Isztok pezsgőt év közben is?

A felmérések szerint a hazai pezsgőfogyasztás 80%-a decemberi ünnepi időszakhoz köthető. Annak érdekében, hogy ez a szokás megváltozzon, és éves szinten kiegyenlítettebbé váljon a magyar gyöngyöző-, habzóbor és pezsgőfogyasztás, a Magyar Turizmus Zrt. agrármarketing igazgatósága (AMC) most egy 50 millió forintos költségvetésű közösségi kampányt indít.

pezsgo

Fotó: innen

A kampány nyitó sajtótájékoztatóján Budafokon, a Törley Pezsgőpincészetnél Simon Péter, a zrt. agrármarketing vezérigazgató-helyettese elmondta: Magyarországon a pezsgőfogyasztás 80 százaléka csak az év végi ünnepekhez – a karácsonyhoz és a szilveszterhez – köthető a felmérések szerint, ezért a mostani 50 millió forint felhasználását lehetővé tévő közösségi népszerűsítő kampánnyal ezen szeretnének változtatni. Szeretnék elérni, hogy a magyar emberek az év más időszakaiban is igyanak pezsgőt.

Simon Péter: az agrármarketing finanszírozására az idén mintegy egymilliárd forint áll rendelkezésre, szemben a múlt évi mintegy 3,2 milliárd forint körüli összeggel. A múlt évben az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár miatt volt lényegesen nagyobb az agrármarketingre felhasználható pénz – tette hozzá.

Megkétszereződött a magyar pezsgőpincészetek száma

Barátossy Gábor, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) borászati és alkoholos italok igazgatóságának igazgatóhelyettese többek között arról beszélt, hogy a Nébih számára fontos, hogy a prémium kategóriás magyar termékek – mint amilyen a pezsgő – népszerűsítésében részt vehessen. Közölte: 2011-ben a forgalomba került pezsgő mennyisége belföldön mintegy 30 ezer hektoliter volt, míg az idén ez az első hat hónapban csaknem megduplázódott, mintegy 57 ezer hektoliter volt. Az elmúlt három évben a pezsgő-előállítással foglalkozó pincészetek száma is megkétszereződött. Most 20 pincészetben készítenek pezsgőt Magyarországon.

Csökkent a hazai pezsgőfogyasztás

Kovács György, a Törley Pezsgőpincészet marketingért és értékesítésért felelős ügyvezető igazgatója közölte, a cég saját adatai szerint tavaly az országban mintegy 22 millió palack – 150 ezer hektoliter –  pezsgő fogyott el. Hozzátette, a mennyiség tíz évvel ezelőtt még 28-29 millió palackot tett ki.

Jelezte, a pezsgő fogalmába a klasszikus pezsgőn kívül már beleértik például a pezsgőkoktélokat, a gyöngyözőborokat is.

(A Törleynél mintegy 20 millió palack készült a múlt évben. Ebből az export mintegy 6 millió palack volt. A cég múlt évi árbevétele mintegy 17 milliárd forintot tett ki, ami 1 százalékos növekedés 2012-höz képest.)

(MTI)