A borkóstoló, amiről bánhatod, hogy lemaradtál

A helyszínt a Sas-hegyi kilátó szolgáltatta, a borászatok közül a Vabrik és a Fekete pincék voltak terítéken a legutóbbi BorJour Lunático alkalmával. Jó emberek, családias hangulat és akkora panoráma, hogy néha már-már úgy éreztem, valaki meszkalint kevert az italomba.

lunatico-1

Panoráma a Sas-hegyi kilátóból

(…)

Közel a Hold lazán, a horizonton hever,
Italomba mosolyt kever. A pálmák súgnak, édes mesebeszéd…
Felel a szellő értőn, felelek én is. Kérdőn eljött értem az ágyad,
Üzen a vágyad és most bennem árad szét.
Szerelemlámpás után kutat az éj.
Vénusz utat mutat, az árnyak szétrebbennek,
Csendes mély lila a tenger, kedves, ajkad sósan,
nedvesen ér,
kér…
Magába zár ez a titkos óceán.

Körülöttünk csillan ezer szerelem karát,
A partot nyugalom járja át.
A távolban egy trombita táncoltat egy öreg zongorát,
A cukornád felénk küldi édes illatát.

(…)

Akárhányszor találkoztam eddig a Lunático BorJour-rendezvény nevével a neten, mindig eszembe jutott ez a fenti néhány Quimby-sor. Jó szám, hallgassatok bele, ha nem ismernétek.

A Sas-hegyi Látogatóközpont kilátója, mely a Lunáticónak szolgál színhelyéül, Budapest egyik – szerintem – legklasszabb helye, ahonnan tökéletes körpanoráma nyílik a fővárosra. A kilátót nagyjából negyven emberre tervezték. Nem tudom, ennél többen vagy kevesebben voltunk-e a legutóbbi Lunáticón, az este folyamán mindenesetre kellemes, családias hangulat alakult ki, ahol az egymás mellé sodródott idegenek rövid idő alatt könnyed beszélgetésbe elegyedtek, nevetgéltek, boroztak, élvezték egymás társaságát.

A Lunático voltaképpen egy BorJour Mini. A Miniket Nagy Sebestyénék rendre valami izgalmas helyszínen, egy kis létszámú közönségnek tartják, maximum két borászat közreműködésével. A Lunáticón ezt a két borászatot most az etyeki Vabrik Pincészet és a szekszárdi Fekete Borpince képviselte. Előbbi csak fehéreket, utóbbi kizárólag vöröseket hozott magával.

Igyekeztem kóstolási jegyzeteket készíteni, de a BorJour-rendezvények azért általában arról szólnak, hogy korrekt borok társaságában, kulturált körülmények között a vendégek egymásra hangolódjanak, barátkozzanak, esetleg csajozzanak, pasizzanak. A Minik pedig – így a Lunático is – a társas érintkezésnek kimondottan erre a laza formájára  igyekeznek fókuszálni – ezért is a kis létszám ezeken a bulikon.

lunatico-2

Kóstolási jegyzet

Vabrik Pincészet – Sauvignon blanc 2013

Tartályos sauvignon. Nem mondanám, hogy illataival minden, a környezetében lévő bort túl akarna harsogni, ahogy az a fajtára oly sokszor igaz, de nekem éppen ezért tetszik. Citrusok, fehér húsú gyümölcsök és némi vakolat-szerű aroma az illatképben. A savak életerősek, a test közepesnél vékonyabb, az alkohol egy kicsit “kilóg” a szerkezetből (13,5%). Laza, nyári bor. Kezdésnek soha rosszabbat.

Vabrik Pincészet – Chardonnay 2013

A fermentáció félig tartályban, negyed részt seprőn, szintén negyed részt új hordóban ment végbe. Vaj, citrusok, szőlővirág alkotja az illatképet, míg ízben kapucíneres, vaníliás jegyeket is kapunk. A szerkezet arányos, az alkohol a helyén, a savak, szépen feszítik a kortyot, de némi szálazottságot még azért felfedezni benne. Fiatal. Kell még neki egy kis idő, mire összeérnek komponensei.

Vabrik Pincészet – Zöld Veltelini 2013

Tartályban erjedt ez is. Két szüret eredménye az alapanyag, a második már bőven “kései”-nek mondható.  Ennek megfelelően töppedt szőlős és akácmézes illatok érkeznek az első néhány pörgetésre. Nem ezt várnám egy zöld veltelinitől. Ízben is mazsolás meg egy kicsit kesernyés. A korty lédús, harapható, jó arányú. Kétségtelenül az est meglepetése volt.

Vabrik Pincészet – Rajnai rizling 2011

Szintén tartályos. Elsőre körte és püszke jegyei érkeznek az orrba, kis szellőztetés után azonban némi üzemanyagos felhanggal is tarkul az illatkép. Ízben is kellemesen petrolos, lecsengésében lime-héjas. A szerkezet savdomináns – életerős etyeki meszes savak. Tetszik.

***

Fekete Borpince – Rozé 2013

Kékfrankos és zweigelt házasítása ez a rozé. Tetszik benne, hogy a rozék nagy hányadára jellemző tutti-fruttis aromának nyomát sem találni. Illata füstös, fűszeres, cseresznyés. Ízben is cseresznyét és talán málnát fedezni fel. Nekem jobban tetszenek az olyan rozék, amelyekben élénkebbek a savak és kisebb az alkoholtartalom, de a napsütéses órákban egyébként is gazdag szekszárdi terroirból úgy tűnik, ezt lehetett kihozni 2013-ban.

Fekete Borpince – Kadarka Siller 2012

Azt mondtam, a Fekete Borpince vörösekkel érkezett a Lunáticóra. Ezt inkább értsétek úgy: nem fehérekkel. Bár ez a (tartályos) siller már elég vörösborszerű. Fekete és cayenne borsos, meggyes, kissé földes illatjegyeivel le sem tagadhatná, hogy kadarkából készült. A kortyban piros és fekete bogyós gyümölcsök tobzódnak, az alkohol moderált, a tannin minimális. Hogy ez a bor fogyott el a leghamarabb, az többet elárul róla, mint bármilyen pontszám.

Fekete borpince – Patikárius Cuvée 2008

Szegfűborsos, szerecsendiós, fekete cseresznyés aromák illatban, többnyire ízben is. Érett bor puha tanninokkal, jó savakkal, nem túlzó alkohollal. Szerintem elegáns. Minden olyan jó dolog megvan benne, ami miatt nyáron inkább egy ilyen könnyedebbre hangolt vörösbort bontunk egy rozé vagy egy fröccsnek való fehér helyett. A vörösök közül én ezt kedveltem a legjobban.

Fekete Borpince – Cabernet sauvignon 2008

Negrós-ánizsos, piros bogyós illatokkal nyit. Ez még oké. Ízben aztán érezni valami égett, zöld kávés, összességében kesernyés jelleget, ami egy pici csalódásra ad okot. Az alkoholt is magasnak érzem.

Fekete Borpince – Cabernet franc 2008

Gyógynövényes, amolyan svédkeserűs, fekete borsos, fekete cseresznyés kavalkád az illatban. A kortyban már inkább édes fűszereket találni. A tannin még mindig – hat éves kora ellenére is – szárít. Félő, hogy ez már nem fog “beépülni”. Az alkohol ezúttal is sok. A tisztesség kedvéért: sokan szerették ezt a bort is az este folyamán.

***

Ha megfordult a fejetekben, hogy eljönnétek a következő BorJour-kóstolóra, akkor hadd ajánljam figyelmetekbe az augusztus 8-i naphegyi rendezvényt, melyhez a Locavore Restaurant Budapest tetőterasza szolgáltatja a helyszínt. Tudjátok, ez az az étterem ott az Oxygén Naphegy épületében, ami korábban Vinopolis néven működött. Öt borász fog kiállítani, lesz egy dj meg grillezés is. Jó lesz. Gyertek!