Királyudvar évjárat-bemutató 2013: óriási érdeklődés, vegyes fogadtatás

Évjárat-bemutatót tartott a Királyudvar a Gerbeaud-házban, ahol a 2013-as száraz furmintjaikat, a 2013-as Cuvée Patríciát, a 2008-as Cuvée Ilonát és a 2007-es 6 puttonyos aszúikat ismertette meg a szakmai közönséggel Anthony Hwang birtoktulajdonos. A kóstolót követően vegyes érzelmű írásbeli vélemények láttak napvilágot, megpróbálom röviden összeszedni, miért.

kir-ud-1

Kissé késve írom meg beszámolómat a Királyudvar idei évjárat-bemutatójáról, melyhez az alapot ezúttal is hazai forgalmazójuk, a Terroir Club teremtette meg. A helyszín a Gerbeaud-ház impozáns átrium terme volt, amely immár nemcsak az autentikus borokat népszerűsítő Terra Hungarica-kóstolóknak, de a Winelovers Olaszrizling Októberének is bázisául szolgál. Ezúttal ültetett kóstolóban lehetett része a meghívottaknak, akiknek Juhász Szabolcs főborász, de főként Anthony Hwang prezentálta a piacstart előtt álló Királyudvar-borokat.

A nálam sokkal szorgalmasabb Ripka Gergő (Táncoló Medve) és Akov (A Borrajongó), akiknek a véleménye a magyar borokról már-már megkerülhetetlen, jó ideje közzétették beszámolójukat (itt és itt). Hangvételük meglehetősen kritikus, mondván a tarcali székhelyű Királyudvar egykor Tokaj-Hegyalja meghatározó alakja volt – már ami a borvidék kétezres évek eleji megújulását illeti , mára pedig – ha jól értem a kollégákat – mintha némileg elfogyott volna Hwangék alól a lendület. “Koravén”, “oxidált” jelzőkkel illették a birtok két debütáló, 2013-as furmintját, és meg kell hagyni, az ültetett kóstolón résztvevő vendégek is meglehetősen vegyes érzelmekkel fogadták e tételeket.

Persze Hwang úrnak ezen borokban töretlen a hite. Mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy a tengerentúlon a Királyudvar száraz és édes borai egyaránt szép sikereket érnek el. A 2008-as évjáratú Cuvée Ilonájuk például – mely kétségtelenül az évjárat-bemutató egyik legszebb darabja volt – New York három legnívósabb éttermében kapható már pohárral is, de összességében közel 60 USA-beli étteremben van jelen a Királyudvar – tudtuk meg a tulajdonostól.

A bemutatott aszúk nem sok kérdést vetettek fel bennünk: óriási nívót képviselő, tökéletesre csiszolt borok, köszönet értük!

kir-ud-2

Balra a tulajdonos, Anthony Hwang, jobbra pedig a Királyudvar főborásza, Juhász Szabolcs

Kóstolási jegyzet

Királyudvar – Furmint Sec 2013

90%-ban furmint, 10%-ban hárslevelű. Visszafogott, zárkózott, nehezen nyíló illat zöldalmás, barnuló körtés jegyekkel. A korty feszes, az alkohol zabolázott (12%), az ízképet a citrusos, zöld almás, ásványos jegyek tarkítják. Rettentően fiatal bor, ezt “zöld” savai is jelzik, de a magam részéről nem írnám le.

Királyudvar – Lapis Furmint Sec 2013

Az alapanyag 100% furmint. Ez volt az első alkalom, hogy a pincészet a Lapis-dűlő felső teraszaiból száraz bornak valót szüretelt. Az illatképben alma, barnuló alma, naspolya jegyei. Ízben citrusokkal – főként lime-mal – nyit, de a kortyközéptől a leheletfinom ásványosság mellé visszakapjuk azt a barnuló almás-naspolyás jelenséget, amelyet oly sokan kifogásoltak a kóstolón, mondván egy fiatal (csúcs?)furmintban efféle jegyeknek semmi keresnivalója. 

Királyudvar  – Cuvée Patrícia 2013

Az alapanyag sárgamuskotály. Míg a ’12-es Patrícia könnyedebb bor benyomását keltette, addig ez a ’13-as nehézkesebbnek tűnik, amire a tulajdonos is felhívta a figyelmet: alkoholfokban, cukortartalomban is többet mutat. Illatában mandarin, szőlővirág. Ízben mézes, narancsolajos, kezdődő naspolyás jegyek. A korty ritmusa kissé lassú, szövetei sűrűek.

Királyudvar – Cuvée Ilona 2008

Ez a bor a 2008-as évben szinte teljesen botritiszes szemekből készült. Illata szénás, mézes, aszalványos. Ízben lehengerlő ásványosság, méz, citrusok, sárgabarack. Szerkezete kikezdhetetlen, mélysége lehengerlő.

Királyudvar – 6 Puttonyos (birtok) Aszú 2007

Az alapanyag 500 literes hordókban érlelődött 2 évig, amit 4 év palackos érlelés követett. Szénás, körömvirágos, akácvirágos, akácmézes, mandarinos-narancsos világ illatban, ízben pedig friss gyümölcsösség. A magam részéről ezt kedveltem jobban a két aszú-kísérlet közül, amely alatt ezt és a lentebbi tételt kell érteni.

Királyudvar – 6 puttonyos (birtok) Aszú 2007

Az alapanyag ezúttal is 500 literes fahordókban érlelődött, az időtartam ebben az esetben viszont már 6 év! Mélyebbnek tűnő illatok, benne őszibarackkal, mézzel, kis idő múltán fügével, száraz falevéllel. Ízben mindezek mellél kapunk egy adag édes fűszeres karaktert is.

Királyudvar – 6 Puttonyos Lapis Aszú

Rendkívül összetett mazsolás, szőlővirágos, kamillás, akácmézes, mandarinolajos illatjegyekkel nyit. Az ízképet a botritiszesség uralja, de citrusokat, ásványosságot, üdeséget is kapunk mellé. Méltó zárása a napnak, nálam 95+ pont.

***

Ami az édes borokat, aszúkat illeti, csak ismételni tudom magam: minőségük, színvonaluk kikezdhetetlen. Ami a két száraz bort illeti, s azokat a véleményeket, melyek szerint már a 2012-es furmintokban is tetten érhetők voltak olyan jegyek, melyek többnyire csak koros borokra jellemzők, nos, úgy tűnik, a külföldi piacok nem ennyire szigorúak. Persze ki más lenne szigorú a Nagy Száraz Furmintokkal, vagy legalábbis az e kategóriába szánt tételekkel, ha nem mi, magyarok. Amerika és Svédország viszont köszöni, ő szívesen elbabrál ezekkel az általunk szinte lesajnált Királyudvar-termékekkel. Ha Anthony Hwangnak lehet hinni, az USA tényleg annyira szereti ezeket, hogy keresletüknek a pincészet nem tud eleget tenni, mivel a Királyudvar más országok piaca felé is elkötelezett, s így a tengerentúliak többletigényét csak az utóbbi üzletek rovására tudnák kielégíteni. Érdekes tehát az a szembenállás – ha lehet így fogalmaznom -, ami a külföldi szakmai ízlés és a hazai között figyelhető meg…