Nyár van, Böjtöljetek rendesen!

Kánikulában nehéz hiteles borajánlót írni, mert ilyenkor a bort magam sem kívánom. De azért úgy este kilenc után, mikor a hőmérő higanyszála már csak 26-27 °C körül jár, még egy, a nagy könyv szerinti optimálisnál hűvösebbre temperált, könnyed vörösbor is jól tud esni, pláne, ha mondjuk egy kerti grillpartyn ücsörgünk egy nyugágyban egy halkan trombitáló De Phazz-album mellett. Bemutatkoznak a Böjt-borok.

bojt-3

Kóstolási jegyzet lentebb

A Böjt-borokat – egy fehéret és egy vöröset – az Innio-ból elszármazott Tényi Tomi, a Lacipecsenye sommelier-je mutatta meg nekem a Bao Bao teraszán (bocs, ha ez így túl sok infó egy mondatban). Tényi Tomi ezeket a borokat másodállásban vagy hobbiból értékesíti vagy marketingeli, valami ilyesmi, a borásszal mindenesetre baráti a viszonyuk. Tomi szereti ezt csinálni. Mint mondja: felüdíti.

A pincészet Ostoroson található, a szőlőterületek pedig a remekül hangzó Kutyahegyi-dűlőben. A borász, Böjt Gergő meglehetősen fiatal; harmincas éveinek elején jár. A borok stílusán egyértelműen átjön, hogy újvilági körülmények között szocializálódott, legalábbis egy ideig. A Böjt pince amúgy 13 hektáron gazdálkodik, és a 2013-as szüreteben Tényi Tomi is részt vett, bár a borok végső formáján nektek ez ugyanúgy nem fog átjönni, ahogy sajnos nekem sem.

bojt-1

Nem akarom agyonreklámozni Tomit, de ez egy tök vicces névjegykártya

A lentebb részletezett borok közül a fehér – Tényi Tomi szerint – egy laza, kifejezetten nyári ivóbor, de a vörös is egy olyan könnyed valami, ami leginkább baráti beszélgetésekben, mintsem nagy, komoly fogásokkal operáló borvacsoráknál társ. Lássuk.

Kóstolási jegyzet

Böjt – Egri Csillag 2013

Intenzív florális karakter bontakozik ki illatban: hóvirág, jázmin, talán bodzavirág – ilyenek. Mellette természetesen primőr (fehér húsúak alkotta) gyümölcsös jegyek. A korty textúrája kissé olajosnak hat (a savak lassabb ritmusa is ezt az érzetet erősíti), teste ennek megfelelően teltebb a vártnál. Legalábbis az Egri Csillagok – eddigi tapasztalataim szerint – általában vékonyabbak és harsogóbbak, élénkebb savúak. Ebben az esetben valószínűleg egy érettebb alapanyagról lehet szó. Lecsengése mindenesetre nem kérészéletű; az almás-citrusos felhangokat viszonylag sokáig érezni. Szerintem ez egy jó bor, úgy 83 pont környékén. Radónál csak 1590 forint palackja, ha még van belőle egyáltalán…

bojt-2

Tényi Tamás

Böjt – Bikavér 2012

Kékfrankos, blauburger és cabernet sauvignon házasítása.  Színe bíbor. Illatában hibiszkusz, ibolya, kevés étcsokoládé, összességében ez is kimondottan florálisnak hat. Tanninjai finomak, érettek, az ízképet alapvetően az erdei gyümölcsök határozzák meg, de a kortyközéptől beköszön egy visszafogott csokoládés vonal is, a lecsengésben pedig jó pár édes fűszert lehet felfedezni. Szép ív. Valóban, ahogy Tomi beharangozta, ez egy lazább szövetű vörös, ami nincs túldimenzionálva, ám attól még baromi jó inni. 83 pont. Radónál ez is bent van 1890 forintért.