Az Ördög tulajdonképpen így maradt asszony nélkül

A 7. Ördögkatlan Fesztiválig már csak néhányat kell aludnotok, addig sem árt, ha kicsit ismerkedtek a programok szinte végeláthatatlan sorával, hogy még időben meg tudjátok tervezni a négy kis baranyai falu – Palkonya, Kisharsány, Nagyharsány, Beremend – közötti ingázást. Ha pedig kíváncsiak vagytok rá, mit tart a helyi hagyomány az Ördög, a nagyharsányi boszorkánnyal szembeni hoppon maradásáról, a cikkből megtudhatjátok. Egyúttal bemutatkozik a fesztivál bora, az Ördög 2011 is.

vylyan-ordog-2

Ezúttal is Palkonya, Kisharsány, Nagyharsány és Beremend ad otthont az immár hetedik alkalommal megrendezendő Ördögkatlan Fesztiválnak. Mintegy bónuszpályaként azonban idén is ott a Vylyan borterasz és környéke, ahol Iványi Emese kreativitásának köszönhetően számos kulturális és boros programban lehet részetek. Ezekről itt tudtok tájékozódni. Most pedig íme a sztori.

“Az ördögszántotta hegy legendája

Élt valamikor egy vén boszorkány Nagyharsány falujában, a hegy tövében, akinek volt egy gyönyörűséges leánya, Harka. Szeme csillogott, mint a gyémánt, aláomló dús haja olyan tüneményesen selymes volt, mint az esthajnali pára, szép ívű, piros száját pedig csak a hajnalban nyíló rózsabimbóhoz lehetett hasonlítani.

Az ördög mindenáron szerette volna megkaparintani az ártatlan szépséget. Ígért az anyókának fűt-fát, s mikor ez sem használt, átokkal fenyegette. Az anyóka alkut ajánlott: ha az ördög estétől hajnalig, kakas-kukorékolásig felszántja a Harsányi-hegy szikláit, akkor övé a lány, de ha csak egy ásónyommal is elmarad, ne számítson a kezére.

Az ördög megörült az ajánlatnak, előhozta a pokolból hatalmas vasekéjét, egy macskát és egy kecskét fogott be eléjük. Jókedvűen kezdett hozzá a szántásnak, s még éjfélt sem ütött az óra, máris fel volt szántva a hegy fele.

Nosza, megijedt erre az öregasszony, de végső elkeseredésében pompás mentő-ötlete támadt. Éjfél után odament a tyúkólhoz, s elkezdett kukorékolni. A kakasok visszafeleltek neki, s csakhamar az egész falu hangos lett a kakasszótól.

Az ördög nem vette észre a cselt, bukása feletti dühében elhajította az ekéjét egészen Beremendig (az ekéről lepottyant sárból lett a siklósi hegy), ő maga pedig Harkány falunál (amely a szép Harkáról kapta nevét) nyomtalanul eltűnt a föld gyomrában. Ahol lement a pokolba, a repedésen víz tört fel a felszínre, mely azóta is buzog.”

(forrás: itt)

Kóstolási jegyzet 

Vylyan – Ördög 2011

“Lendületét, élénkségét helyi fajták, a zweigelt, a kékfrankos és a kadarka adja, amelyet a merlot melegsége egészít ki.
Magával ragadó, intenzív illatát az érett bogyós gyümölcsök uralják (málna, meggy). Ízében is a húsos gyümölcsösséget hozza, a csokoládé jegyével, bársonyos fűszerességgel, puha tanninokkal.” (Iványi Emese)

vylyan-ordog

Az etikett szerint a vörösborokat akkor jó fogyasztani, ha szobahőmérsékletűek, tehát úgy 18-19°C-osak. Én azt gondolom, nem baj, ha az Ördögöt ennél egy kicsit hidegebben, akár 15-16°C-osan kezditek el kóstolgatni. Illata úgyis annyira intenzív, hogy nemcsak az alapvető málnás-ribizlis-lícium gyümölcsös karaktert, de a finomabb részleteket is érezni fogjátok, ami szerintem  ilyen tejcsokoládés, szegfűborsos, kardamomos felhangokat jelent. A kortyban a hordós érlelésből származó jegyek – vanília, csokoládé – szintén csak a részletek megfigyelésekor sejlenek fel, a fő vonal a gyümölcsöké – meggy, cseresznye. A 13,5%-os alkoholt bőven elbírja a szerkezet, ami egy közepesen telt testből, élénk savakból és érett, kellemes érzetű csersavakból tevődik össze. Nagyon jó inni ezt a bort önmagában, de ha egy étel mellé kívánnánk társítani, akkor mindenképpen valami könnyedebb fogást válasszunk mellé. Ha hús, akkor mondjuk sertésszűz, ha köret, akkor esetleg egy olyan zöld saláta, amit gazdagon locsoltak balzsamecettel és nem felejtettek ki belőle olyan savas, piros húsú gyümölcsöket sem, mint a gránátalma, a goyi, esetleg a ribizli.