Tokaji Ősz – szept. 19-21.

“FŐBOR, SZAMORODNI, KÉSŐI SZÜRET, LATE HARVEST, CUVÉE…” – avagy édes bor árnyalatok egy témára. A tokaji borvidéken az édesség örömének megismerése és megélése az aszúszemek, töppedt szemek és ép szemek együtt szüreteléséből született borokon keresztül kezdődött a XVI. század elején. Az ezt követő évszázadok viszonya a bor készítés módjában egységesnek tűnik, de a megnevezés változatossága végig kíséri a fél évezredet.

aszu-1963

fotó: Gyöngy Péter

Az elmúlt két évtized hatalmas befolyást gyakorolt a borvidékre és ezen belül is eme bortípus újraértelmezésére. Ezen borminőség borvidéki szerepkörének kortársi megítélése, a hosszú távú közösségi identitás megfogalmazásában azonban nem mutat tudatosságot.
A XI. Tokaji Ősz kísérletet tesz arra, hogy mélyebben megismerjük Hegyalja ezen édes kincsét, elgondolkozzunk mindenkori szerepén és alkalmat próbál teremteni arra is, hogy ennek a különleges borkategóriának az üzenetét megértsük és életünk értelmezésében méltó helyet találjunk számára.

A rendezvényről és programjairól részletes tájékoztatás ITT.