Lenkey-borok a Várból

A Budavári Borfesztiválon kevés standot sikerült meglátogatnom, ennek miértjét itt már hellyel-közzel taglaltam, de Gézát ezúttal sem lett volna szívem kihagyni. Összesen négy bort kóstoltam nála, ebből kettőt a Lenkey-fanok már biztosan ismernek, de az idei Nagy Furmint Február Kóstoló óta valószínűleg a 2009-es furmintja is egyre népszerűbb. Az ezzel azonos évjáratú hárslevelűjével viszont csak most lépett nyilvánosság elé a mádi borász.

lenkey-13

Lenkey Géza mádi pincéjében

Lenkey Gézát legutóbb márciusban látogattam meg egy Borászportál-interjú kapcsán. Bár akkor az egy fizetett, azaz a Honda által szponzorált anyag volt, ha úgy olvassátok, hogy figyelmen kívül hagyjátok az autós cégre vonatkozó pr-szakaszokat, valami azért kitűnhet abból, miért kedvelik őt a szakmán belül oly sokan.

Géza édesapjától örökölte a borászatot és vele 10 hektár szőlőt, amit vegyszermentesen művel. Borai nagyjából 3-4 éves (palackos) érlelés után kerülnek piacra, így azok aromaprofiljukban azt a harsány citrusosságot, fehér húsú gyümölcsösséget, ami egy 1-1,5 éves furmintra, hárslevelűre gyakorta jellemző, nemigen villantják fel. Érett savszerkezetű, szédítő mélységű, tercier jegyekben bővelkedő, birsalmasajtos, naspolyás, füstös, petrolos, ásványdomináns világ jellemzi borait: kuriózum kategória.

Kóstolási jegyzet

Lenkey Pincészet – 7 Hordó Furmint 2009

Pörkölt aromák, petrol, kövesség, túlérett őszibarack. Az alkohol magas, a test jókora, mindehhez pedig életerős, remek minőségű savak társulnak; a szerkezet így voltaképpen egyensúlyos. Az ízképben körte, citrusok – lime-héj, grépfrút – vanília, só és pörkölt magvak. A savkészlete alapján még jócskán ellenáll az időnek, másfelől én ezt a bort – ilyen versenysúllyal – leginkább valamilyen sült mellett tudom elképzelni.

Lenkey Pincészet – Hárslevelű 2009

Évjárattestvére, a fenti 7 Hordó Furmint a Nagy Furmint Február Kóstolón debütált, ez a hárs pedig a Várban. Körtebefőttes, virágos, kedves, bájos illattal nyit, amit némi szellőztetés után egy kezdődő petrolosság tarkít. A magas savak jócskán ráerősítenek a korty citrusosságára, az ásványosság pedig ezúttal is komoly volumenű. Teste közepes, alkoholfoka valamivel alacsonyabbnak tűnik a 7 Hordóénál, de összességében ez is egy izmos bor.

Lenkey Pincészet – Kishegy 2007

Furmint és hárslevelű fele-fele arányú házasítása. Illatában kevés gyümölcsöt fedezni fel – tán némi körtét , de palackbukés, ásványos jegyeket annál inkább. A korty érett savakból, némi cserességből, közepesnél vastagabb testből épül fel. Alkoholfoka 12%. Egyensúlyos, arányos szerkezetű ital, aminek ízképében az oxidáltság (barnuló alma, barnuló körte, érett naspolya) már a fentieknél erősebben tetten érhető. A pörkölt magvasság, a sósság és kövesség mindenesetre ezúttal is intenzíven jelentkezik.

Lenkey Pincészet – Vilmány 2007

Hasonlóan a Kishegyhez, 2007-ben a Vilmányba is kábé fele-fele arányban került furmint és hárslevelű. Körömvirág, kamilla, ónabóna (vadringló, ki hogy ismeri), kő, petrol, őszibarack, piskóta jegyei kavarognak az illatban. Ízben a vanília, a karamell az uralkodó, de nem hiányoznak a citrusok és az ásványok sem. Telt és széles bor, olajos, sűrű textúrával, 12 gramm / liter maradékcukorral. 88-89 pont környékén.