Őszi bortúratippek – egy északról, egy délről

Én olyanokat olvasok most az előrejelzésekben, hogy hétvégén rövidgatyás, pólós idő lesz, és ha ez igaz, ha tényleg 23-25 °C-ra számíthatunk, kár volna bennmaradni a betonban. Ha ti is bortúrázásra adnátok a fejeteket, ajánlanék két helyszínt, amelyeket mindenképpen érdemes meglátogatni, vagy egyenesen ott lecövekelni: Almagyar Érseki Szőlőbirtok (Eger), Kislaki Bormanufaktúra (Dél-Balaton, Szőlőskislak).

aes-2

Az egri Almagyar Érseki Szőlőbirtokot (AÉS) meg a Dél-balatoni Kislaki Bormanufaktúrát még a nyáron volt alkalmam meglátogatni. Előbbi helyen egy komplett kempinget, utóbbin takaros kis vendégházakat húztak fel a szőlősorok között, amelyek ilyen módon kellően messze esnek mindenféle zajtól és forgatagtól. Bár mindkét helyen van lehetőség fürdőzésre – az AÉS-nak van saját medencéje, a Kislakitól meg húszpercnyi sétára található a Balaton -, és az időjárás-előrejelzésekből arról értesülni, hogy a hétvégén klasszikus vénasszonyok nyara jellegű időben lehet majd részünk, október lévén mindezt én mégiscsak a legelhivatottabbaknak ajánlanám. Az egyéb környékbeli programok, nem beszélve azokról, melyeket maguk a vendéglátók kínálnak, megítélésem szerint amúgy is sokkal kellemesebbnek ígérkeznek. Lássuk, mik ezek pontosan.

Eger – AÉS Borterasz, Borkemping és Venyige Spa

Az AÉS  Csutorás Ferenc, Mészáros Péter és Csernus Imre nevéhez köthető. Egy borász, egy dizájner és egy pszichiáter – érdekes trió. Hogy mi vezette őket arra, hogy összeálljanak, birtokot alapítsanak és a vállalkozást közösen vigyék, arról itt és itt kimerítő mennyiségű információ áll rendelkezésetekre. Borkempingjük, melyben a klasszikus sátrazáson, lakóautózáson túl stílusos kunyhókban is meg lehet szállni, az Érseki szőlőbirtok közepén található. A kültéri medencében való fürdőzés talán nem a legjobb ötlet így október derekához közeledve, de a lábáztatás, napozás, a parton borozás szerintem még simán vállalható. A Borteraszon az összes Csutorás-bor megtalálható, de kiváló presszót is ihattok, a Nagy-Egedre, az Almagyarra, a Síkhegyre, a Pajdosra, a Bükk és a Mátra vonulataira pedig egészen elképesztő körpanoráma nyílik innen. A kemping október végéig üzemel, és nem árt előre bejelentkezni.

Programok:

 • Pincelátogatás
 • Dűlőtúra terepjáróval
 • Sétarepülés
 • Lovaskocsikázás
 • Lovaglás
 • Kirándulás

Képek a helyről:

aes-1

Borkemping-kunyhó a szőlősorok között

aes-3

Itt ez megy

aes-4

Jeep-dűlőtúra Csutival

aes-7

Panoráma az Almagyarról a Nagy-Eged-hegyre

aes-6

A doktor úr

aes-5

Borkóstolás Csutival

A programokról részletesen itt tájékozódhattok, de minden, a borokkal, kempinggel kapcsolatos információt megtaláltok itt: almagyar.hu

***

Dél-Balaton, Szőlőskislak – Kislaki Bormanufaktúra

A birtokot Légli Géza vezeti, aki a Dél-balatoni régió egyik legismertebb borásza. Szálláshelyeket a Jánoshegyen alakított ki, mely a Szőlőskislakhoz tartozó szőlőhegy legkiemelkedőbb dűlője, és ami a falutól nagyjából 1 km-re található. Valamikor lakott település volt, ahol az egykori több száz házból már csak pár áll itt, kissé megrogyva, várva sorsuk jobbra fordulását. Ezek közül kettőt, a Jánoshegy 10. és a Jánoshegy 26. szám alatt találhatót Gézáék kötelességüknek érezték, hogy megmentsék az utókornak. Előbbiben 4, utóbbiban maximum 6 fő fér el kényelmesen, komfortosan.

Programok:

 • Borkóstoló
 • Dűlőtúra
 • Gyalogtúrázás
 • Hegyi kerékpározás
 • Madárlesés
 • Gombászás
 • Vitorlázás
 • Horgászás

Képek a helyről:

kislaki-5

Jánoshegy 10.

kislaki-1

Jánoshegy palackban

kislaki-7

Légli Géza dűlőtúra közben

kislaki-4

Kilátás a Jánoshegy 26-ról

kislaki-6

Géza főz

A borokról, programokról és a szállásról erre a linkre kattintva tudhattok meg többet: www.kislaki.com