak itt semmi nyoma. Talán egy kis vizes köves, fehér húsú gyümölcsös jelleget lehet benne találni. A kortyban szintén kövesség, aztán érett alma, citrom. Az alkohol egy hajszálnyit magas, de a savak kellő mennyiségűek és jó minőségűek, a test közepesen telt; jó inni ezt a bort. Jellegében viszont túlzottan neutrálisnak hat. 84 pont.

Hollóvár (Takács Lajos) – Somlói Sauvignon Blanc 2012

Főtt illatkarakter, kései körtével, tűzkővel, édesfűszerekkel. Sava fogyóban, textúrája krémes, a korty rendkívül ásványos. Mély illat- és ízképű bor, amely a Somlót egy percig sem tagadhatná le, frissességet azonban már nem nyújt. 80 pont.

Pannonhalmi Apátsági Pince – Sauvignon Blanc 2013 (Válogatás)

Liptai Zsolt, a borász így nyilatkozik róla: “Válogatás sauvignon blanc másodszor készül és csak a Széldombról jöhet: melegebb, szeles területről, ahol túlérhet a sauvignon blanc. Fürtválogatás és egész fürtös préselés után kishordóban érik, beoltva, áztatás nélkül, finomseprőn. A legjobb hordókból készül az egzotikus illatú, gazdag, húsos szelekciónk. Kaliforniai emlékeimet idézi, ott leginkább így készítettük a fehérborokat.” Nos, az alapanyag valóban túlérhetett; az alkohol 14%.  Délies ízprofil, lomha szerkezet. Hűtsétek be rendesen! 82 pont.

sauvignon-blanc-5

Sauska – Sauvignon Blanc 2011

Sauvignon Blanc Tokajból. Akár a Somló esetében, a talaj itt is felülírja a fajtát. Megrögzött só- és kőimádók ezt a bort nagy élvezettel fogyaszthatják, gondolom, én azonban továbbra is gyümölcspárti vagyok e fajta esetében. Ízben, illatban vulkanikus, kései, befőttes jegyek. A savak rendben vannak, az alkhol viszont nagyon magas (14,5%). Olajos textúrájú, szegfűborsos, vaníliás, sós, oxidált ízképű. Túl van a csúcsán. 82 pont.

sauvignon-blanc-4

Matua – Sauvignon Blanc 2013

Új-Zéland, Marloborugh. Intenzív zöld paprikás, bodzás, zöld almás illatfelhő. A kortyban szuper savak, a közepesnél valamivel vékonyabb test, 12,5%-os alkohol. Vegetális, fehér borsos hosszú-hosszú lecsengés. Zamatos, lédús, hibátlan. 86-87 pont.

sauvignon-blanc-2

Montes – Outer Limits Sauvignon Blanc 2013

Közepes intenzitással zöld paprika, zöld banán, de idővel marakuja hömpölyög illatában. A savak ebben az esetben nem olyan finomak, mint egyel föntebb; kicsit kalciumos. Szerkezete arányos, az alkohol itt is 12,5%. Ízben zöld paprikás, csalános, sárgadinnyés, lime-héj kesernyés. 83 pont.

sauvignon-blanc-3