“Ha a bloggereknek nem szabad negatív kritikákat írniuk, akkor ezentúl a pozitív kritikának sincs értelme”

Mondta ezt az a Caroline Doudet, aki tavaly augusztusban evett egy ócskát az Il Giardino nevű olasz, egyébként Franciaországban működő étteremben, amely élményt a blogjában annak megfelelő minősítések kíséretében meg is fogalmazott, mire a hely ezért beperelte, s a pert meg is nyerte.

Mint a Cink beszámolt róla, a gasztrobloggert mintegy 3.400 dollárnak megfelelő pénzbüntetéssel sújtotta a Francia Igazságszolgáltatás, mert annak negatív hangvételű kritikáját, melyet saját, Les Chroniques culturelles nevű blogján tette közzé az Il Giardino olasz étteremről, a Google az első helyen dobta ki, s ekképpen – érvelt az étterem – Doudet komoly anyagi kárt okozott nekik.

Doudet így kommentálta a történteket: “Ha a bloggereknek nem szabad negatív kritikákat írniuk, akkor ezentúl a pozitív kritikának sincs értelme”. (A blogger egyébként törölte a posztot, de annak archívja még mindig elérhető innen.)

Az eset óta egyébként az Il Giardino TripAdvisor oldala hemzseg a negatív kritikáktól – csak úgy röpülnek az 1 pontos minősítések, s a pizzájukat nem ritkán a szupermarketek ipari mirelit hulladékokhoz hasonlítják a júzerek. Öngólt rúgtak volna? – tette fel a kérdést a Cink szerzője.

Azt.

Címlapfotó: Il Giardino / Facebook