Egy újabb csatát nyertek a gépek az emberek fölött?

…lehetne a kérdést feltenni nemcsak egy zsé-kategóriás sci-fi mozi végefőcímén derengve, de immár a borok világában is. Hadd mutassam be nektek a Cultivini Borgalériát, ahol elsőre úgy tűnik, a humán maximum csak azért lett a pult mögé állítva, hogy élő emberi szóval fogadják a hozzájuk betérőket. Íme, az ENOMATIC diadala.

cultivini-1

Méretek (fotó: Cultivini / Facebook)

Az Enomatic nem más, mint egy temperált boradagoló. Az Enomatic maga a márka, de kis betűvel írva – enomatic – magát a rendszert is jelöli. Lényege abban áll, hogy beleteszel valamennyi palackot (hogy mennyit, az attól függ, milyen Enomatic-típust használsz) ebbe a futurisztikus króm adagológépbe, amelyik a bort gáz alatt tartja (hogy az a felbontás után legalább 3 hétig megőrizze frissességét) és centiliter pontossággal adagolja a kiválasztott tételt a poharadba, optimális hőmérsékletűre hűtve. A megfelelő gomb megnyomásával így akár csak egy kis kóstolómennyiséget, 3 centilitert is kicsorgathatsz belőle.

Hogy ez miért jó?

cultivini-2

Csak egy gombnyomás az egész (fotó: Cultivini / Facebook)

Nos, először is nem egy új találmányról van szó, bár ami azt illeti, nem is túl régiről. Magyarországon mindenesetre a budapesti Gerbeaud-ház és az esztergomi Prímás Pince már használja egy ideje, de mintha a Sas utcai Prime Steakhouse-ban is láttam volna legutóbbi ottjártamkor. A különbség ezen helyek és a Cultivini között az, hogy míg előbbiek esetében az enomaticokat a személyzet kezeli, addig utóbbinál te magad.

Ez a következőképpen néz ki.

cultivini-5

A Cultivini üzletvezetője, Farkas Líviusz hölgyek gyűrűjében (fotó: Cultivini / Facebok)

Belépsz a Cultivinibe, és jobbra a welcome-pultnál vagy egy nagyon szép mosolyú, bájos lány fogad , vagy a Farkas Líviusz. Kapsz tőlük egy mezei mágneskártyát, amire rögtön fel is tölthetsz valamennyi pénzt. Legutóbb még 3000 forint volt a minimum határ, de azóta ez lehet, változott, legalábbis gondolkodtak rajta, hogy lentebb viszik a limitet. A magyar ember ugyanis idegenkedik attól, hogy valamiért előre fizessen, pláne, ha még nem próbálta. Pedig ha valaki a fejét borbározásra adja, három rugót úgy otthagy egy átlagos borbárban is (már amennyire a borbárok, mint vendéglátóipari egységek egyáltalán átlagos jelenségnek számítanak ma már – szerintem annyira még nem…), hogy észre sem veszi. Két-három deci bor, egy panini, egy kávé, és kifújt. Hogy ez sok-e, azt majd máskor megbeszéljük. Visszatérve: megkaptad a mágneskártyádat, rajta háromezernyi kredittel, így szépen megkezdheted sétáló kóstolódat, végighaladva a kiszemelt tételeken, amíg a keretből futja. Mint említettem, 3 centiliterenként előre meg is kóstolhatod azt a bort, amiből utána  fél decit vagy netán egy decit is innál. A 3 centiliterért csak egy kisebb összeget von le a kártyaolvasó, de ahogy tettem pár kört az enomaticok rengetegében, úgy tűnt, ahhoz képest, hogy a Párizsi utcán vagyunk, egész barátságosak az árak.

cultivini-3

Teltház (fotó: Cultivini / Facebook)

A kínálat magyar tételekből áll össze az alap boroktól a prémium cuccokig. Van borkorcsolya, sonkatál, sajttál, kávé és pékárú is. Az enteriőr a hűvös északi stílust idézi, de nem elvadult minimalista módon; a fém és beton felületek hatását a belsőépítészek igyekeztek sok-sok faelemmel (boros polcok például) harmonizálni. Egyébként a személyzet természetesen nem csak a welcome-pult mögötti két négyzetméteren tartózkodik, szívesen és készségesen segítenek, bármilyen típusú bort is szeretnél választani. Mondjuk vannak kint a vendégtérben olyan tabletek, amiben minden, de tényleg minden információt megtaláltok az adott borról, borászról, borrégióról, de még Magyarország borkészítési történelméről is. A Cultivininek emiatt sem kell akkora személyzettel futnia, mint egy klasszikus borbárnak, így hát ezt a csatát én most a gépeknek adom…

Szerintem jópofa hely, remélem, ti is szeretni fogjátok!

cultivini-4

Palackcsere (fotó: Cultivini / Facebook)