Borbártúra az Olaszrizling Október jegyében

Az Olaszrizling Október jegyében meglátogattam néhány helyet, hogy a kínálatukban lévő olaszrizlingeket mérlegre tegyem. Igyekeztem alapos lenni, s bár pontozni nemigen szeretek, ezúttal kivételt tettem, hátha ez jobban segít benneteket az eligazodásban.

Kadarka Borbár

A helyet nem kell bemutatnom, a Király utca jól ismert ékkövéről van szó. A Kadarkában mindig találni olyan bort, amit valamilyen pici, ismeretlen pincészet hozott össze, s nincs ez másképp az olaszrizling terén sem. Laurenczy Árpádék jelenleg négy pincétől tartják ezt a fajtát, s akad köztük harmatkönnyű, de nehézsúlyú versenyző is.

borbar-olasz-5

A Kadarka olaszrizling-kínálata

Fodorvin Családi Pincészet – Aszófői Olasz Rizling 2013

Az aszófői Öreghegy-dűlő termése, mely a készítés során csak acéltartályt látott. Illata visszafogott, szinte neutrális, talán valami körtére emlékeztető jegyet lehet belőle kihámozni. Kóstolva leheletkönnyűnek, ropogósnak tűnik, de a fajtára jellemző aromákat ízben sem találjuk meg. Ahogy Laurenczy Árpi mondja, ez afféle “bemosó” bor, s én azt hiszem, ez különösebb magyarázatra nem is szorul. Másfelől, mondja, azért válogatott be a Kadarkába egy ilyen, mondhatni, semleges karakterű olaszrizlinget, mert úgy tapasztalta, van az a fajta férfi vendég, aki fehérborból maximum fröccsöt szeret inni, de társaságban ciki lenne, ha azt mondjuk egy Irsaiból kérné – noha szíve szerint úgy tenne. 78 pont.

Aklan Pince – Olaszrizling 2013

borbar-olasz-6

Laurenczy Árpád üzletvezető

Lesencetomaji pincészet, lesenceistvándi alapanyag. Szintén egy szerényebb illatképű bor, némi köves-citrusos aromával és egy zavaró fémességgel. Ízben ásványos, jó savgerincű, összességében feszes szerkezetű, arányos bor, ami szintén a könnyen értelmezhetőséget célozza. Lecsengésben mutatkozik egy kis magkesernye. Szerkezetét tekintve tetszetősebb az előbbinél, aromaprofilja okán viszont nem tudom jó szívvel ajánlani. 75 pont.

Nyolcas és Fia Borház – Olaszrizling 2013

Az alapanyag a Cserjéslápa-dűlőből (Eger) származik. Illatában közepes intenzitással körtés, kissé naspolyás, köves, kezdődően propoliszos (?) jegyek kavarognak. Szerkezetét élénk savasság, a közepesnél vékonyabb test, moderált alkohol (12%) alkotja, ízében körtét és citromvelőt találni, meg némi kesernyét, ami egyáltalán nem zavaró, inkább csak aláhúzza: olaszrizlinggel van dolgunk. A többihez képest több komplexitást mutat. Friss, lendületes bor, igyátok bátran! 83 pont.

Havas & Tímár Pincészet – Olaszrizling 2012

Egri borvidék, Verpelét, Ácsok-dűlő – innen az alapanyag, 1997-es telepítésű tőkékről. Jól ismert tétel, tavaly óta, gondolom, ti is sok helyen belefutottatok már. Ami azt illeti, nekem ez korábban nagy-nagy kedvencem volt, és bár most is szívesen iszom, mára veszített frissességéből. Illatában hordófűszeres dominancia mutatkozik, s a gyümölcsök már kezdenek kompótosodni, a tercier jegyek is kialakulóban, a savak is fogyogatnak alóla, s bár korábban a 13,5%-os alkohol teljesen besimult a szerkezetbe, mostanra azért ki-kikandikál. Mindezek ellenére még mindig az egyik legkomplexebb, legtöbbet adó olaszrizling ez a Kadarkában. 83-84 pont.

***

CultiVini Borgaléria

A Párizsi utcán található CultiVini Borgaléria üde színfoltja Budapestnek, számomra amolyan business wine bar. Az enteriőr eleganciája, kifinomultsága, a minőségi építőanyagok alkalmazása, a natúr fa és a krómozott fém felületek kombinációja – elsőre úgy tűnik – nem a nép egyszerű gyermekét hivatott megszólítani. Ám attól, hogy ma éppen nem csokornyakkendőnek öltöztünk, még ne vonakodjunk betérni egy pohár borra, a személyzet ugyanis laza és segítőkész, az árképzés meg kimondottan baráti. A borokat enomaticokból nyerhetjük ki, mely rendszer előnye, hogy a tételek egészen csekély, 3 centiliteres (elő)kóstolómennyiségben is a rendelkezésünkre állnak. Ami az olaszrizlingeket illeti, az üzletvezető és a kínálat kialakításáért felelős Farkas Líviusz nagy elkötelezettje a Badacsonyi borvidéknek, máshonnan e fajtát nem is tartja.

borbar-olasz-11

Enomatic

borbar-olasz-2

Látogatásomkor Szik Mátyás, a Prime sommelier-je vendégeskedett Farkas Líviusznál (jobbra)

Laposa Birtok – Prémium 2012

Magnéziumos hangulatú ásványossággal nyit illatban. Mögötte intenzíven: blansírozott mandula, érett alma, tűzkő. Ízben az aromaintenzitás csökken, a szerkezet jellege dominánsabb. Kerek savú, a közepesnél teltebb testű, sós, magnéziumkesernyés lecsengésű bor, a terroir minden szépségével. Nekem nagy kedvencem. Viszont igyuk meg, tovább ne tartogassuk; már elérte a csúcsát. 84-85 pont.

Ételpárosítás Szik Matyi szerint: Tonhal saláta parmezánforgácsokkal.

Villa Sandahl – Box Fixture 2012

Buja, mezei virágos illattal nyit, idővel pedig egy határozott kései körtés vonal is megjelenik benne. Kóstolva intenzív gyümölcsösség – alma és körte formájában , de egy kezdődő naspolyásság, kompótosság már mutatja magát. Az alkoholédesség a 14%-os szesz miatt nem meglepő, de azért egy kevés maradékcukor is akad benne. A textúra olajos, sűrű, a komplexitásra nincs panasz, de savból bizony lehetne több. Mindenesetre ezt se tartogassuk tovább. 84 pont.

Ételpárosítás Szik Matyi szerint: Fokhagymán pirított királyrák.

2 HA Szőlőbirtok és Pincészet – Olaszrizling 2012

Török Csaba alaposan felborzolta a kedélyeket a Badacsonyi, tágabban a Balatoni régióban. Nem elég, hogy olyan, a Kárpát-medencében abszolút hontalan fajtát (sangiovese grosso) telepít egy nagy múltú borvidékre, még az év legjobb vörösbora díjat is elnyeri vele. Olaszrizlingjével szintén nem a bevett sémákat követi: vaníliás, vajas, már-már puncsos kivitelben készíti el. Van, aki ezt a mérvű hordóhasználatot már a kelleténél többnek gondolja, s ez a vélemény szakmailag akár helytálló is lehet, a fogyasztók nagy része azonban azonnal és visszavonhatatlanul beleszeret ebbe a szűretlen olaszrizlingbe. Sűrű, ízgazdag bor, sok-sok édesfűszerrel, kissé magas alkohollal, nagy testtel. 86 pont.

Ételpárosítás Szik Matyi szerint: bélszín steak, cheddar sajt mártással, rukkolás burgonyapürével.

***

Képzeld el!

A nemrég nyílt Képzeld el! borbárt két sokat látott vendéglátós hívta életre: Farkas Viktor és Albert Tamás. Az olasz borok iránti szerelmük örök és megingathatatlan, s ez a Képzeld el! borlapján is nyomot hagy. A helyet egyébként a “bulinegyed” egyik verőerében, a Wesselényi utcában találjátok. Kapni itt szendvicseket, tapasokat és kiváló kávét is. A választékban természetesen a magyar boroké a főszerep, azon belül is a kis, családi pincészeteké. Az olaszrizling-kínálat terén meglepően erősek, én magam tíz félét kóstoltam ebből a fajtából (mindről nem fogok írni), de meglehet, hogy még így sem értem a sor végére. A hangulat fesztelen, laza és közvetlen. A galérián úgy 12-15 ember fér el, odalent szintúgy. Ha még nem voltatok, mindenképpen próbáljátok ki! A borokat 1,5 decivel (is) mérik, s egy ekkora porcióhoz már 600 forintért is hozzájuthattok.

borbar-olasz-7

Képzeld el! olaszrizling-kínálat

Szent Donát Pincészet – Csopaki Olaszrizling 2013

A pince alap olasza, csavarzár alatt. Illata visszafogott, tengervizes, fehér húsú gyümölcsös. A korty sós, citromhéjas, magnéziumkesernyés, körtés. Szerkezete feszes; élénk savak, 12,%-os alkohol, közepesen telt test. A kesernyésség számomra sok, a gyümölcsösséget is keveslem. 81 pont.

Ruppert Szőlőbirtok – Villányi Olaszrizling 2013

Jóllehet, a Villányi borvidékről a lágy, lusta, farnehéz olaszrizlingek juthatnak az eszünkbe, Ruppertéké azonban ettől jelentősen eltér, felfelé. Illata enyhén florális, harsogóan almás-citrusos, üde, tiszta. Savai kellően izgágák, teste kecses, alkoholfoka baráti (12%). Ízre is almás-citrusos, zamatos, lédús. Kesernyének semmi nyoma, a fajta azonban így is jól beazonosítható. A cikkben szereplő helyek összes olaszrizlingjét együttvéve, ez a tétel okozta számomra a legkellemesebb meglepetést. Tartályos jellegénél fogva nem egy hosszú életű cucc, nem is tudom, fogtok-e még találni belőle a Képzeld el!-ben, vagy bárhol máshol, ha viszont igen, egy percig se habozzatok megkóstolni! 84-85 pont.

borbar-olasz-8

Esti hangulat

Szatmári Pincészet – Olaszrizling 2012

Almás, almakompótos, vaníliás világ illatában. Kerek, kissé lassú ritmusú savak a kortyban – jól tükrözik a meleg 2012-es évjáratot és a szigligeti terroir sajátosságait is. Teste közepesen telt, alkoholfoka optimális. Ízképében almás, naspolyás, mandulakesernyés, citrusos jegyek, de egy adag hordófűszer is található. Nem a kedvencem, ezzel együtt: 81 pont.

Sabar Borház – Olaszrizling 2013

A pince úgynevezett “fekete címkés”, alap olasza. A Csobánc-hegyi alapanyag 500 literes tölgyfahordókban érlelődött 6 hónapon át. Illatában pörkölt kesudiós, körtés, pattintott köves világ bontakozik ki. Ízében ugyanez, de társul mellé egy citrusos-almás vonal is. Feszes, tiszta és nagyon lendületes bor, visszafogott kesernyével, gyönyörű ásványossággal. Alkoholfoka 12%, teste közepesen telt. Nagyon rendben van! 85 pont.

borbar-olasz-10

A “fekete címkés”

Sabar Borház – Mórocz Olaszrizling 2013

Ez pedig a “fehér címkés”, dűlőszelektált olaszrizlingjük, mely a Sabar-hegy nyugati lejtőjéről származik. 225 literes, közepesen pörkölt francia Boutes és 500 literes Stockinger hordókban erjesztett és érlelt bor. Illata mandulával, fehér barackkal és egy minimális fehér borsos hangulattal nyit. Élénk, harsogó savak a kortyban, teste maximum közepes, alkoholja visszafogott (12%). Citrom, lime, sós, almás jegyek ízében. Feszes, szikár bor, ami a két hónappal ezelőtti kóstolás óta meglepően mélyebb, érettebb arcát mutatja. 85 pont.borbar-olasz-9

Borbély Családi Pincészet – Bács-Hegy Badacsonyi Olaszrizling 2012

Borbély Tamás 20 hektós új tölgyfahordóban erjesztette és érlelte az alapanyagot hat hónapig, miközben a finomseprőt is kevergette. A bor illata pattintott köves, őszibarackos, mély és érett hangulatú. Az alkohol valamivel az optimum fölött, de ezt az érzetet a savak kereksége, lassabb ritmusa is erősíti. A textúra krémes, szövetei sűrűek és némi alkoholédesség is kivehető. Visszafogottan mandulakesernyés, összességében ásványdomináns ízképű bor, ami a csúcsán van. 84 pont.

Barcza Bálint Borászata – Olaszrizling 2012

Szokatlanul finom, éteri illat – mást várnék az olaszrizlingtől. Köves, sós, citrusos, finoman csonthéjas aromaprofilja kellően idézi a Somlói terroirt, feszes savszerkezete, 13,5%-os alkoholfoka, koncentráltsága, ízmélysége pedig joggal emeli az összes olaszrizling fölé, amikről föntebb olvashattok. Kifinomult és elegáns bor, igazi ritkaság. 87-88 pont!