Fine Wines-ősz – Barolókra hangolva

A finewines.hu-t működtető Tar Ferenc jóvoltából kóstolhattam a minap kiváló barolókat, olyanokat, melyek egy része még forgalomba se került. Íme, öt bor Itália északnyugati részéből, Piemontból.

barolo-3

Acheri – Barolo 2010 (Piasapola in Verduno)

Egykori WSET-padtársamat és az általa üzemeltetett finewines.hu online borkereskedést korábban már bemutattam nektek, ezúttal csupán néhány új szerzeményéről adnék hírt. A riesling-fanatizmusáról híres Tar Ferenc, ha vörösről van szó, Olaszország északnyugati részét, szűkebben Piemontot részesíti előnyben. A barbaresco, dolcetto, barbera, asti, gavi és a barolo hazája csupán az 1980-as évek közepe-vége fele kezdett bele a következetes minőségépítő munkába, hogy kirángassa magát a középszerűségből és a világ számára villantson valami hasonlíthatatlant. Mint ismert, mindez egészen remekül sikerült, hiszen Piemont a DOC és DOCG kategóriákba sorolandó borok esetében használatos szőlőfajták területét illetően az első helyet foglalja el Olaszországban, 50 eredetvédett borával pedig egyetlen más olasz borvidék sem tud versenyre kelni. E sikert s a vele járó presztízst főként a vörösborok alapozták meg, kivált a barolo, mely mind közül a leghíresebb. A vele azonos nevű faluról (Barolo) kapta nevét, és ezen kívül a La Morra, Monforte d’Alba, Castiglione Falletto és Serralunga d’Alba településeket sorolják a barolo legjobb termőhelyei közé. E neveket a címkéken is viszontláthatjuk, nem kevésszer a dűlő nevével együtt. A szőlőfajta viszont, ami egyébiránt a nebbiolo, csupán másodlagosan kommunikálandó; a terroirt a világnak ezen a részén sokkal fontosabbnak tartják.

A barolo nagy testű, savban és tanninban egyaránt gazdag bor, ami fiatal korában gyakorta rendelkezik florális (kék szirmú virágos) hangulattal, érettebb állapotában pedig a fekete bogyós jegyek mellett ánizsos, rózsaolajos, kardamomos, szárított gombás (nem ritkán szarvasgombás), kátrányos, égetett gyufás jegyeket képes felvonultatni. A hosszú palackos érlelést rendre meghálálják, így ha bárki kedvet kapna az alábbi tételekhez, nem árt, ha fektet el belőlük a pincébe, spájzba is jó pár évre, akár ötre, tízre.

barolo-4

Tar Ferenc

Kóstolási jegyzet

Acheri – Barolo 2010 (Piasapola in Verduno)

Gránátvörös megjelenés. Ibolyás-édesköményes illattal nyit, de pici levegőztetéssel megkapja a fajtára jellemző kátrányos, vasúti talpfás színezetet is. Nagy testű, sűrű és koncentrált bor, rengeteg savval és szárító tanninnal. Ízben pemetefű, áfonya, cseresznye, kissé dzsemes formában. Állapota kezdeti, nem árt neki adni még pár évet palackban. Még több infó: itt.

Ascheri – Barolo 2010 (Sorano in Serralunga d’Alba)barolo-1

Színe gránátvörös, illatában fanyar bogyós gyümölcsök kavarognak negrós, mentás, égetett gyufás jegyekkel, de idővel a nubuk és a szarvasgomba is megjelenik. A tanninok még e tétel esetében is zabolátlanok, és az egész szerkezetre a csiszolatlanság jellemző, ám értékeiből így is sokat villant. Ígéretes. Még több infó: itt.

G. D. Vajra – Barolo 2010 (Ravera)

Minta. Virágszirmos nyitány, de málnacukor, szeder, kis puncs és édes fűszerek is jelentkeznek illatában. Ízében nagyon hasonló. Szerkezete a többinél könnyedebbnek hat, de összességében kikezdhetetlenül egyensúlyos. Még több infó: itt.

G. D. Vajra – Barolo 2010 (Bricco delle Viole)

Málnás, meggyes, rózsaolajos jegyek illatában, de idővel egy korianderes-fahéjas vonal is megjelenik. Kóstolva rengeteg tannin és sav, nagy test és komoly ízmélység mutatkozik. A kóstoló egyik legjobbja! Még több infó: itt.

Luigi Baudana – Barolo 2010

Baudanáék és Vajráék kapcsolatáról itt olvashattok. A bor elképesztően buja világot mutat illatbán medvecukros, meggyes, finoman grafitos, rózsafás, ilang-ilangos, kardamomos jegyek formájában. Rengeteg tannin a kortyban, élénk savak, a közepesnél teltebb test. Ízképe rendkívül gyümölcsös, tele fekete és kék bogyósokkal, no meg egy nagyon kellemes, nem tolakodó édes fűszeres színezettel. Kiváló bor 92-93 pont környékén. Még több infó: itt.

barolo-2

Baudana