Rajnai rizling mindenek fölött

Tar Ferenccel jó néhány évvel ezelőtt, még a Borkollégiumban volt alkalmam megismerkedni, aki már akkoriban is nagy műértőnek számított, kivált, ami a rajnai rizlingek világát illeti. Ferinek azóta saját online kereskedése van Riesling.hu, valamint FineWines.hu néven, különleges tételeket felvonultató borkóstolói pedig a megnövekedett igény miatt mára rendszeressé váltak. 

tar-feri

Tar Ferenc

Kezdetek

“A Borkollégium előtt már volt közöm a borokhoz, de akkor még mint csak borkedvelő, szenvedélyes borkedvelő. Miután végeztem Mészáros Gabrielláék iskolájában, 2012 elején beiratkoztam a ruszti diplomakurzusra, de csak hobbi szinten foglalkoztam a borral. Fél évvel később viszont adódott egy lehetőség. Az akkor már több éve működő Riesling.hu tulajdonosai úgy döntöttek, befejezik itteni ténykedésüket, és visszautaznak Németországba. Minderről egy rendelés során értesültem, és szinte villámcsapásként jött a felismerés, hogy >>ezt a boltot nekem át kell vállalni<<. Fájó lett volna veszni hagyni egy olyan bázist, ami a prémium kategóriás rizlingekre épült, és ami gyakorlatilag az egyetlen olyan magyar beszerzési pont, ahol egy viszonylag széles választék áll rendelkezésre ezekből a borokból.”

Profitkényszer nélkül

“Van egy projektfejlesztő, tanácsadó cégem, amely főként a vidékfejlesztés és a megújuló energia terén érdekelt, de egy agrárinformatikai rendszert is üzemeltetünk. Igazából ezek teszik lehetővé, hogy a borkereskedést profitkényszer nélkül, úgymond atipikus módon űzzem.”

Küldetés

“Próbálok olyan közönséget felkutatni, amelyik fogékony Németországnak erre a nagyon különleges rizlinges szegmensére. Hitem szerint ez mindenképpen egy hiánypótló vállalkozás, még ha egyelőre csak egy szűkebb réteg is az, amelyik a témára fogékony. A világ nagy száraz fehér borai között a német rizlingek mindenképpen a legelőkelőbb helyek egyikét foglalják el, így nem is kérdés, muszáj vele foglalkozni. Ugyanakkor, hogy az átlagosabbnak mondható fogyasztót – aki nem feltétlenül keresi sem árban, sem minőségben a plafont – is meg tudjam szólítani, olyan jellegű kínálatot igyekeztem kialakítani, amiben a közérthetőbbnek mondható, nem csak rizling-borok is fellelhetők. Így mára Németországon túl importálok bort Ausztriából, az USA-ból, Új-Zélandról, Olaszországból és Franciaországból, és így a rizling mellett ott a sauvignon blanc, a zöld veltelini, a cirfandli, a barbera, a nebbiolo, a freisa vagy a pinot noir is. Az itt felsoroltak a FineWines.hu-ról érhetők el, ahol rajnai rizlingekkel szintén találkozni, de utóbbi számára meghagytam az eredeti platformot is, a Riesling.hu-t.”

A rajnai rizling

“A legsokoldalúbb, legizgalmasabb szőlőfajtának tartom. Azok a német termelők, akiknek a borával kereskedem, egy nagyon széles stílus-palettát jelenítenek meg a termékeiken keresztül. Legyen szó egy egyszerű, vagy egy komoly rizlingről, a tisztaság, az elegancia és a tartalmasság kérdésében egész egyszerűen mind kikezdhetetlen. Voltaképpen ezért szerettem bele ebbe a szőlőfajtába, s mint mondtam, foglalkozom ma már másféle borokkal is, de a rajnai rizling nálam mindenek felett áll. És sajnos látni kell: ahhoz, hogy ilyen minőségben készüljenek el a nagy száraz fehér boraink – akár olaszrizlingből, akár furmintból , ahhoz még nagyon sok tapasztalatra és tudásra van szüksége a termelőinknek. Ismerni a legutolsó kavicsig a dűlők tulajdonságait – ebben – azt gondolom – itthon még meglehetősen nagy a lemaradás.”

Kóstolási jegyzet

Leitz – Rüdesheimer Riesling, 2012 (száraz)

“Illatában közepes intenzitással éretlen barack, fehér szirmú virágok, petrolos felhang. Ízben szőlős, lime-os, barackos jegyek. Szerkezete könnyedre hangolt, karaktere közérthető, épp amilyennek egy ilyen belépő szintű rajnai rizlingnek kell lennie. Ha egyetlen alapbort kellene választanom ahhoz, hogy egy átlagos ízlésű fogyasztónak bemutassam, hol lépünk be a német rizlingek voltaképpeni világába, akkor ez a Leitz-bor lenne az.”

Leitz – Rüdesheimer “Magic Mountain”, 2012 (száraz)

“A Leitz birtok három top dűlőjének (Roseneck, Schlossberg, Rottland) házasítása ez a bor. Nagyon szép rizlinges karakter érkezik illatban egy finom ásványossággal kiegészülve. Ízben érett fehér húsú gyümölcsöket találni, a kortyközéptől pedig egy intenzív sós-köves világ érezhető, ami a lecsengésben kellemes egyveleget alkot a citrusokkal. Valamivel több, mint 7 gramm / liter savtartalmához 3 gramm / liter maradékcukor is társul egy visszafogott alkoholosság (11,5%) kíséretében, így a végeredmény egy feszes, egyensúlyos ital.”

Leitz – Rüdesheimer Berg Roseneck, 2012 (száraz)

“Illatában szőlőcukor, alma és egy visszafogott füstös vonal is felfedezhető. Ízében érett gyümölcsös karakterrel van dolgunk, amelyben megjelenik némi rózsára emlékeztető aroma egy jól kivehető glicerinédességgel karöltve. Az ásványosság visszafogottabb a Berg Roseneckben, és mintha az alkohol a Magic Mountainhez képest tüzesebb lenne, de az eleganciára így sincs panasz. Remek bor, nem mindennapi ízmélységgel.”

Leitz – Rüdesheimer Berg Rottland, 2012 (száraz)

“Elsőre szőlővirágos, vattacukros jegyek bontakoznak ki illatban, némi szellőztetéssel azonban több részlet is megmutatja magát: alma, hűvös zöld fűszerek (zsálya, csombor, ilyesmi). A kortyban meglehetősen érett gyümölcsös karaktert tapasztalni, az ásványosság hangsúlyos, a lecsengésben pedig némi kalmopyrines jelleg is felüti a fejét. A textúra kimondottan olajosnak hat, a savak ezúttal is valamivel 7 gramm / liter fölött szikráznak, kellő lendületet, frissességet adva a bornak. Bámulatosan komplex, hosszú lecsengésű.”

Leitz – Rüdesheimer Berg Schlossberg, 2012 (száraz)

“Fanyarkás, lime-os, grépfrútos, ásványos illatok, de szellőztetéssel egyértelműen utóbbié a főszerep. Ízben sós-köves dominancia, de almás, fémes, fehér borsos, fehér húsú barackos jegyek is kivehetők. A korty rettentő széles, és tizenpercek után is érezni a szájban minden részletét. Igazi egész estés kuriózum.”