A Boda mindent visz

Demeter Zoltán idei évjárat-bemutatójára jó pár héttel ezelőtt került sor, nekem viszont csak most adatott meg, hogy végre megírjam róla a beszámolómat. 

Történt ugyanis, hogy erről a bizonyos évjárat-bemutatóról nem hazafelé, hanem a belváros mélye felé vettem az irányt. Nem volt egy jól átgondolt döntés – így utólag belátom , mivel elhagytam valahol a jegyzetemet az ajándék térképpel együtt, amit Demeter Zoltán felesége, Anett nyomott a kezembe a Kempinskiből való távozáskor. De ez pont a sztori vége. Ugrás előre.

dz-evjaratbemutato

Az ötcsillagos hotel Corvinus Szalonjában megtartott rendezvényre rengetegen eljöttek, üres szék alig maradt. Demeter Zoltán 5 pezsgővel és 7 borral készült, előbbiek között főképp olyanokkal, melyek még jócskán kísérleti fázisban vannak. Mint mondotta, ezek magánúton gazdára is leltek, s már a kóstolóra is éppen csak pár palack jutott belőlük. Elsőként azonban egy forgalmi tételt kaptunk, a pince 2011-es nyerspezsgőjét. Kései körtés (idővel birses) illat, lime-os, kenyeres íz, sós-keserű lecsengés. Összességében egy merev, szilánkos ital benyomását keltette, amit a műfaj értői akár kedvelhetnek is, s így jóllehet, jellemzésük a bor karakteréhez közelebb is viheti az olvasót, a magam részéről egyelőre azonban vonakodnék azzal egyetérteni, hogy Tokajnak pezsgőre lenne szüksége. Mint azonban tudjuk, Demeter Zoltánon kívül mások is – nagy nevek: Patricius, Szent Tamás, Sauska, Királyudvar… (a sor folytatása mondjuk itt) – hisznek benne, így a tokaji pezsgő, mint luxustermék egyre biztosabb alappal rendelkezik.

dz-evjaratbemutato-3

A pezsgőket követően a pince 2013-as évjáratú tételeit kóstolhattuk, de szó esett a a Tokaj Alapítvány munkájáról is, amely túl azon, hogy a Tokaj Ősz nevű borkulturális rendezvény keretei között megtartott boraukció bevételeiből egy szoborpark létrehozását kívánja támogatni, egy négy nyelven íródott borvidéki térképet is kiadott. A boraukcióról és a szoborparkról itt olvashattok bővebben, a térképet pedig itt tudjátok megrendelni. Nagy érték, ha vesztek belőle, vigyázzatok rá jobban, mint én tettem. A Kadarka borbárnak ezúton is köszönöm, hogy félretették és megőrizték nekem!

dz-evjaratbemutato-5

Kóstolási jegyzet

Demeter Zoltán Pincészet – Birtokbor 2013

Vidám, behízelgő illatú bor körtés, cukorkás jegyekkel. Ízben ez fehér húsú barackos, csonthéjas jegyekkel egészül ki. Élénk, életerős savak, de a kortyot kerekíti némi maradékcukor is. Közepesen telt, jó ivású, jó arányú bor.

Demeter Zoltán Pincészet – Veres 2013 (furmint)

Vilmoskörtés,  almás, édeskés illat. A korty olajos érzetű, ízképében körtés, citrusos, sós. Szerkezete feszes, de a sav még kissé vág. Rettentően fiatal ez még, erényeit nem is igen tudja megmutatni, várni kell még vele.

dz-evjaratbemutato-4

Demeter Zoltán

Demeter Zoltán Pincészet – Szerelmi 2013 (hárslevelű)

Fehér szirmos floralitás és alma kavarog illatképében. Ízben sok-sok fehér húsú gyümölcs jelentkezik vaníliával és vajkaramellel. A cukor jól áll neki: bájossá, gömbölyűvé teszi és épp csak egy picit lassítja a korty ritmusát.

Demeter Zoltán Pincészet – Őszhegy 2013 (sárgamuskotály)

A fajtára jellemző virágos (sárga szirmos), kezdődően parfümös és sárgadinnyés jegyek illatában. Ha az illat meg is vezetné az embert, hogy egy könnyed, félkomoly borral lesz dolga, kóstolva ez a tévhit rögtön eloszlik. Telt test, 14%-os alkohol, vibráló savak és egy adag maradékcukor ábrázolja karakterét. Öröm inni!

Demeter Zoltán Pincészet – Boda 2013 (furmint)

Hordófűszeres nyitány, utána: őszibarack, pörkölt magvak, vajkaramell. Ízben is a hordófűszerek válnak dominánssá, de finom, szinte vajas textúrája, moderált alkoholja, élénk savai és összességében kikezdhetetlen egyensúlya számomra az est legjobbjává emelte. Hibátlan furmint!

Demeter Zoltán Pincészet – “Édes” Birtokbor 2013 (kövérszőlő, sárgamuskotály)

Mazsolás, virágos, kezdődően akácmézes jegyek illatában. A kortyban gazdagon találni sárgabarackos, nektáros, citrusos jegyeket. Mély és koncentrált, de számomra kissé lassú ritmusú. Nehézkes.

Demeter Zoltán Pincészet – Főbor “Eszter” 2013

Krétás, körtés, őszibarackos, mézes, köves hangulatú illat. A kortyban hihetetlen aszalványkavalkád; fantasztikus aromaprofil! A sav-cukor egyensúlyt azonban ebben az esetben is némiképp a cukor felé érzem billenni (205 gramm / liter maradékcukor), ám kifinomultságából, nemességéből ez mit sem vesz el.

(A képeket Demeter Anettól kaptam. Köszönöm!)