Sebességet váltott a NAV – Célpontban az illegális borkereskedők

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) „Prés 2014” címmel országos ellenőrzéssorozatot indított a hazai borpiac védelme érdekében, azzal a fő céllal, hogy megakadályozza az Európai Unió tagállamaiból tartályban szállított borok illegális forgalomba hozatalát.

kamion-hamis-bor

Ellenőrzésekre a közutakon is lehet számítani (fotó: Thomas Pace)

„Prés 2014” címmel indul az az ellenőrzéssorozat, mely során a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a hazai borpiacot igyekszik védeni az EU-ból feketén beáramló boroktól.

A több mint két hónapos akció a tagállamokból tartályban „feketén” szállított szőlőborok, „a silány minőségű, bornak nem nevezhető” termékek forgalmának megakadályozására irányul. Az akció ideje alatt a borszállítmányok gyakori és váratlan ellenőrzésére lehet számítani a közutakon, de az érintett gazdálkodóknál, a pincészeteknél is sűrűbben lesznek jelen az ellenőrök – áll az adóhivatal csütörtöki, a Távirati Irodához eljuttatott közleményében.

A NAV vizsgálja a jövedéki, valamint az adózási szabályok betartását, de együttműködik a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) borászati hatóságának munkatársaival is, akik ellenőrizni fogják, hogy a piaci szereplők megsértik-e a bortörvény vonatkozó előírásait.